Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Κρίσιμο τρίμηνο για τη γερμανική οικονομία

Κρίσιμο τρίμηνο για τη γερμανική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του HOLGER SCHMIEDING*

Οπως όλες οι χώρες, έτσι και η Γερμανία έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά, μιας και βασίζεται περισσότερο στο εξωτερικό εμπόριο και κατόρθωσε καλύτερα σχεδόν από τα περισσότερα μεγάλα κράτη να συγκρατήσει την πανδημία. Παρά ταύτα, μπορεί να αποτυπώσει τις τάσεις, που διαμορφώνουν την ανάκαμψη στον προηγμένο κόσμο. Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία με τη μηνιαία αύξηση του 8,9% στη βιομηχανική παραγωγή και την κατά 14,9% αύξηση στις εξαγωγές τον Ιούνιο οδηγούν σε ορισμένα συμπεράσματα. Εάν δεν συμβεί κάτι σοβαρό, τουλάχιστον η μισή από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου μπορεί να καλυφθεί κιόλας από το τρίτο. Δεδομένου ότι κυρίως στις εγχώριες καταναλωτικές δαπάνες εδραιώνεται η ανάκαμψη, βαθμιαία αυτή επεκτείνεται στα πρώτα στάδια παραγωγής και στη διεθνή ζήτηση. Δεδομένου ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εξαρτημένη από τις εξαγωγές εργαλειομηχανικού εξοπλισμού και άλλων αγαθών από όσο η Γερμανία και βασίζεται λιγότερο στον διεθνή τουρισμό του καλοκαιριού από άλλες μεσογειακές χώρες, αναμένεται να εμφανίσει ταχύτερη ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα εκτός απροόπτου.

Υπάρχουν τέσσερις λόγοι να αναμένουμε καλές επιδόσεις στο ΑΕΠ της Γερμανίας το τρίτο τρίμηνο, παρά το ότι  επανέρχονται στο προσκήνιο ανησυχίες για τον ιό και οι λιανικές πωλήσεις εκτιμάται πως θα είναι στάσιμες για λίγους μήνες μετά τη μέχρι στιγμής δυναμική πορεία τους. Πρώτον, κάθε τρίμηνο, το οποίο δεν απαρτίζεται από ένα μήνα καραντίνας όπως ήταν ο Απρίλιος, φαίνεται σαφώς καλύτερο από το δεύτερο του 2020. Σε μία γενικότερη προσέγγιση, εάν οι βασικοί δείκτες, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις διατηρηθούν στα επίπεδα του Ιουνίου και το τρίτο τρίμηνο, τότε το ΑΕΠ ήδη θα ξεπερνά τον μέσον όρο του β΄ τριμήνου κατά τουλάχιστον 4%. Δεύτερον, το χάσμα ανάμεσα στις ανθεκτικές λιανικές πωλήσεις και τη σαφώς ασθενέστερη βιομηχανική παραγωγή φανερώνει ότι οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα έχουν πλέον αρχίσει να ελαττώνουν τα αποθέματά τους.

Εάν, όντως συμβαίνει αυτό, μία αποκατάσταση των αποθεμάτων μπορεί να δώσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο μία μέτρια ώθηση. Τρίτον, ενώ οι λιανικές πωλήσεις ελάχιστα μεταβλήθηκαν, διαρκούσης της πανδημίας, οι καταναλωτές μείωσαν τη χρήση ορισμένων υπηρεσιών, κυρίως διότι εστιατόρια, γυμναστήρια, κομμωτήρια και άλλα καταστήματα ήταν ώς ένα βαθμό κλειστά.  Μόλις επανέλθει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα η επίσκεψη σε αυτά, θα ενισχυθούν η κατανάλωση το καλοκαίρι και το  φθινόπωρο. Τέταρτον, λίγοι είναι οι Γερμανοί που συρρέουν φέτος στις κοντινές παραλίες και όχι σε εκείνες της Μεσογείου. Μέχρις ότου ελεγχθεί πλήρως η ασθένεια, τμήματα του κλάδου των ταξιδίων και της ψυχαγωγίας θα παραμείνουν αποδυναμωμένα διεθνώς.

 

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text