Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η ΕΚΤ δρομολογεί το δικό της ευρώ-"bitcoin"

Η ΕΚΤ δρομολογεί το δικό της ευρώ-"bitcoin"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ΕΚΤ δρομολογεί το δικό της ευρώ-"bitcoin"

Του Γ. Αγγέλη

Η ΕΚΤ δια στόματος Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι η προχωρά στη δημιουργία του δικού της digital – euro, το ηλεκτρονικό κρυπτονόμισμα της Ευρωζώνης. Η "είδηση” μέσα στη συγκυρία του νέου κύκλου διάχυσης του covid 19 και των άσχημων αποτελεσμάτων του Β τριμήνου "χάθηκε”, αλλά το ηλεκτρονικό euro, έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι στην Φρανκφούρτη έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται για το digital/euro, το οποίο θα αποτελέσει ένα καθοριστικής σημασίας βήμα για το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα, στο πλαίσιο του TIPS (Target Instant Payment Settlement) που ξεκίνησε το 2018.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ "όσον αφορά τα επόμενα βήματα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί το κόστος και τα πλεονεκτήματα της έκδοσης μιας digital νομισματικής μονάδας (κρυπτονόμισμα) στην οποία θα μπορεί να εγγυηθεί την πρόσβαση του κοινού και η οποία θα έχει εκδοθεί για την ΕΚΤ... Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται να παραμείνει θεατής στο πεδίο αυτό, αλλά θέλει να έχει δραστήρια παρουσία σ' αυτό...”.

Τι θα είναι, όμως, αυτό το κρυπτονόμισμα; Θα έχει σταθερή σύνδεση με το ευρώ; Θα μπορεί να έχει κανείς "λογαριασμό” στο νόμισμα αυτό; Θα μπορεί ο καταθέτης σ' αυτό να προσδοκά ανταποδοτικά οφέλη μέσω κάποιου επιτοκίου; Θα διασφαλίζεται η ανωνυμία του κατόχου αυτού του νομίσματος; Θα μπορεί να παίξει ενα επενδυτικό ρόλο όπως αυτή την στιγμή παίζει το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτηματικά προς το παρόν παραμένουν αναπάντητα παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες Διευθύνσεις στον ουρανοξύστη της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη δουλεύουν πυρετωδώς στο project αυτό εδώ και μερικούς μήνες. Οι σχετικές εργασίες φαίνεται να έχουν επιταχυνθεί πολύ τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά την πειραματική ενεργοποίηση της κινεζικής digital νομισματικής μονάδας σε ορισμένες περιοχές της Κίνας.

Συνολικά σήμερα κυκλοφορούν περί τα 5862 "κρυπτονομίσματα” συνολικής αναφοράς σε δολάρια ύψους 333,8 δισ., από τα οποία βέβαια τα 208 δισ. αφορούν στο περιβόητο bitcoin.  Όπως αναφέρουν σχετικές έρευνες που συνδέονται με τις "εργασίες” που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Φρανκφούρτη η κυκλοφορία του ευρωπαϊκού digital νομίσματος, έχει στόχο περισσότερο την καταστολή της κυκλοφορίας του "μαύρου χρήματος”, των "μαύρων συναλλαγών” μέσω των κρυπτονομισμάτων και της νομισματικής κερδοσκοπίας. Το ευρωπαϊκό κρυπτονόμισμα θα λειτουργεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος συναλλαγών TIPS (Target Instant Payment Settlement), θα είναι δυνατή η ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτό, όπως επίσης και η "αποταμίευση” σε ειδικούς λογαριασμούς με διασφάλιση της ανωνυμίας (αλλά σε γνώση της ΕΚΤ).

Παρ' ότι δεν έχει υπάρξει σχετική ανακοίνωση, θεωρείται ως βέβαια η σύνδεση του ευρώ με το digital/euro αλλά η σχέση τους δεν έχει οριστικοποιηθεί ως προς το πως θα διαμορφώνεται και θα κυμαίνεται, ή το πως θα διαμορφώνονται τα επιτόκια καταθέσεων...

Σε κάθε περίπτωση το project έχει δρομολογηθεί και πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξουν συγκεκριμένα "νέα” για το digital-euro.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text