Νέα της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε την επίδραση των συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, στη λειτουργία των επιχειρήσεων που έχουν εξάρτηση από το το λιανεμπόριο και τον τουρισμό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, που, ως αποκλειστική δικαιοδόχος του ονόματος της εταιρίας μίσθωσης αυτοκινήτων SIXT στην Ελλάδα, εμφάνισε πτώση πωλήσεων κατά 60%, λόγω της μείωσης των τουριστικών αφίξεων. Παράλληλα, η Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ που δραστηριοποιείται ευρύτερα στην αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, κάμψη πωλήσεων κατά 20,5%, σε 45,5 εκατ. ευρώ. Ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα υπήρξαν και για την COCA-COLA HBC, η οποία εμφάνισε μείωση των πωλήσεων στην Ελλάδα, κατά 25%, αφού η χώρα μας εμφανίζει, συγκριτικά με άλλες χώρες, υψηλότερη κατανάλωση εκτός σπιτιού (λόγω του τρόπου ζωής και του τουρισμού). Παρ’ όλα αυτά, η Coca-Cola HBC ενίσχυσε το μερίδιό της στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών -κάτι που σημαίνει ότι υπήρξε μεγαλύτερη υποχώρηση στα προϊόντα άλλων εταιριών.

***

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 457 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2020 ανακοίνωσε η Τράπεζα (έναντι 239 εκατ. κατά το α’ εξάμηνο του 2019). Βεβαίως, τα κέρδη αυτά προέκυψαν από τα κέρδη χρηματοοικονομικών πράξεων (κυρίως επί κρατικών ομολόγων), τα οποία έφθασαν στα 786 εκατ. ευρώ. Τα οργανικά κέρδη της περιόδου αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση –στα 132 εκατ. ευρώ– αντανακλώντας τη σημαντική περιστολή των δαπανών προσωπικού και των γενικών διοικητικών και λοιπών λειτουργικών εξόδων και την ομαλοποίηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου. Τα οργανικά κέρδη β΄ τριμήνου 2020 διαμορφώθηκαν σε 65 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει το μέγεθος του προβλήματος κερδοφορίας που θα αντιμετωπίσει η τράπεζα (όπως και οι τράπεζες σε όλο το κόσμο), ακόμη και μετά τον περιορισμό των “κόκκινων δανείων”. (εδώ)

***

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Οποιοδήποτε μέτρο που περιορίζει τα δικαιώματα του μετόχου, είναι αρνητικό για τους μετόχους, την εταιρία και τη λειτουργία της αγοράς. Αυτή είναι η θέση μας και η οπτική μας σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα αποφασιστεί στην έκτακτη Γ.Σ. της εταιρίας, στις 1/9/2020, παρά το γεγονός ότι, σε λογιστικό επίπεδο, η κατάργηση του δικαιώματος μπορεί να είναι προσωρινά επωφελής για τα οικονομικά της εταιρίας. Εν τούτοις, η επανάληψη μίας πράξης, καταλήγει να γίνεται πρακτική. Και όταν γίνεται πρακτική, τότε καταστρατηγούνται δικαιώματα και μπορεί να αυξηθεί η αυθαιρεσία της διοίκησης. Άλλωστε, ο νόμος προβλέπει την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης μόνον σε εξαιρετικές περιστάσεις.

***

Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με την πρόσκληση (εδώ), θα αποφασιστεί η έκδοση  4.556.757 κοινών μετοχών ονομαστικής αξίας  0,30 ευρώ εκάστης, και με τιμή διάθεσης εκάστης κατ’ ελάχιστον 11 ευρώ (τα συνολικά έσοδα θα φθάσουν στα 50,2 εκατομμύρια ευρώ), μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Η κατάργηση του διακαιώματος προτίμησης γίνεται, κατά την εταιρία, για την αύξηση της διασποράς και της εμπορευσιμότητας της μετοχής (σημειώνουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στις αρχές του 2018). Παράλληλα, αναφέρει ότι, η εταιρία δεν προτίθεται να διαθέσει τις 4.293.268 ίδιες μετοχές που έχει αποκτήσει κατά εφαρμογή προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών, αλλά αντίθετα να τις ακυρώσει προσεχώς. Βεβαίως, η εταιρία θα μπορούσε να διαθέσει τις μετοχές αυτές απ’ ευθείας στους επενδυτές της προτίμησής της. Όμως, με τον τρόπο αυτόν θα προέκυπταν κέρδη, τα οποία στη συνέχεια θα έπρεπε να φορολογηθούν.

 

PASAL: Η εταιρία ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου και την καταβολή 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά των 3 ακινήτων logistics και αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο Αττικής, τα οποία σήμερα είναι πλήρως μισθωμένα. Η αξία της αγοράς θα ανέλθει σε περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ. Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί από έσοδα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες και από τραπεζικό δανεισμό. Αυτό, οδηγεί σε υπερδιπλασιασμό της αξίας των ακινήτων της. (εδώ)

***

TRASTOR ΑΕΕΑΠ: Ανακοίνωσε την απόκτηση του 100% των μετοχών της “ΔΩΡΙΔΑ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ Α.Ε.”, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της μια εμπορική αποθήκη συνολικής επιφάνειας 25.095 τ.μ επί γηπέδου εμβαδού 62.761 τ.μ που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο Αττικής, πλήρως μισθωμένη. Το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών της εταιρίας ανήλθε σε €9.505.477,36 ενώ η αξία των στοιχείων ενεργητικού της αποκτηθείσας εταιρίας ανέρχεται σε € 15,45 εκ. H επένδυση χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια που προήλθαν από τραπεζικό δανεισμό. Το επενδυτικό ενδιαφέρον της Trastor επικεντρώνεται στην απόκτηση ακινήτων logistics, που διαθέτουν ή δύνανται μελλοντικά να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία. (εδώ)
Το ενδιαφέρον είναι ότι, τα ακίνητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον τομέα των Logistics αποκτούν όλο και μία μεγαλύτερη σημασία και προσελκύουν έντονο ενδιαφέρον επενδυτών, κάτι που εξηγείται από το ρόλο που θα παίξει ο συγκεκριμένος τομέας στην ελληνική οικονομία στο μέλλον, σύμφωνα με τα σχέδια ανάπτυξής της, όπως αναπτύσσονται αυτό το καιρό.


JUMBO: Οι πωλήσεις του Ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 278,8 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 17% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.Για τρίτο συνεχόμενο μήνα καταγράφεται τον Ιούλιο θετικός ρυθμός αύξησης των πωλήσεων για τον Όμιλο κατά 8% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.Κατά συνέπεια οι πωλήσεις του Ομίλου για τους πρώτους επτά μήνες του 2020 καταγράφονται μειωμένες κατά 12,5% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. (εδώ)
Παρά το ότι η διοίκηση δε δεσμεύεται θετικά, η εταιρία δείχνει να κινείται προς την κατεύθυνση του να καλύψει πλήρως την πτώση των πωλήσεων κατά τη διάρκεια των απαγορευτικών μέτρων, κάτι που, εάν επιτευχθεί θα είναι ένα πραγματικό επίτευγμα, το οποίο θα αντικατοπτρίζει την εξαιρετική θέση και τη δυναμική της. Το κρίσιμο διάστημα που θα κρίνει το “πρόσημο” της χρήσης, θα είναι ο μήνας Δεκέμβριος.

***

CRETA FARM: Στην ανακοίνωση (28 σελίδων) της Deloitte επισημαίνεται η ύπαρξη 12 συνδεδεμένων εταιριών για τις οποίες δεν υπήρξε καμία προηγούμενη αναφορά, οι απολήψεις ποσού 2,9 εκατ. ευρώ προς τους βασικούς μετόχους και η μεταφορά υπολοίπων της ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ στα βιβλία της εταιρίας κι ενώ δεν ήταν πλέον συνδεδεμένες οι 2 εταιρείες. Η έρευνα της Deloitte καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κόστος ανακαίνισης του καταστήματος Ντάκος και του ξενοδοχείου Άμμος χρηματοδοτήθηκαν εμμέσως από την εταιρεία, παρά το γεγονός ότι οι εργασίες αυτές εξυπηρετούσαν ανάγκες των βασικών μετόχων και της ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ, εταιρείας συμφερόντων τους και όχι τους επιχειρηματικούς σκοπούς της εταιρείας. Επίσης το πόρισμα αναφέρει ότι η εταιρεία Novaplot στην οποία παραχωρήθηκαν πατέντες ενώ και εκείνη με τη σειρά της παραχώρησε πατέντες στην Creta Farm, είναι εταιρία η οποία είναι συνδεδεμένη και ως εκ τούτου θα έπρεπε να έχει εγκριθεί από τη Γ.Σ. η όποια διασύνδεση των 2 εταιρειών.
Όπου και αν κοιτάξουμε, ανακαλύπτουμε -δήθεν έκπληκτοι- μια “μικρή Ελλάδα”. Το χειρότερο όμως είναι ότι είμαστε πλέον εθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις. Όχι μόνον στο χρηματιστηριακό κόσμο, αλλά σε ολόκληρο το δημόσιο βίο της χώρας. Αλήθεια, έχει ποτέ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πραγματοποιήσει κάποια δειγματοληπτική λογιστική έρευνα σε κάποια εισηγμένη εταιρία; Ποτέ! Θα ήταν χρήσιμο να γίνονται τακτικά τέτοιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, έστω και για τον “φόβο των Ιουδαίων”; (Διαβάστε την έκθεση της Delloite εδώ).



Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: