Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ποια μεγάλα deal «ζεσταίνουν» την αγορά ακινήτων

Ποια μεγάλα deal «ζεσταίνουν» την αγορά ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποια μεγάλα deal «ζεσταίνουν» την αγορά ακινήτων

Του Στέλιου Μπούρα

Σε μια σειρά από εντυπωσιακές συμφωνίες προχώρησαν οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς ακινήτων τις τελευταίες ημέρες. Με επίκεντρο τον χώρο των logistics στον Ασπρόπυργο, οι νέες επενδύσεις από την Briq ΑΕΕΑΠ, Pasal Development και την Trastor ΑΕΕΑΠ ανέρχονται στα 57.1 εκατ. ευρώ, ενώ η Prodea ΑΕΕΑΠ πρόχωρησε σε αγορά γραφείων στο Χαλάνδρι και στο κέντρο της Αθήνας για 16.9 εκατ. ευρώ.

Μετά το «πάγωμα» της αγοράς των επαγγελματικών ακινήτων που προκλήθηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, φαίνεται ότι όχι μόνο κινείται η αγορά, αλλά πως δείχνει και τάση ανάκαμψης με οδηγό τα logistics και τα ποιοτικά κτήρια γραφείων.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, ενισχύεται η ζήτηση για νέους μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους κοντά στην Αθήνα από εμπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως μέσω ίντερνετ.

Σημειώνεται ότι, στην έκθεση της για τη Νομισματική Πολιτική 2019-2020, η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ότι σημαντικές αλλαγές στα επαγγελματικά ακίνητα αναμένεται να επιφέρει η κρίση του κορονοϊού, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση για γραφεία υψηλών προδιαγραφών και σε ακίνητα που ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα.

«Μέχρι την αποκατάσταση των συνθηκών κανονικότητας, οι γενικότερες μεταβολές που συντελούνται στους παραγωγικούς τομείς και, ενδεχομένως, η στροφή προς νέες δραστηριότητες και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες και απαιτήσεις, θα μπορούσαν να αναδείξουν ευκαιρίες αποδόσεων και υπεραξιών σε διαφορετικές από τις τυπικές επενδυτικές χρήσεις ακινήτων, με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά και σε νέες θέσεις ενδιαφέροντος», τονίζει η έκθεση.

Ειδικότερα, οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι οι εξής:

 

  • Η BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. προχώρησε στη σύναψη σύμβασης εργολαβίας για την κατασκευή ενός σύγχρονου κέντρου αποθηκών και διανομής, προδιαγραφών πυροπροστασίας κατηγορίας Ζ3 και συνολικής επιφανείας 20.764 τ.μ. Το κέντρο αποθηκών και διανομής κατασκευάζεται επί των όμορων οικοπέδων που απέκτησε η Εταιρεία την 02.06.2020 στον Ασπρόπυργο Αττικής συνολικής επιφανείας 57.529 τ.μ. Το εργολαβικό αντάλλαγμα θα ανέλθει σε €9.625.585 και θα καταβάλλεται σταδιακά έως την αποπεράτωση του έργου η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2021.
  • Η Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. απέκτησε το 100% των μετοχών της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΔΩΡΙΔΑ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ Α.Ε.», η οποία έχει στην ιδιοκτησία της μια εμπορική αποθήκη συνολικής επιφάνειας 25.095 τ.μ επί γηπέδου εμβαδού 62.761 τ.μ., που βρίσκεται στην θέση «Ρουπάκι» ή «Μελίσσια» στον Ασπρόπυργο Αττικής, πλήρως μισθωμένη. Το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών της εταιρείας ανήλθε σε €9.505.477,36 ενώ η αξία των στοιχείων ενεργητικού της αποκτηθείσας εταιρείας ανέρχεται σε € 15,45 εκ.
  • Η PASAL σύναψε προσύμφωνο με καταβολή αρραβώνα ποσού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά των 3 ακινήτων logistics και αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο Αττικής. Πρόκειται για ακίνητα πλήρως μισθωμένα σε διάφορους μισθωτές συνολικής επιφάνειας κτισμάτων 62.500 τετραγωνικών μέτρων. Η αξία της αγοράς ανέρχεται σε περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ.  Ο κλάδος των logistics αποτελεί στρατηγική επιλογή της PASAL και σκοπεύει να συνεχίσει τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, προσθέτει η ίδια η εταιρεία.
  • Η PRODEA Investments απέκτησε δύο κτήρια γραφείων στην Αθήνα έναντι συνολικού τιμήματος €16,9 εκατ. Συγκεκριμένα η εταιρεία απέκτησε ένα συγκρότημα γραφείων, συνολικής επιφάνειας 7.137,32 τ.μ., επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 72 & Αγαμέμνονος στο Χαλάνδρι, και ένα κτήριο γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας 1.829,12 τ.μ., επί της οδού Αμφιαράου 44-46, κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Στο πλαίσιο της ίδιας συναλλαγής, η Prodea απέκτησε ένα κτήριο γραφείων με ισόγεια καταστήματα, συνολικής επιφάνειας 1.829,12 τ.μ. στο Δήμο Αθηναίων.

Πηγή: businessdaily.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text