Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Απολύτως ασφαλής παραμένει η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ε.Ε.

Απολύτως ασφαλής παραμένει η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ε.Ε.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον περασμένο μήνα δεν πρόκειται να διακυβεύσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο. Σύμφωνα με τους δύο από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, Moody’s και Fitch, η βαθμολογία των τριών Α είναι απολύτως ασφαλής παρά τον εκτεταμένο δανεισμό που προβλέπεται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης με σκοπό την ανάταση των ευρωπαϊκών οικονομιών από το πλήγμα της πανδημίας. Οπως τονίζουν οι δύο οίκοι, η βαθμολογία ΑΑΑ, όπως και κάθε βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης, εξαρτάται από την ικανότητα και την προθυμία, βέβαια, του δανειολήπτη να αποπληρώσει το χρέος του. Στην περίπτωση του κοινού χρέους ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εκδώσει η Κομισιόν για λογαριασμό των χωρών-μελών της Ε.Ε., υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις από τις πρόσθετες εισφορές χωρών με βαθμολογία ΑΑΑ, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να κινδυνεύσει η βαθμολογία των τριών Α, όσες κι αν είναι οι διαφωνίες και οι διενέξεις μεταξύ των χωρών-μελών σχετικά με τους πρόσθετους φόρους που θα επιβάλουν για να αποπληρώσουν το νέο χρέος.

Η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει πως η Ε.Ε. θα διερευνήσει τη δυνατότητα άντλησης εσόδων από νέους πόρους, όπως, για παράδειγμα, ο υπό συζήτηση ψηφιακός φόρος, ο φόρος στις ψηφιακές υπηρεσίες δηλαδή, ή ο φόρος σε ρυπογόνους εισαγωγές. Μέχρι στιγμής επικρατεί διχογνωμία μεταξύ των χωρών-μελών σχετικά με τους νέους φόρους, αλλά, όπως τονίζουν οι δύο οίκοι, οι διαφωνίες αυτές δεν πρόκειται να καθορίσουν τη φερεγγυότητα και το αξιόχρεο της Ε.Ε., ούτε και τη βαθμολογία του χρέους της.

Μιλώντας σχετικά στους Financial Times, ο Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, διευθυντικό στέλεχος της Moody’s, υπογράμμισε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβλέπουν παράλληλα στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. πρόσθετα κεφάλαια ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την αποπληρωμή των νέων ομολόγων. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «με αυτό το δεδομένο, η προέλευση των εσόδων είναι δευτερεύουσας σημασίας». Ανάλογες είναι οι δηλώσεις και στελεχών της Fitch, που υπογράμμισαν πως η βαθμολογία των τριών Α δεν εξαρτάται από την ικανότητα της Ε.Ε. να διασφαλίσει αυτούς τους πόρους από συγκεκριμένους φόρους.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Αρνό Λουί, διευθυντικό στέλεχος της Fitch, υπάρχει ένας κίνδυνος που προέρχεται από τη στάση των λεγόμενων «φειδωλών» χωρών του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά. Ο εν λόγω οίκος αξιολόγησης θα παρακολουθεί προσεκτικά τη στάση αυτών των χωρών, εν προκειμένω Αυστρίας, Ολλανδίας, Σουηδίας και Δανίας, και ειδικότερα τυχόν αντιδράσεις τους σε κάθε αίτημα για αυξημένες εισφορές στον κοινό προϋπολογισμό. Οι εν λόγω χώρες έχουν ως γνωστόν συσπειρώσει τις δυνάμεις τους και εναντιώνονται στις αυξήσεις δαπανών, ενώ ζητούν μικρότερο κοινό προϋπολογισμό της Ε.Ε. Οπως τονίζει ο κ. Λουί, τυχόν αύξηση των εισφορών ενδέχεται να διευρύνει περαιτέρω τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό, τις χώρες «καθαρούς χορηγούς», όπως είθισται να λέγονται, και σε εκείνες που επωφελούνται τα μέγιστα και είναι κυρίως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ως εκ τούτου, η Fitch προειδοποιεί διά στόματος του κ. Λουί πως «τυχόν πολιτικές εξελίξεις ικανές να υπονομεύσουν τη συνοχή μεταξύ των χωρών-μελών ή να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της κοινής απόφασης για στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ε.Ε.».

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text