Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Διψήφιο το ποσοστό της ύφεσης, εξετάζονται νέα μέτρα στήριξης

Διψήφιο το ποσοστό της ύφεσης, εξετάζονται νέα μέτρα στήριξης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διψήφιο το ποσοστό της ύφεσης, εξετάζονται νέα μέτρα στήριξης

Του Κώστα Αντωνάκου

Βαθύτερη ύφεση προοιωνίζονται τα μηνύματα από την αγορά, καθώς τα πλήγματα σε νευραλγικούς κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το εμπόριο και οι μεταφορές είναι ισχυρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι εξελίξεις θέτουν το οικονομικό επιτελείο σε εγρήγορση για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προβολές των στελεχών του οικονομικού επιτελείου  για το βαθμό συρρίκνωσης του ΑΕΠ ολόκληρο το έτος με βάση τα φαινόμενα έξαρσης της πανδημίας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και τα επιλεκτικά lockdown ανεβάζουν το κοντέρ της ύφεσης στην περιοχή του 10%.

Ήδη στη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τα αναδρομικά των συνταξιούχων το υπουργείο Οικονομικών υιοθέτησε για πρώτη φορά την πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση 9%, ενώ παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνουν λόγο για αναπροσαρμογές μεγεθών αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο με επικαιροποίηση των εκτιμήσεων για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία.

Όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες ασφαλής και καθαρή εικόνα για το εύρος της ζημιάς από τον κορονοϊό θα υπάρξει το Σεπτέμβριο οπότε και θα αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις στην οικονομία καθώς και το είδος και το εύρος των παρεμβάσεων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο τουρισμός δείχνει να πηγαίνει χειρότερα από τις αρχικές προβλέψεις, οι οποίες τοποθετούσαν το πήχη των απωλειών στα έσοδα στο 60% και υπολόγιζαν ότι το πλήγμα στο ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 5%. Όμως από την πορεία των κρατήσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκύπτει ότι η καθίζηση των εισπράξεων κινείται στο 80%.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα χαθούν 15,5 δισ. ευρώ ενώ ο πρόεδρος του Γιάννης Ρέτσος δήλωσε πρόσφατα ότι «η εκτίμηση για τη χρονιά που ξεκίνησε από το μηδέν, ήταν για έσοδα 20%-25% των περυσινών 18,5 δισ. Ο Ιούλιος και η εξέλιξη της πανδημίας διεθνώς, κάνουν πλέον ρεαλιστικό το σενάριο μεταξύ 3-3,5 δις, δηλαδή κάτω του 20%».

Το βέβαιο πάντως είναι ότι το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό που θα δείξει το πραγματικό αποτύπωμα της κρίσης καθώς την περίοδο αυτή συγκεντρώνεται σχεδόν το 60% των ετήσιων εισπράξεων από τον τουρισμό.

Στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική αναφέρεται ότι «μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δις. ευρώ) θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1% ενώ γενικότερα, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1,0 δισ. ευρώ θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%»

Το ντόμινο παρενεργειών σε όλο το φάσμα της οικονομίας από την κρίση του τουρισμού καταγράφει και ανάλυση του ΚΕΠΕ για τις επιπτώσεις από το κορονοϊό όπου οι αναλυτές εκτιμούν ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται μία συνολική άμεση και έμμεση μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 0,57%, μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 0,61% και αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 38,9%.

Ισχυρότερα είναι και τα πλήγματα στην εστίαση με την κατάσταση να επιδεινώνεται από τα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ οι επιχειρηματίες του κλάδου κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου κατά 50% κατά μέσον όρο και στέλνουν σήματα κινδύνου για λουκέτα σε 40.000 επιχειρήσεις από τις 120.000 συνολικά.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία, ο κίνδυνος μαζικών απωλειών θέσεων εργασίας και η καθίζηση των εισοδημάτων υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να ανασχεδιάσει τις κινήσεις του και να βάλει στο τραπέζι σενάρια για αύξηση της χρηματοδοτικής δύναμης πυρός για να σβήσει τις νέες φωτιές που ανάβει ο κορονοϊός.

Μεταξύ των άλλων εξετάζονται:

  • Διεύρυνση και η επιμήκυνση της διάρκειας του μέτρου για τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας.
  • Παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και εισφορών για την εκ περιτροπής εργασία μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ».
  • Επέκταση της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για επαγγελματική και φοιτητική στέγη και για πρώτη κατοικία.
  • Μειώσεις στη φορολογία και αναστολές υποχρεώσεων προς το Δημόσιο σε συγκεκριμένους κλάδους και περιοχές που πλήττονται δραστικά από την πανδημία.
  • Παράταση ή και μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες που ισχύει έως τον Οκτώβριο.

Πηγή: businessdaily.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text