Αρχική | Χρηματιστήριο | Ποιες εισηγμένες μοιράζουν χρήμα μετά τις διακοπές

Ποιες εισηγμένες μοιράζουν χρήμα μετά τις διακοπές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιες εισηγμένες μοιράζουν χρήμα μετά τις διακοπές

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού και οι χρηματιστηριακοί επενδυτές κάνουν τους υπολογισμούς τους σχετικά με το ύψος των χρηματικών ποσών (μερίσματα ή και επιστροφές κεφαλαίου) που υπολογίζουν να εισπράξουν έως το τέλος του έτους.

Βέβαια, οι χρηματικές διανομές του τελευταίου φετινού τετραμήνου αναμένονται μικρότερες από τις αντίστοιχες περυσινές, κυρίως γιατί η εκδήλωση της πανδημίας Covid-19 ενδεχομένως να επηρεάσει το ύψος κάποιων προμερισμάτων.

Είναι αμφίβολο για παράδειγμα αν φέτος τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil αποφασίσουν τη διανομή προμερισμάτων όπως έκαναν κατά τα τελευταία χρόνια, και αν ναι, εκτιμάται ότι το ύψος τους θα είναι μικρότερο από το αντίστοιχο περυσινό.

Με δεδομένο ότι η πορεία της εγχώριας οικονομίας έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία, αντίστοιχοι προβληματισμοί υπάρχουν και για άλλες εισηγμένες που πέρυσι είχαν προχωρήσει σε χρηματικές διανομές (κέρδη προηγούμενων χρήσεων, προμερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου) κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους, όπως ήταν η Prodea (0,318 ευρώ προμέρισμα), η Alpha Trust Ανδρομέδα (0,75 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου) και η CNL Capital (0,20 ευρώ προμέρισμα).

Επίσης, η Quest Holdings, που συνήθως προχωρούσε σε επιστροφές κεφαλαίου προς τα τέλη κάθε έτους, φέτος έχει ήδη διανείμει το ποσό αυτό (0,15 ευρώ ανά μετοχή) μέσα στον Ιούλιο.

Από την πλευρά της, η Jumbo, που διένειμε το ετήσιο μέρισμά της κατά το τέλος κάθε χρονιάς (έκλεινε μέχρι πέρυσι χρήση κάθε 30ή Ιουνίου), φέτος έχει προχωρήσει ήδη σε τρεις χρηματικές διανομές (0,22 ευρώ τον Ιανουάριο, 0,062 ευρώ τον Μάιο και 0,235 ευρώ τον Ιούλιο), οπότε δεν αναμένεται να ακούσουμε αντίστοιχα νέα μέχρι το τέλος του έτους.

Προς τα τέλη κάθε έτους (κλείνει και αυτός χρήση κάθε 30ή Ιουνίου) προχωρούσε σε υψηλές χρηματικές διανομές και ο Μουσικός Οίκος Νάκα. Φέτος, ωστόσο, θα πρέπει να δούμε το κατά πόσο έντονα επηρέασε η πανδημία τα αποτελέσματα της εισηγμένης για τη χρήση 2019-2020 και το πώς θα επηρεαστούν οι αποφάσεις της διοίκησης σχετικά με την πολιτική χρηματικών διανομών που θα ακολουθήσει.

«Ενέσεις» μετρητών

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από τις επόμενες ημέρες έως και το τέλος του έτους, αρκετές εισηγμένες εταιρείες έχουν ήδη αποφασίσει να «ανοίξουν την κάνουλα» και να μοιράσουν μετρητά στους μετόχους τους. Μεταξύ αυτών, έχουμε:

 • Στις 26 Αυγούστου, οι μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ-ΚΡΙ θα εισπράξουν μέρισμα 0,18 ευρώ ανά τεμάχιο.
 • Στις 31 Αυγούστου, οι κάτοχοι τίτλων της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα εισπράξουν αθροιστικά ως υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2019 και ως φετινό προμέρισμα 0,11785 ευρώ.
 • Η Viohalco συγκαλεί γενική συνέλευση στις 2/9/2020, με στόχο να μοιράσει μέρισμα 0,01 ευρώ ανά μετοχή (φορολογικός συντελεστής μερισμάτων στο Βέλγιο 30%).
 • Την ίδια ημερομηνία, συγκαλούν γενικές συνελεύσεις οι εταιρείες ΙΑΣΩ (απόφαση για μέρισμα 0,04 ευρώ, έναντι 0,02 ευρώ πέρυσι), ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (0,25 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου, όσο και πέρυσι), και Epsilon Net (διανομή μερίσματος ίση με το 35% των καθαρών κερδών).
 • Η επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος αναμένεται να εγκρίνει μέρισμα 0,01 ευρώ ανά μετοχή (θα καταβληθούν τον Οκτώβριο), ενώ η αντίστοιχη της Βογιατζόγλου Systems 0,095 ευρώ ανά μετοχή (θα διανεμηθούν τον Σεπτέμβριο).
 • Τον Σεπτέμβριο θα μοιράσει μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή η Π. Πετρόπουλος και 0,03 ευρώ η Κλουκίνας-Λάππας.
 • Η επιστροφή κεφαλαίου της AS CompanyΑΣΚΟ +0,26% 0,07 ευρώ ανά μετοχή θα μοιραστεί στις 11 Σεπτεμβρίου.
 • Στις 14 Σεπτεμβρίου, οι μέτοχοι της Παπουτσάνης θα εισπράξουν επιπλέον 0,02 ευρώ ανά μετοχή, πέρα από το 0,03 ευρώ που καρπώθηκαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο.
 • Στις 29 Σεπτεμβρίου, θα εισπράξουν μέρισμα 0,06 ευρώ οι μέτοχοι της Performance Technology.
 • Οι μέτοχοι της Inform Λύκος αναμένουν ανακοίνωση για το πότε θα εισπράξουν προσωρινό μέρισμα 0,05 ευρώ, πέρα από το 0,04 ευρώ που δόθηκε μέσα στον Ιούλιο.
 • Στις 21 Αυγούστου, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President) αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,095 ευρώ ανά μετοχή.

 

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
 • email Αποστολή άρθρου
 • print Εμφάνιση εκτύπωσης
 • Plain text Προβολή ώς Plain Text