Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Γιατί οι επενδυτές ανακαλύπτουν εκ νέου τις ευρωπαϊκές μετοχές

Γιατί οι επενδυτές ανακαλύπτουν εκ νέου τις ευρωπαϊκές μετοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί οι επενδυτές ανακαλύπτουν εκ νέου τις ευρωπαϊκές μετοχές

ΗWall Street καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ, αλλά οι διαχειριστές κεφαλαίων μοιάζουν να ανησυχούν ότι αυτή η πορεία δεν μπορεί να συνεχιστεί έπ’ άπειρον, με δεδομένη την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού αλλά και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

Αντίδοτο σε αυτές τις ανησυχίες φαίνεται ότι αποτελούν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με κορυφαίους επενδυτικούς ομίλους από την BlackRock έως τη Manulife Investment να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους, παρά το γεγονός ότι οι αγορές της Γηραιάς Ηπείρου παραμένουν «κολλημένες» στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Ιούνιο.

Όμως, λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου, οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών θεωρούν υψηλές, ενώ κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η κλιμάκωση της έντασης με την Κίνα μπορεί να αποτελέσει ακόμη και προεκλογικό κόλπο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις έναντι του αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

«Εάν κάποιος εξετάσει τους πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους θα διαπιστώσει ότι η Ευρώπη είναι μία πιο ήρεμη περιοχή σε σύγκριση με ΗΠΑ, Βρετανία και Κίνα», εκτιμά ο Πήτερ Τσάτγουελ, επικεφαλής επενδύσεων στη Mizuho International, μιλώντας στο Bloomberg.

Σύμφωνα, δε, με την πιο πρόσφατη έρευνα της Bank of American μεταξύ κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων η Ευρώπη αποτελεί την πλέον ευνοημένη περιοχή, με το ποσοστό των διαχειριστών που συστήνουν επενδύσεις σε αυτή να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισροές κεφαλαίων στο Vanguard FTSE Europe ETF έφθασαν σχεδόν στα 500 εκατ. δολάρια από τις αρχές Αυγούστου, ο οποίος είναι ο καλύτερος μήνας από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ τον Ιούνιο η BlackRock αναβάθμισε σε «overweight» τη σύστασή της για τις ευρωπαϊκές μετοχές ανακοινώνοντας, ταυτόχρονα, μείωση των τοποθετήσεων σε αμερικανικές.

«Έχει καταγραφεί ένα εντυπωσιακό ράλι στις αμερικανικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και είναι φυσικό να υπάρχει ανάγκη για διαφοροποίηση. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στην Ευρώπη», εκτιμά ο Κίραν Γκανές, κορυφαίο στέλεχος της UBS Global Wealth Management.

Όμως η αισιοδοξία των επενδυτών δεν αποτυπώνεται και στην πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών, παρά τη θετική τους πορεία αυτήν την εβδομάδα, καθώς ο Euro Stoxx 600 παραμένει σχεδόν 15% χαμηλότερα σε σύγκριση με το επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.

Η αγορά, όμως, παραμένει αρκετά φθηνή ενώ οι προοπτικές δεν είναι αρνητικές, με το Bloomberg να εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή τις εισηγμένες στον Euro Stoxx 600 θα ενισχυθούν κατά 21% το 2021, ενώ τα αντίστοιχα για τον S&P 500 θα εμφανίσουν άνοδο 24%.

«Υπάρχει η αντίληψη ότι η Ευρώπη στο σύνολό της έχει κάνει καλύτερη δουλειά για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και η παράλληλα οι αμερικανικές μετοχές μπορεί να ενισχύονται αλλά υπάρχει και ο αβέβαιος εκλογικός κύκλος», τόνισε ο Νέιθαν Θουφτ, στρατηγικός αναλυτής της  Manulife Investment Management.

 

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text