Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πάνω από 300 δισ. αναμένεται να εκτοξευτεί το ιδιωτικό χρέος

Πάνω από 300 δισ. αναμένεται να εκτοξευτεί το ιδιωτικό χρέος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πάνω από 300 δισ. αναμένεται να εκτοξευτεί το ιδιωτικό χρέος

Στο αστρονομικό ποσό των 234 δισ. ευρώ ανέρχεται το ιδιωτικό χρέος με μετρήσεις για το έτος 2020 οι οποίες ωστόσο έχουν γίνει προ κορωνοϊού.

Εγκυρες και καλά ενημερωμένες πηγές θεωρούν πως το ιδιωτικό χρέος δεν μπορεί παρά να παρουσιάσει αύξηση η οποία θα ανέλθει κατά 30% τουλάχιστον  μετά την πανδημία.

Στο παραπάνω ποσό συγκαταλλέγονται τα χρέη που αφορούν δημόσιο τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό σημαίνει πως στο παραπάνω ποσό δεν συγκαταλλέγονται χρέη που αφορούν στη ΔΕΗ στους Δήμους σε εργαζόμενους σε προμηθευτές.

Η συγκεκριμένη κατάσταση δημιουργεί πολύ προβληματικά δεδομένα και καθιστά σαφές πως το παραπάνω χρέος είναι περίπου αδύνατον να αποπληρωθεί στο σύνολό του.

Πιο συγκεκριμένα:

Η πολυετής οικονομική κρίση στην  Ελλάδα ήταν μια περίοδος συσσώρευσης και διόγκωσης  υψηλού  ιδιωτικού  χρέους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το  συνολικό  χρέος του  ιδιωτικού  τομέα  (1/3  ιδιώτες  και  2/3  επιχειρήσεις)  για  το  έτος  2020 -προ πανδημίας- ανέρχεται  σε  234  δισ.  ευρώ και είναι συγκεντρωμένο σε τρεις βασικούς αντισυμβαλλόμενους: 105,6 δισ. ευρώ (45,2%) προς τη Φορολογική Αρχή.91,7 δισ. ευρώ (39,3%)  προς τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα  (Τράπεζες και Servicers). 36,3 δισ. ευρώ  (15,5 %) προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Εξού και ο πτωχευτικός κώδικας στοχεύει στην "βίαιη" αποπληρωμή όσου χρέους γίνεται να αποπληρωθεί ενώ για το υπόλοιπο προβλέπει διαγραφή προκειμένου να μην περάσει στις επόμενες γενιές.

Αυτό σημαίνει πως μέσα στα κονδύλια του ιδιωτικού χρέους δεν πρόκειται να συγκαταλλέγονται πια χρέη προ αμνημονεύτων ετών, εταιριών που έχουν χρεοκοπήσει κατά το απώτατο παρελθόν όπως για παράδειγμα η Πειραϊκή Πατραϊκή.

Με ένα χρέος ιδιωτικό το οποίο αναμένεται να κινηθεί στα 300 δισ. ευρώ θεωρείται περίπου βέβαιο πως το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να πιέσει σε ένα ευρύ και όσο το δυνατόν πιο γρήγορο ξεκαθάρισμα, θεωρώντας πως οι ανακτήσεις θα είναι τόσο μεγαλύτερες όσο ο ρυθμός ανάκαμψης.

Ιδιαίτερο κομμάτι του πτωχευτικού κώδικα αποτελεί ο Οργανισμός που θα διαχειριστεί τις πρώτες κατοικίες αναξιοπαθούντων δανειοληπτών .

Το project, σημειώνουν άνθρωποι απολύτως σχετικοί με τον χώρο θα είναι εξαιρετικά κερδοφόρο για όποιον καταφέρει να πάρει τον διαγωνισμό καθώς θα είναι η μοναδική εταιρία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κόστος των κατοικιών που θα περιέρχονται στον οργανισμό θα είναι τουλάχιστον όσο και το έσοδο το οποίο θα προκύπτει από την πρόσοδο των 12 ετών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η πώληση θα αποφέρει και κέρδη ενώ ο Οργανισμός αναμένεται να εκδώσει ομόλογο έναντι του ενεργητικού του προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για τις εργασίες του, ομόλογο το οποίο θα διαπραγματεύεται σε οργανωμένη αγορά.

Αν μάλιστα οι τιμές του real estate κινηθούν ανοδικά όπως ακριβώς αναμένεται η εκτίμηση είναι πω τα κέρδη του Οργανισμού θα πολλαπλασιαστούν.

 

Ειρήνη Σακελλάρη

 

bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text