Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αντεξαν οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο, μεγάλη μείωση των εισαγωγών

Αντεξαν οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο, μεγάλη μείωση των εισαγωγών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αντοχές δείχνουν οι εξαγωγές το α΄ εξάμηνο του έτους, παρά τις αναταράξεις που προκαλεί η πανδημία στο παγκόσμιο εμπόριο.

Οι εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκαν κατά 2,02 δισ. ή κατά 12,2% και διαμορφώθηκαν σε 14,61 δισ. από 16,63 δισ., ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή ουσιαστικά παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2019, στα 11,32 δισ. από 11,28 δισ., ελάχιστα αυξημένες δηλαδή κατά 50,4 εκατ.

Η μεγάλη υποχώρηση της αξίας των εξαγωγών (αλλά και των εισαγωγών κατ’ αντιστοιχία) των πετρελαιοειδών οφείλεται στην πολύ μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, λόγω της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης, ως συνέπεια της πανδημίας. Την ίδια ώρα, συμβάλλουν σημαντικά στις αντοχές που επιδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγές οι αυξήσεις των αποστολών των αγροτικών προϊόντων, που κυρίως κατευθύνονται προς χώρες της Ε.Ε., αλλά και αυτές των χημικών προϊόντων, που επίσης κατευθύνονται κυρίως προς χώρες της Ε.Ε. και σε ορισμένες από τις τρίτες χώρες (για παράδειγμα σε Τουρκία, ΗΑΕ, Αυστραλία κ.α.). Το ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,22 δισ. ή κατά 15,5%, με τη συνολική αξία τους να διαμορφώνεται στα 22,98 δισ. έναντι 27,19 δισ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 18,06 δισ. από 19,52 δισ., δηλαδή κατά 1,45 δισ. ή κατά -7,4%. Ετσι, το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατά 2,19 δισ. ευρώ ή κατά -20,8%, στα 8,37 δισ. από 10,56 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 6,74 δισ. από 8,25 δισ., δηλαδή κατά 1,5 δισ. ή κατά 18,2%.

Πάντως, η πανδημία έχει προκαλέσει σημαντικές ανακατατάξεις σε ό,τι αφορά τον χάρτη των ελληνικών εξαγωγών. Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό, παρά τη σημαντική μείωση (-14,9%). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία σημειώνοντας αύξηση για το εξεταζόμενο εξάμηνο. Ακολουθούν 3η η Κύπρος και στην 4η θέση η Βουλγαρία με άνοδο μιας θέσης στη σχετική κατάταξη από το 2019, παρά την ελαφρά μείωση των εξαγωγών.

Η εντυπωσιακή αύξηση των αποστολών ελληνικών προϊόντων προς τη Γαλλία (+36,2%) την οδήγησε σε άνοδο κατά 5 θέσεις, από τη 10η στην 5η θέση στη λίστα των κυριότερων προορισμών ελληνικών προϊόντων, ενώ στην 6η θέση βρίσκεται η Τουρκία, προς την οποία η μεγάλη μείωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων οδήγησε στην απώλεια δύο θέσεων στη σχετική λίστα.

Αλμα στα φάρμακα

Τα προϊόντα πετρελαίου αποτελούν και για το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2020 το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, παρά τη μεγάλη μείωση (-39,7%) που σημείωσαν οι εξαγωγές τους. Στη 2η θέση, με τεράστια αύξηση 59,7% ακολουθούν τα φάρμακα, στην 3η θέση βρίσκονται, όπως και το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, τα προϊόντα αλουμινίου, ενώ στην 4η θέση «σκαρφάλωσαν» (από τη 14η) τα άλλα τυριά (των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών είναι η φέτα).

Στην 5η θέση (από 6η) στη λίστα των κυριότερων εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων βρίσκονται οι εξαγωγές μη κατεψυγμένων λαχανικών, στην 6η ανέρχεται (από τη 14η θέση) το παρθένο ελαιόλαδο και στην 7η παραμένουν τα ιχθυηρά. Τις θέσεις 8 έως 10 συμπληρώνουν κατά σειράν οι εξαγωγές σωλήνων κάθε είδους (από την 5η θέση), οι αυτόματες μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών (ήταν στην 9η θέση και το πρώτο εξάμηνο του 2019) και τα εμπιστευτικά προϊόντα, τα οποία καταγράφουν άνοδο μιας θέσης (από την 11η).

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text