Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μείωση δαπανών και ρευστότητα, αντίδοτο στην πανδημία

Μείωση δαπανών και ρευστότητα, αντίδοτο στην πανδημία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μείωση δαπανών και ρευστότητα, αντίδοτο στην πανδημία

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Οσες επιχειρήσεις κατάφεραν να επιβιώσουν την περασμένη δεκαετία της κρίσης, οπότε κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν έκτακτες συνθήκες, όπως η μειωμένη ζήτηση και το έντονο ρίσκο της χώρας – απόρροια της σοβούσας τότε οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, γνωρίζουν άριστα σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβούν για να αντιμετωπίσουν τις αναταράξεις των τελευταίων μηνών, που έχει προκαλέσει η πανδημία. Το σχέδιο κρίσης, όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων, υπακούει σε μία βασική αρχή που προβλέπει τον περιορισμό των λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών αλλά και την εξασφάλιση επιπρόσθετης ρευστότητας. Μέσω αυτής της γραμμής άμυνας, οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για τους επόμενους δύσκολους μήνες προχωρώντας σε εξοικονόμηση μισθολογικού κόστους –κάνοντας χρήση του προγράμματος «Συν-Εργασία»–, σε περιορισμό των κεφαλαιουχικών δαπανών (CapEx) και εξόδων λειτουργίας, αλλά και σε εξασφάλιση νέων γραμμών χρηματοδότησης.

Η στρατηγική αυτή αντανακλάται στη σημαντική αύξηση των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες. Ενισχύθηκαν στο 24,8% τον Ιούλιο από 19,1% τον Ιούνιο ή κατά 2,6 δισ. ευρώ, σε συνολικά 31,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ανάλογη σημαντική αύξηση καταγράφει η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις, που αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στο 5,8% από 3,7% τον Ιούνιο, και σχετίζεται και με την αύξηση της δανειοδότησής τους μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία των εμπορικών τραπεζών, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και από τα μέτρα στήριξης, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή. Ποιες όμως κινήσεις ενίσχυσης ρευστότητας έχουν υιοθετήσει οι εταιρείες, όχι μόνο κατά τον Ιούλιο, αλλά και τους μήνες που «σημαδεύτηκαν» από την εκδήλωση της πανδημίας;

Πιστωτικες γραμμές

Ο όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων, σύμφωνα με τη στρατηγική διαχείρισης κινδύνου για τη δημιουργία ταμειακών διαθεσίμων για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω του κορωνοϊού, έχει προχωρήσει στη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ, διάρκειας 18 μηνών, με την Τράπεζα Πειραιώς. Ο όμιλος διατηρεί διμερείς πιστωτικές γραμμές με άλλες τράπεζες, που αφορούν κατά βάση βραχυπρόθεσμα δάνεια, των οποίων το υπόλοιπο αυξήθηκε κατά 104 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου εμφανίζονται αυξημένα σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ από περίπου 1 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019.

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) τον Ιούλιο υπέγραψε διετούς διάρκειας σύμβαση ομολογιακού δανείου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με μορφή δεσμευμένης ανακυκλούμενης πίστωσης με την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank. Ο όμιλος υιοθετεί πρόγραμμα περιορισμού κόστους, ενώ, κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, έχει αυξήσει, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα σε 1,5 δισ. ευρώ από περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Αναστολή επενδύσεων

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όπου η επιβατική κίνηση κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους κατέγραψε πτώση 66,3%, έχει προχωρήσει στη σύναψη πρόσθετου δανείου ύψους έως 140 εκατ. ευρώ. Η ενέργεια αυτή κρίθηκε απαραίτητη, σε συνδυασμό με την υλοποίηση σειράς μέτρων περιορισμού κόστους, όπως η περικοπή λειτουργικών εξόδων, η αναστολή της πλειονότητας του προγράμματος κεφαλαιουχικών δαπανών και η χρονική μετάθεση της καταβολής ορισμένων πληρωμών.

Ο όμιλος Πετρόπουλου, που δραστηριοποιείται, κατασκευάζει και υποστηρίζει μεγάλο εύρος προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας, με στόχο την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών λόγω πανδημίας, προχώρησε στην αύξηση του δανεισμού του, από 14,6 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2019, σε 23,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020, με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα να αυξάνονται το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε 17,4 εκατ. ευρώ από περίπου 4,4 εκατ. ευρώ.

Η Μοτοδυναμική, κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, με στόχο τη βελτιστοποίηση των ταμειακών ροών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, προχώρησε σε περιορισμό των δαπανών της, αναστολή συμβάσεων εργασίας και «πάγωσε» τα επενδυτικά σχέδιά της. Η εισηγμένη καταγράφει αύξηση ταμειακών διαθεσίμων σε περίπου 3 εκατ. ευρώ από περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων Avis, με στόχο την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα της πανδημικής κρίσης, έχει καταφέρει να εξοικονομήσει ποσό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, από τις αρχές της χρονιάς, υλοποιώντας ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μείωσης λειτουργικών δαπανών. Η εξοικονόμηση κόστους προήλθε, μεταξύ άλλων, από τον περιορισμό του δικτύου των καταστημάτων, την αναδιαπραγμάτευση των ενοικίων και των ελάχιστων εγγυημένων προμηθειών με όλα τα μεγάλα αεροδρόμια. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Avis περιόρισε κατά 7.000 τις προγραμματισμένες αγορές οχημάτων για την ανανέωση του στόλου της.

Η βιομηχανία προϊόντων περιποίησης «Παπουτσάνης» αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, καθώς η δραστηριότητά της ενισχύθηκε λόγω της πανδημικής κρίσης. Ως εκ τούτου, προχωρεί το επενδυτικό πλάνο που έχει στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας σε στερεό σαπούνι, στις αρχές 2021, αλλά και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Εκτός όμως από τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της, επιδιώκει και τη βελτίωση των λειτουργικών ροών της. Για τον σκοπό αυτό συνήψε, κατά το πρώτο εξάμηνο, δύο ομολογιακές συμβάσεις, με το συνολικό δανεισμό της και τα ταμειακά διαθέσιμα να έχουν αυξηθεί έναντι του 2019 σε 13 εκατ. από 8 εκατ. και σε 4 εκατ. από 1,6 εκατ.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text