Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωζώνη: Η μεταποίηση δεν αναμένει οικονομική ανάκαμψη

Ευρωζώνη: Η μεταποίηση δεν αναμένει οικονομική ανάκαμψη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωζώνη: Η μεταποίηση δεν αναμένει οικονομική ανάκαμψη

Η μεταποίηση στην Ευρώπη αν και κατάφερε να βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης, διατηρεί επιφυλάξεις για την οικονομική ανάπτυξη όσο η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται. Έτσι πλέον γίνονται προσπάθειες εξοικονόμησης χρημάτων όπου είναι δυνατόν, κίνηση που θα καταστήσει τα εργοστάσια έτοιμα μπροστά σε ένα νέο σοκ.

Οι κατασκευαστές, σύμφωνα με την IHS Markit, προχώρησαν σε περικοπές θέσεων εργασίας τον Αύγουστο μειώνοντας παράλληλα τα αποθέματα πρώτων υλών και ημικατεργασμένων προμηθειών. Παρόμοια κατάσταση παρατηρήθηκε επίσης στην Ασία, όπου η απασχόληση στα εργοστάσια μειώθηκε σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν.

Με μια πρώτη ματιά τα νούμερα βαίνουν καλώς. Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ευρωζώνη (IHS Markit’s Purchasing Managers’ Index) έκλεισε στις 51,7 μονάδες έναντι 51,8 τον Ιούλιο. Η παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δύο χρόνια και βελτιώθηκε  η εμπιστοσύνη. Στην Ελλάδα ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης έκλεισε στις 49,4 μονάδες έκλεισε τον Αύγουστο, σημειώνοντας περαιτέρω, αν και μικρή, επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον κλάδο.

Να σημειωθεί ότι ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ευρωζώνη  είναι ένας σύνθετος δείκτης της απόδοσης της μεταποιητικής οικονομίας. Προέρχεται από δείκτες σχετικά με τις νέες παραγγελίες, την παραγωγή, την απασχόληση, τον χρόνο παράδοσης προμηθειών και τα αποθέματα προμηθειών.

Οι αντίστοιχοι δείκτες σημείωσαν επίσης αύξηση στην Ασία και την Κίνα, με τη δεύτερη να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.

Έκθεση του γερμανικού ινστιτούτο Kiel για την παγκόσμια οικονομία διαπίστωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο πρόκειται να ανακάμψει πιο γρήγορα από τον κορωνοϊό από ό, τι μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλα ιδρύματα προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη θα χρειαστεί χρόνο. Ο χαμηλός πληθωρισμός διατηρεί τις ανησυχίες τη στιγμή που οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη κατέγραψαν την πρώτη στα τέσσερα χρόνια ετήσια μείωση. Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις  νέες της προβλέψεις την επόμενη εβδομάδα για να δώσει μια καλύτερη εικόνα για το πόσο βαθειά έχει πληγεί η οικονομία.

«Ανησυχητικά οι παραγγελίες πάγωσαν ελαφρώς τον Αύγουστο ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κατασκευαστές προετοιμάζονται για μια βραχυπρόθεσμη αποδυνάμωση της ζήτησης», σχολίασε ο Κρις Ουιλιαμσον της IHS Markit.

Στις ΗΠΑ, από την άλλη, η ανάκαμψη στη μεταποίηση τον Αύγουστο αποδείχθηκε ελαφρώς ταχύτερη από την Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με την IHS Markit. Την ίδια ώρα, η αύξηση της απασχόλησης και των νέων παραγγελιών υπογραμμίζουν τις ανισότητες που χαρακτηρίζουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

 

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της Markit εδώ

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text