Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η «ρεβάνς» της Ελλάδας από τις αγορές

Η «ρεβάνς» της Ελλάδας από τις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Κωστή Πλάντζου

Πριν μια δεκαετία, το 2010-2011 η Ελλάδα γνώριζε ύφεση 10% ανά τρίμηνα και οι αγορές ζητούσαν για να τη δανείσουν τόκο 10% το χρόνο ή και ακόμα περισσότερα.

Σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει ότι η «ζημιά» στο β΄τρίμηνο της καραντίνας άγγιξε ή ξεπέρασε το 15% ή 16%, αλλά οι αγορές δάνεισαν εχθές την Ελληνική Δημοκρατία φθηνότερα από ποτέ, με το χαμηλότερο επιτόκιο στα χρονικά. Ως εκ τούτου, ΟΔΔΗΧ και υπουργείο Οικονομικών έχουν 4 μήνες μπροστά τους για να εξετάσουν ενδεχόμενη νέα έξοδο, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο ενδεχομένως.

Με δεδομένη την ύφεση, την πανδημία, την «βροχή» ομολόγων πανευρωπαϊκά από πιο μεγάλες και ισχυρές οικονομικά χώρες -αλλά και την αβεβαιότητα στην περιοχή μας για τα ελληνοτουρκικά και την αυξανόμενη στρατιωτική ένταση- η έκδοση του ομολόγου μοιάζει σχεδόν με επίδειξη δύναμης. Όχι μόνο στο τίμημα, αλλά και στην ποσότητα και στην ποιότητα των κεφαλαίων που προσελκύει πια η χώρα.

Τα τελικά στοιχεία της επανέκδοσης (re-opening) όπως υπογράφονται από τις τράπεζες – αναδόχους, δείχνουν:

Απόδοση ομολόγου μόλις 1,187%, όταν το ίδιο ομόλογο (10ετές λήξεως 6/2020) πριν 3 μήνες είχε απόδοση 1,568%. Δηλαδή έπεσε κάτω από 1,2% και κόστισε σχεδόν 25% φθηνότερα εν συγκρίσει με την αρχική έκδοση του Ιουνίου.

Υπέρβαση έκδοσης κατά 25%, αφού αντλήθηκαν 2,5 δισ. αντί 2 δισ. που ζητούσε η Αθήνα

Υπερκάλυψη έκδοσης πάνω από 7 φορές! Προσφέρθηκαν πάνω από 18 δισ. Δηλαδή υπέρβαση προσφορών 16,5 δισ. που «στριμώχτηκαν» αλλά δεν μπόρεσαν την φορά αυτή να αγοράσουν ελληνικό ομόλογο.

Πληθώρα επενδυτών από το εξωτερικό. Μόνο το 7% ήταν από Ελλάδα. Αντιθέτως, από Ην. Βασίλειο το 31%, από Γαλλία το 13%, Γερμανία-Αυστρία 9% και τις «μακρινές» Ηνωμένες Πολιτείες 8%. Ενας στους 10 αγοραστές ήταν από Σκανδιναβικές χώρες. Αλλά ακόμα και από Ιταλία η οποία θα χρειαστεί να δανειστεί η ίδια τεράστια, οι αγοραστές έφτασαν επίσης στο 10% των «κυνηγών» ελληνικών ομολόγων.

Ποιότητα επενδυτών («real money investors») καθώς 11 στους 12 (ή το 92%) δεν ήταν καιροσκοπικά hedge funds αλλά διαχειριστές διαθεσίμων, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

 

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text