Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Η στασιμότητα της αγοράς της Αθήνας - Υπήρξε, χθες, νέο “χαμηλό 20 ημερών”;

Η στασιμότητα της αγοράς της Αθήνας - Υπήρξε, χθες, νέο “χαμηλό 20 ημερών”;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η χθεσινή πτώση της αγοράς της Αθήνας, κατά κύριο λόγο οφείλεται στην πτώση των διεθνών αγορών, μία εξέλιξη που προήλθε, πρωτίστως, από τις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται σε μία φάση διόρθωσης, μετά από μία άνοδο που -για πολλούς- δε δικαιολογείται.

Βεβαίως, η αγορά της Αθήνας, βυθισμένη σε μία μεγάλη ποικιλία προβλημάτων, δεν είχε ακολουθήσει την άνοδο των διεθνών αγορών κατά τους τελευταίους μήνες. Εν τούτοις, χθες παρασύρθηκε σε μία σοβαρή πτώση, που ανέτρεψε την ήπια τάση ανόδου που σιγά σιγά δημιουργούνταν.

 

Όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, παραμένει -ουσιαστικά- ανενεργό. Απαξιωμένο, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και με υπερβολικά χαμηλή αξία συναλλαγών, βρίσκεται για τρίτο συνεχή μήνα “παγιδευμένο” στην περιοχή των 630 μονάδων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, ο μέσος όρος των τιμών κλεισίματος του Γενικού Δείκτη, από τις 18/6/2020, κινείται στην περιοχή των 630-638 μονάδες, ανεξάρτητα ποιό διάστημα υπολογίσει κάποιος. Κατά την άποψή μας, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

 

Διατηρούμε την άποψη που -ήδη από το μήνα Μάιο- εκφράζουμε ότι, δεν υπάρχει μεγάλο ρίσκο εμφάνισης ζημιών, σε όποιον διατηρεί τις θέσεις του και δεν έχει βγει από την αγορά. Το ενδεχόμενο να βρεθεί ο Γενικός Δείκτης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτω από τις 620-630 μονάδες, είναι υπαρκτό, αλλά χαμηλών πιθανοτήτων. Βεβαίως, πάντα -ακόμη και σ’ αυτή τη φάση- θα υπάρχει η θετική διαφοροποίηση των μετοχών των εταιριών που βελτιώνουν, ή έστω διατηρούν σταθερά- τα θεμελιώδη μεγέθη τους. Να συμβουλεύεστε τη σχετική λίστα των “επενδυτικών επιλογών” του Χ&Α.

 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ανέκυψε ένα θέμα για το εάν ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ή όχι, νέο χαμηλό 20 ημερών. Το περιστατικό έχει ως εξής:

Μέχρι και προχθές 7/9/2020, ως χαμηλό 20 ημερών θεωρούνταν το κλείσιμο της 11/8/2020, που ήταν 626,39 μονάδες. Από την 11/8/2020, χθες είχαν ακολουθήσει 20 συνεδριάσεις. Δηλαδή, από χθες, το νέο χαμηλό 20 ημερών θα ήταν το κλείσιμο της 25/8/2020 που ήταν οι 629,34 μονάδες.

Το χθεσινό κλείσιμο του ΓΔ, στις 627,56 μονάδες, ήταν μεν χαμηλό 20 ημερών, αλλά δεν ήταν “νέο” χαμηλό. Δηλαδή, σημειώθηκε ακριβώς πάνω στην “αλλαγή” του 20ήμερου, ένα φαινόμενο σχετικά σπάνιο.

Ο τύπος που χρησιμοποιούμε, στα πλαίσια του απόλυτου συστήματος” για τον προσδιορισμό των σημάτων εισόδου και εξόδου, εδώ και πολλά χρόνια, έχει δημιουργηθεί ώστε να υπολογίζει ως σήμα πράξης, το “νέο” χαμηλό ή υψηλό.

Το σωστό -με βάση την “αυστηρή” θεωρία της τεχνικής ανάλυσης, θα ήταν να είχαμε θεωρήσει το χθεσινό κλείσιμο ως νέο “χαμηλό” και να ρευστοποιήσουμε τη θέση μας. Όμως, αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα πρακτική του συστήματος. Μετά από αρκετή σκέψη -και διαβούλευση και με τον κ. Δημήτρη Δημόπουλο- αποφασίσαμε να μη θεωρήσουμε το χθεσινό κλείσιμο ως “νέο” χαμηλό και να μην πραγματοποιήσουμε πράξη.

Βεβαίως, αν σήμερα, ο Γενικός Δείκτης, κλείσει αρνητικός, θα πρόκειται για νέο χαμηλό και αυτό θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση των θέσεών μας.

 

Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε ότι δεν ανησυχούμε, αλλά ούτε και αισιοδοξούμε για την πορεία της αγοράς. Βεβαίως, μία “θερμή” ελληνο-τουρκική φάση θα οδηγούσε σε προσωρινές απώλειες, όμως δεν θα επρόκειτο για κάτι σημαντικό, αφού η ζημιά στην αγορά έχει ήδη γίνει.

 

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, ο ΚΜΟ-200 ημερών βρίσκεται στις 722,82 μονάδες και απέχει 12,47% από την καμπύλη του ΓΔ.

Παρατηρούμε ότι, το πού περίπου θα βρίσκεται ο ΓΔ σήμερα, το είχαμε υπολογίσει ορθά από το μήνα Μάρτιο. Αυτό, αποδεικνύει -για μία ακόμη φορά- ότι ο ΚΜΟ-200 ημερών, είναι μία καμπύλη που, εύκολα, μπορεί να προβλεφθεί η πορεία της. Αυτό, μεγαλώνει την ασφάλεια στη χρήση της ως μία βασική παράμετρο σε ένα σύστημα συναλλαγών.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text