ΕΥΔΑΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΥΔΑΠ

Σταθερή πολιτική - σταθερά μεγέθη

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ΕΥΔΑΠ είναι: α) η σταθερότητα σε επίπεδο πωλήσεων και γενικότερα στον τομέα της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης -κάτι που είναι αποτέλεσμα της μονοπωλιακής κατάστασης που απολαμβάνει, β) η παραδοσιακή ισχυρή ταμειακή της θέση (η εταιρία δεν έχει δανεισμό), στοιχείο που επιτρέπει μία σταθερά ικανοποιητική μερισματική πολιτική.

Οι πωλήσεις της εταιρίας την τελευταία τετραετία κινούνται κατά μέσο όρο γύρω από τα €325 εκατ. (μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης: -0,04%). Κατά το 2019 σημείωσαν οριακή αύξηση και έφθασαν τα 323,7 εκατ. σε σχέση με τα προηγούμενα δύο έτη, που εμφάνισαν ελαφρά μείωση.  Παράλληλα όμως, το 2019 παρουσιάστηκε αύξηση στο μικτό περιθώριο κέρδους στο 50,4%, που οφείλεται στην μείωση του κόστους πωλήσεων κατά €22 εκατ. Το μικτό περιθώριο κέρδους τα προηγούμενα έτη κινούταν κατά μέσο όρο στο 43,5%. Η κερδοφορία της εταιρίας, αν εξαιρέσουμε το 2016, παρουσιάζει ικανοποιητική (ΜΕΡΑ 4ετίας: +7,4%). Οι υποχρεώσεις της κινούνται κατά μέσο όρο στα € 608,7 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα το 2019 ανήλθαν στα €428 εκατ., αυξημένα κατά 11,7% σε σχέση το 2018 και οι δανειακές της υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι μηδενικές από το 2014.

Το πελατολόγιο της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνει περίπου 4.400.000 πελάτες (2.160.000 συνδέσεις περίπου) και παρέχει υπηρεσίες υδροδότησης μέσω των 14.000 χιλιομέτρων δικτύου διανομής νερού και τροφοδοτικών αγωγών. Το δίκτυο αποχέτευσης έχει συνολικό μήκος περί τα 9.500 χιλιόμετρα.

Ποια είναι η εξέλιξη της ΕΥΔΑΠ στο μέλλον; Όπως γνωρίζουμε όλοι η κύρια δραστηριότητα της ΕΥΔΑΠ είναι η διαχείριση του (πόσιμου) ύδατος. Παράλληλα, αντιλαμβανόμαστε ότι, καθώς περιορίζεται ο πληθυσμός της περιοχής της πρωτεύουσας, η συνολική κατανάλωση ακόμη και αν δε βαίνει μειούμενη, δύσκολα θα μπορούσε να αυξηθεί, ακόμη και αν η εταιρία προσθέσει και άλλες γεωγραφικές περιοχές στη διαχείρισή της. Παράλληλα, δεδομένου του κοινωνικού χαρακτήρα του νερού, η τιμολογιακή της πολιτική εγκρίνεται από την κυβέρνηση και συνεπώς δε μπορεί να είναι αυθαίρετη.

Συνεπώς, οι τρόποι για να αυξήσει η εταιρία τα κέρδη της είναι η συγκράτηση του κόστους και των δαπανών της καθώς και η διεύρυνση των τομέων δραστηριοποίησης της. Ήδη η εταιρία έχει επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της ενέργειας ακολουθώντας ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Μέχρι και σήμερα, η εταιρία διαθέτει 6 υδροηλεκτρικά πάρκα, ενώ παράλληλα αναμένεται άδεια για υλοποίηση έργου φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,97MW.  Η εταιρία προγραμματίζει την κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών σταθμών και σε άλλες εγκαταστάσεις της Εταιρείας.

Το 2020 η εταιρία στοχεύει στην πρόοδο των εργασιών για τα μεγάλα έργα της Ανατολικής Αττικής και στην μεγαλύτερη απορρόφηση των επενδύσεων που θα οδηγήσουν την εταιρία σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

Η μετοχή της εταιρίας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Άλλωστε, απευθύνεται σε επενδυτές που την αγοράζουν συνειδητά λόγω της μερισματικής της πολιτικής. Η εταιρία διανέμει μέρισμα κάθε έτος (πρόκειται για μία από τις 8 εταιρίες που διανέμουν μέρισμα τόσο συχνά) και η μερισματική της πολιτική (ανάλογα με το επίπεδο τιμών κάθε έτους) που κυμαίνεται από 0,36% έως 13,8%. Από την αρχή του έτους, η απόδοση της μετοχής είναι -4,9%, ενώ κατά το τελευταίο 12μηνο φτάνει στο 7,8%. Δεδομένης της κατάστασης στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατά τα τελευταία χρόνια, παραμένουμε θετικοί για τη μετοχή της εταιρίας και εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται σε κάθε χαρτοφυλάκιο συντηρητικής διάρθρωσης.

Δείτε: α) την οικονομική έκθεση 2019 εδώ, β) τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ και γ) την σελίδα της εταιρίας στο eurocapital.gr εδώ.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text