ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Διατηρείται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης

Η εταιρία, οφείλει την επιτυχία της στην, α) στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς είναι η μεγαλύτερη εταιρία ανανεώσιμων πηγών ενέργεια στην Ελλάδα, με παρουσία σε ΗΠΑ, Πολωνία και Βουλγαρία, β) στη σταθερή και προβλέψιμη δημιουργία ταμειακών ροών και γ) στη σταθερή οργανική ανάπτυξη της.

Την τελευταία τετραετία, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης (ΜΕΡΑ) των πωλήσεων υπολογίζεται σε 10,8%, ρυθμός που όμως μειώθηκε κατά την περίοδο 2017-2019. Το γεγονός αυτό συνδέεται άμεσα με τον κατασκευαστικό κλάδο της εταιρίας που λειτουργεί με φθίνουσα πορεία. Κατά το 2019, οι πωλήσεις του κατασκευαστικού κλάδου υποχώρησαν κατά 76,4%. Ο ΜΕΡΑ των κερδών μετά από φόρους υπολογίζεται σε 32,2%, ένας ρυθμός ο οποίος, παρά την αναμενόμενη μείωσή του κατά το 2020, είναι εντυπωσιακός.   
Η  χρηματοοικονομική  θέση του Ομίλου είναι το “ευαίσθητο σημείο” του (οι χρηματοοικονομικές δαπάνες αποτελούν το 25,1% των πωλήσεων) παραμένει  ικανοποιητική, καθώς  τα  ταμειακά  διαθέσιμα  διαμορφώθηκαν σε € 257,5 εκατ, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν σε € 1.013,2 εκ., με αποτέλεσμα η  καθαρή δανειακή θέση να  διαμορφώνεται  στο  επίπεδο  των  € 716,3  εκατ. το 2019, που είναι και η μεγαλύτερη τα τελευταία επτά χρόνια (δείτε σελ. 4 της εταιρικής παρουσίασης).

Το “ισχυρό σημείο” της εταιρίας είναι η εξέλιξη της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήδη η εταιρία στοχεύει σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό το τομέα έχοντας θέσει σημαντικούς μακροπρόθεσμους στόχους. Συγκεκριμένα στοχεύει να διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 2.800 MW μέχρι το 2025. Εφ’ όσον αυτό επιτευχθεί, θα μπορέσει να έχει μία αύξηση κερδών κατά τουλάχιστον 50% (δηλαδή να προσεγγίσει τα 80 έως 85 εκατομμύρια ευρώ) κατά το έτος εκείνο. Εντός του 2020, αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση  νέων επενδύσεων  στην παραγωγή  καθαρής ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των € 550 εκατ. Επίσης, αναμένεται  να  ξεκινήσει  μέσα  στο  επόμενο  διάστημα  την  κατασκευή  νέων  αιολικών πάρκων ισχύος 270 MW. Πέραν  των ανωτέρω νέων επενδύσεων  σε αιολικά  πάρκα, η εταιρία έχει  ήδη  δρομολογήσει επιπλέον επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ οι οποίες αφορούν  σε  νέα  αιολικά  πάρκα  σε  διάφορες  περιοχές  της  Ελλάδας,  σε  έργα  περιβάλλοντος,  αλλά  και  σε  έργα  αποθήκευσης  καθαρής  ενέργειας (δείτε περισσότερα σελ. 20 της οικονομικής έκθεσης).

Το 2020 αναμένεται να είναι κομβικό έτος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με την Ελληνική Κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει το πλαίσιο της εθνικής ενεργειακής και κλιματικής στρατηγικής με την οποία καθιστά προτεραιότητα την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ ώστε να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 35% του ενεργειακού μείγματος της χώρας έως το 2030. Οι πολιτικές αυτές είναι εναρμονισμένες και με τους δεσμευτικούς στόχους που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει για τα κράτη μέλη, αποσκοπώντας με τον τρόπο αυτό στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας.

Μπορεί να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες; Σαφέστατα μπορεί. Η εταιρία διέβλεψε έγκαιρα της τάσεις της παγκόσμιας κοινότητας γύρω από το ζήτημα της ενέργειας, αλλά και της τάσεις της τεχνολογίας στον τομέα της. Κατά την άποψή μας, οι στόχοι που έχει θέσει για το 2025, μπορούν να ξεπεραστούν, αφού το περιβάλλον, κατά την επόμενη 5ετία, θα είναι ευνοϊκό προς τις επενδύσεις αυτού του τομέα και θα υπάρξουν βελτιωμένες ευκαιρίες και αποδόσεις. Παράλληλα, η εταιρία επικεντρώνεται στην καλύτερη διαχείριση του ευρύτερου χαρτοφυλακίου της, έτσι ώστε να πετύχει βελτίωση της αποδοτικότητάς της.

Υποστηρίζουμε ότι, στην επόμενη 5ετία, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η στροφή του επενδυτικού κοινού προς τις “πράσινες” επενδύσεις, κάτι που θα δημιουργήσει -για μεγάλο χρονικό διάστημα- ένα επενδυτικό “premium” στις μετοχικές επενδύσεις αυτής της κατηγορίας. Η σχέση Ρ/Ε, με βάση την τιμή της 9/9/2020 και τα κέρδη 6Μ του 2020, υπολογίζεται σε 28,2 και η μερισματική απόδοση σε 2,86%. Η τιμή της μετοχής δε θεωρείται ως “φθηνή”, πλην όμως υποστηρίζεται από τους ρυθμούς ανάπτυξης της εταιρίας και τη θετική αντιμετώπιση του κλάδου από τους διεθνείς επενδυτές.

Στις 7/9/2020, η εταιρία γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η α.μ.κ., με την έκδοση 6.229.422 νέων μετοχών που διατέθηκαν, με ιδιωτική τοποθέτηση, προς 11,00 ευρώ η μία, σε διεθνείς επενδυτές:  Blackrock Inc., Anavio Capital Partners LLP, Kayne Anderson Capital Advisors LP, και Impax Asset Management.

Δείτε: α) την οικονομική έκθεση του 2019 εδώ, β) την εταιρική παρουσίαση 2020 εδώ, γ) τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ, γ) την σελίδα της εταιρίας στο eurocapital.gr εδώ.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text