Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Αυγούστου 2020 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2019 προέκυψε μείωση 1,9% έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Αύγουστο 2020, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2020, παρουσίασε μείωση 0,6% έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2019 – Αυγούστου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2018 - Αυγούστου 2019, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2018 - Αυγούστου 2019 με το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2017 - Αυγούστου 2018. (εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας για τον μήνα Ιούνιο 2020. Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2020 ανήλθε σε 18,3% έναντι του διορθωμένου προς τα κάτω 17,1% τον Ιούνιο του 2019 και του διορθωμένου προς τα άνω 17,3% τον Μάιο του 2020. Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Ιούνιο του 2020, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.744.630 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 836.637 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.312.753 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 174.217 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 (μείωση 4,4%) και αυξήθηκε κατά 11.640 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2020 (αύξηση 0,3%). Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη- Μέλη, λόγω της πανδημίας COVID-19, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.(εδώ)

Σύμφωνα με προβλέψεις, έως το 2040 το ΑΕΠ των χωρών της Αφρικής θα ξεπεράσει εκείνο της Κίνας ενώ το εργατικό της δυναμικό θα ξεπεράσει εκείνο της Ινδίας και της Κίνας μαζί. Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την πρόσβαση σε νέες αγορές, τόσο για τα προϊόντα που παράγει όσο και για τις επενδύσεις της. Η τμηματική συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο σαφώς και έχει γεωπολιτικά οφέλη για την πατρίδα μας και σίγουρα αποτελεί ένα σημαντικό διαπραγματευτικό μέσο που ακυρώνει το παράνομο τουρκο-λυβικό μνημόνιο. Η Αίγυπτος, ως η μεγαλύτερη αραβική χώρα, με εισροές επενδύσεων την περίοδο 2017-2018 κοντά στα 7,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ και με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, ιδιαίτερα από το 2013 και μετά σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, λειτουργεί ως επιταχυντής στην οικονομική ολοκλήρωση της Αφρικής ενώ οι διμερείς οικονομικές της σχέσεις βασίζονται στην ανάπτυξη, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία. Oι ΗΠΑ έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη του εμπορίου αγροτικών προϊόντων με την Αίγυπτο στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών τους σχέσεων. Αντίστοιχες πολιτικές θα μπορούσε να αναπτύξει και η Ελλάδα προκειμένου να επωφεληθεί από την πρόσβαση σε νέες αγορές, τόσο για τα προϊόντα που παράγει όσο και για τις επενδύσεις της. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒΕ, οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί των ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι κυρίως χώρες της Ε.Ε. όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία καθώς και οι ΗΠΑ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών, κοντά στο 70%. Θα μπορούσε σε αυτές να προστεθεί και η Αίγυπτος, ή τουλάχιστον να αναπτυχθεί μια στρατηγική εμπορίου προς αυτή τη κατεύθυνση, δεδομένης μάλιστα και της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και της Αιγύπτου, που σημαίνει ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο εταίρων πραγματοποιείται χωρίς δασμούς. (εδώ)

Η «αμαρτωλή» ιστορία της Folli-Follie θα μπορούσε άνετα να είναι πολύ καλό σενάριο για ένα μυθιστορηματικό οικονομικό θρίλερ με κύριο πρωταγωνιστή τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και τον πατέρα του Δημήτρη. Ο υιός εδέησε τελικά να παραιτηθεί όταν ζητήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η δικαστική συνδρομή για την απομάκρυνσή του από το Δ.Σ της εταιρίας.Δεκαεννιά μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Folli-Follie που τα είχε κυριολεκτικά όλα, από «μαϊμού» ταμεία μέχρι «μαϊμού» πτυχία ο Τζώρτζης επέμενε να είναι μέλος στο Διοικητικό συμβούλιο της καταρρέουσας εταιρίας. Μέχρι προ μηνών η «αγία» οικογένεια επέμενε να διεκδικεί χρήματα από την εταιρία, στην οποία χρέωνε αυτοκίνητα, οδηγούς και υπηρετικό προσωπικό. Είχαν προηγηθεί ουκ ολίγες αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα τους όπως το πόρισμα της PwC για τους «σκελετούς» της εταιρίας που έλαμπε σαν χρυσός αλλά τελικά αποδείχτηκε τσίγκος. (εδώ)

Έξι κατασκευαστικές εταιρίες πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΟΛΘ για την εκτέλεση έργων στην Προβλήτα 6 που αφορά την επέκταση των υποδομών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Η αξία του έργου ξεπερνά τα 100 εκατ ευρώ που για τον τελικό ανάδοχο υλοποίησης του έργου θα αποτελεί ισχυρό χαρτί για το χαρτοφυλάκιο του καθώς οι κατασκευαστικές εργασίες κινούνται αρκετά χαμηλά στην παρούσα φάση στην εσωτερική αγορά.Ανάμεσα στους διεκδικητές είναι η κοινοπραξία TERNA SA – EIFAGGE GENIE CIVIL MARINE , της ARCHIRODON GROUP NV , η ΣΥΜΠΡΑΞΗ INTRAKAT CONSTRUCTIONS SA – INTERCANTIERI VITTADELLO SPA–SALES SPA , η MYTILINAIOS SA – ROVER MARITIME SL – HDK SA, η AVAX SA – ETERMAR SA – NV BESIX SA και η CCIONA CONSTRUCCION SA – DREDGING INTERNATIONAL NV. Ο εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΘ Α.Ε., Αθανάσιος Λιάγκος, δήλωσε ότι «Η ΟΛΘ Α.Ε. προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες για την επέκταση του 6ου Προβλήτα.Ένα έργο που θα επιτρέψει στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης να αξιοποιήσει στο έπακρο το συγκριτικό του πλεονέκτημα ως θαλάσσια πύλη των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να καταστεί κόμβος Συνδυασμένων Μεταφορών για την ευρύτερη περιοχή». (εδώ).

Ο Όμιλος Quest το Α’ εξάμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση σε πωλήσεις κατά 18%, σε λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 6%, σε προ φόρων κέρδη ΕΒΤ κατά 3% και σε καθαρά μετά φόρων κέρδη ΕΑΤ κατά 9%. ενώ ταυτόχρονα διατήρησε την καλή χρηματοοικονομική του κατάσταση και συνέχισε την υλοποίηση των σχεδιασμένων αναπτυξιακών του επενδύσεων. (εδώ)

Ο ΟΠΑΠ, η μεγαλύτερη εταιρία τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, ανακοινώνει τις ενοποιημένες οικονομικές επιδόσεις της, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.) για την εξάμηνη περίοδο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2020. Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων έχουν ως εξής: -Καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α’ εξαμήνου 2020 στα €507,9εκ. μειωμένα κατά 34,8% σε ετήσια βάση και στο β’ τρίμηνο 2020 στα €179,6εκ. μειωμένα κατά 53,2% σε ετήσια βάση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού (Covid-19) που επιβλήθηκαν και της επακόλουθης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων OΠΑΠ. -Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε κατά 37,1% και διαμορφώθηκε στο α’ εξάμηνο 2020 σε €191,1εκ. (α’ εξάμηνο 2019: €304,0εκ.). Το β’ τρίμηνο 2020 το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) ανήλθε σε €68,8εκ. (β’ τρίμηνο 2019: €150,1εκ.) χαμηλότερο κατά 54,2% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων, ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν αυξημένα σε σχέση με πέρυσι μετά την πλήρη επαναλειτουργία των καταστημάτων. - Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το α’ εξάμηνο 2020 μειωμένα κατά 49,1% στα €102,5εκ. (α’ εξάμηνο 2019: €201,4εκ.) ή μείωση 43,4% σε επαναλαμβανόμενη βάση μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια και τα δύο χρόνια. Τα EBITDA β’ τριμήνου 2020 ανήλθαν σε €16,2εκ. (β’ τρίμηνο 2019: €88,4εκ.) μειωμένα κατά 81,7%, ή μείωση 74,7% σε επαναλαμβανόμενη βάση.- Τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο 2020 διαμορφώθηκαν στα €20,4εκ. μειωμένα κατά 77,7% (α’ εξάμηνο 2019: €91,8εκ.) ή μειωμένα κατά 64,5% σε επαναλαμβανόμενη βάση μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια και τα δύο χρόνια. Οι καθαρές ζημίες το β’ τρίμηνο 2020 ανήλθαν σε €15,1εκ. (β’ τρίμηνο 2019: κέρδη €34,6εκ.) ή ζημίες €4,9εκ. έναντι κερδών β’ τριμήνου 2019 ύψους €36,6εκ. μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια. (εδώ)

Η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι σύμφωνα με τις ενοποιημένες καταστάσεις του α’ εξαμήνου 2020, τα έσοδα από ενοίκια ανήλθαν σε € 1.766 χιλ. έναντι € 1.317 χιλ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου σημειώνοντας αύξηση 34% λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων από τις νέες επενδύσεις σε ακίνητα. Η Εταιρία κατέγραψε αύξηση όλων των μεγεθών της σε επίπεδο Ομίλου, στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 33% και ανήλθαν σε € 1.152 χιλ. έναντι € 868 χιλ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε € 1.073 χιλ. για την περίοδο που έληξε την 30η Ιουνίου 2020 έναντι € 1.104 χιλ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, κυρίως λόγω μείωσης των κερδών από την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των ακίνητων. (εδώ)

«Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στο οποίο αναλύει τις ελληνικές θέσεις στο διεθνές ακροατήριο και δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde. «Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων. Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός. «Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε μια περασμένη εποχή. Μιλάει για εχθρούς, μάρτυρες, αγώνα και προθυμία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή είναι η γλώσσα και η συμπεριφορά μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία απειλεί όχι μόνο δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ίδια την ΕΕ, γεγονός που προβληματίζει σοβαρά τα κράτη μέλη» σημειώνει. (εδώ)

Από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού, υπήρξε μια νέα σύγκλιση αξιολόγησης των κρατών-μελών της ΕΕ, για τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα στην Ευρώπη. Η σινό-ευρωπαϊκή οικονομική σχέση, στερείται αμοιβαιότητας και υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες εντός της ΕΕ για την προσέγγιση διεκδικήσεων της Κίνας στο εξωτερικό καθώς και για τις παραβιάσεις (από την πλευρά της) διεθνών νομικών δεσμεύσεων και μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και στο Σινγιανκγ. Στους επόμενους μήνες, η γερμανική προεδρεία του Συμβουλίου θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτό το momentum για να δημιουργήσει θεσμικές δομές ώστε να βελτιώσει την ικανότητα δράσης της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι κρίσιμο να κατευναστούν οι ανησυχίες για τη γαλλό-γερμανική κυριαρχία στην κινεζική ατζέντα –ιδιαίτερα εκείνες των ανατολικών και νότιων χωρών της Ευρώπης- δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη-μέλη να εμπλακούν περισσότερο στη διαμόρφωση της μελλοντικής προσέγγισης της ΕΕ απέναντι στην Κίνα. (εδώ)

Από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έβαλε στο στόχαστρο την δημοφιλή κινεζική εφαρμογή TikTok, τα σενάρια για την τύχη της στις ΗΠΑ αλλάζουν συνεχώς. Ως επικρατέστερη λύση είχε παρουσιαστεί η πώληση των αμερικανικών δραστηριοτήτων της στη Microsoft ή άλλο αμερικανικό κολοσσό, όπως η Oracle, αλλά οι διαπραγματεύσεις περιπλέχθηκαν μετά την απόφαση του Πεκίνου να απαντήσει στα σχέδια Τραμπ διευρύνοντας τη λίστα των τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, των οποίων η πώληση στο εξωτερικό απαγορεύεται. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal για να παρακάμψουν την κινεζική κυβέρνηση η αμερικανική κυβέρνηση και η ByteDance (μητρική της TikTok) βάζουν στο τραπέζι και την επιλογή του να τεθεί προς πώληση ένα μέρος μόνο των αμερικανικών δραστηριοτήτων και όχι το σύνολό τους. Σε αυτή την περίπτωση πάντως η αμερικανική πλευρά θα απαιτήσει την αναδιάρθρωση της TikTok και τη συνεργασία της με μία τεχνολογική εταιρία στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων.(εδώ)

H AstraZeneca ανακοίνωσε την διακοπή των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 του πειραματικού της εμβολίου κατά της Covid -19, καθώς ένας από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές διαγνώστηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, ένα φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού που συχνά προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Μετά τις ανακοινώσεις, η τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε αρχικά πτώση 2% (σ.μ: -12% η μετοχή της ινδικής θυγατρικής της AstraZeneca Pharma India) δίνοντας το έδαφος για υπεραπόδοση των τιμών των μετοχών ανταγωνιστριών εταιριών όπως η Moderna, η Novavax, η Inovio κ.α, με την τελευταία μάλιστα να καταγράφει στην αρχή της χτεσινής συνεδρίασης διψήφιο ποσοστό ανόδου. Αν και εξομαλύνθηκαν οι διακυμάνσεις στη συνέχεια, είναι προφανές ότι το εμβόλιο κατά της νόσου covid-19 έχει μετατραπεί από έναν εξαντλητικό αγώνα δρόμου για τις εταιρίες, σε ένα μεγάλο χρηματιστηριακό στοίχημα με χαρακτηριστικά ενίοτε έντονης κερδοσκοπίας. Οι κλινικές δοκιμές σταμάτησαν ώστε να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή η αξιολόγηση του περιστατικού και η διασύνδεση ή όχι με την χορήγηση του εμβολίου. Επίσης θα επαναξιολογηθούν οι όροι ασφαλείας. Η τελική απόφαση λοιπόν για επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA εντός λίγων ημερών. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text