Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 220 | Εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία

Εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (σχεδόν οι 9 στις 10) ο κύκλος εργασιών του 2020 θα είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με το 2019, λόγω της πανδημίας. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ - ΕΣΕΕ) σχετικά με την πορεία του λιανικού εμπορίου την περίοδο της πανδημίας, με θέμα “Συρρίκνωση των πωλήσεων, διόγκωση της απαισιοδοξίας αλλά και 'αντοχή' στα λουκέτα”. Μία στις δύο επιχειρήσεις προβλέπει ότι το επόμενο εξάμηνο η συνολική κατάσταση της επιχείρησης θα είναι χειρότερη από εκείνη του α΄εξαμήνου του 2020. Στο ίδιο πλαίσιο, οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι ο κύκλος εργασιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, θα μειωθεί σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, σχεδόν έξι στις δέκα επιχειρήσεις (55,0%) θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάσταση της ομαλότητας. Η εικόνα δείχνει να είναι καλύτερη στον τομέα της απασχόλησης, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα διατηρήσει σταθερές τις θέσεις μισθωτής απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2020. (Διαβάστε την έκθεση - εδώ)

***

Πτώση 17,1% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Ιούλιο εφέτος, καθώς η μείωση της αξίας των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές: Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, ανήλθε στο ποσό των 4.446,1 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2020 (-12,7%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 121,4 εκατ. ευρώ ή 3,2%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 121,1 εκατ. ευρώ ή 3,2%. Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών ανήλθε στο ποσό των 2.884,5 εκατ. ευρώ (-10,1%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 195,7 εκατ. ευρώ ή 9,2%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 180,1 εκατ. ευρώ ή 8,5%. Το 7μηνο εφέτος, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 28.099,1 εκατ. ευρώ έναντι 33.000,2 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 14,9% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 1.727,9 εκατ. ευρώ ή 7,1%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 1.667,4 εκατ. ευρώ ή 6,9%). (εδώ)

***

Ο γενικός δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά τον Ιούνιο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2019, παρουσίασε μείωση 6,9% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020, αύξηση 8,2%. Ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Ιούνιο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2019, παρουσίασε μείωση 7,3% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020 αύξηση 7,1%. (εδώ)

***

Έγκυροι αναλυτές θεωρούν πως το ιδιωτικό χρέος δεν μπορεί παρά να παρουσιάσει αύξηση η οποία θα ανέλθει κατά 30% τουλάχιστον μετά την πανδημία. Στο παραπάνω ποσό συγκαταλέγονται τα χρέη που αφορούν στο δημόσιο, στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία. Η πολυετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν μια περίοδος συσσώρευσης και διόγκωσης υψηλού ιδιωτικού χρέους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα (1/3 ιδιώτες και 2/3 επιχειρήσεις) για το έτος 2020 -προ πανδημίας- ανέρχεται σε 234 δισ. ευρώ και είναι συγκεντρωμένο σε τρεις βασικούς αντισυμβαλλόμενους: 105,6 δισ. ευρώ (45,2%) προς τη Φορολογική Αρχή, 91,7 δισ. ευρώ (39,3%) προς τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα (Τράπεζες) και 36,3 δισ. ευρώ (15,5 %) προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Για το λόγο αυτό, ο πτωχευτικός κώδικας στοχεύει στην "βίαιη" αποπληρωμή όσου χρέους γίνεται να αποπληρωθεί, ενώ για το υπόλοιπο προβλέπει διαγραφή προκειμένου να μην περάσει στις επόμενες γενιές. Με ένα χρέος ιδιωτικό το οποίο αναμένεται να κινηθεί στα 300 δισ. ευρώ θεωρείται περίπου βέβαιο πως το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να πιέσει σε ένα ευρύ και όσο το δυνατόν πιο γρήγορο ξεκαθάρισμα, θεωρώντας πως οι ανακτήσεις θα είναι τόσο μεγαλύτερες όσο ο ρυθμός ανάκαμψης.(εδώ)

***

Η κρίση του κορονοϊού έχει οδηγήσει στο φαινομενικά παράδοξο φαινόμενο της μεγάλης αύξησης των τραπεζικών καταθέσεων σε μία περίοδο μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν εκτίναξη των ιδιωτικών καταθέσεων στην Ελλάδα και γενικότερα την Ευρωζώνη μετά τον Μάρτιο, όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν τον Ιούλιο στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη με ρυθμούς 9,5% και 10,3%, αντίστοιχα, που είναι οι υψηλότεροι που έχουν καταγραφεί για περισσότερο από μία δεκαετία. Η εξέλιξη αυτή έχει την εξήγησή της στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας που έλαβαν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρωζώνη καθώς και στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ενίσχυση της ρευστότητας. Σε ένα σημαντικό βαθμό οφείλεται και στη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, καθώς τμήματα της οικονομίας - από τα καφέ και τα εστιατόρια έως τα ξενοδοχεία - ήταν κλειστά στη διάρκεια της καραντίνας, ενώ και οι επιχειρήσεις ανέβαλαν, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Σε σημαντικό ποσοστό, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ενίσχυσαν τη ρευστότητά τους μέσω της αύξησης των καταθέσεων όψεως που έχουν στις τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αναληφθούν άμεσα. (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text