Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Διαψεύδοντας τις προηγούμενες αισιόδοξες προβλέψεις, η οικονομική ανάπτυξη σε κάθε χώρα -πλην ελαχίστων- αντιμετωπίζει προβλήματα και -κατά τα φαινόμενα- το β’ εξάμηνο του έτους, δεν αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το α’ εξάμηνο. Πέραν από την απορρύθμιση των οικονομιών, μετά το τεράστιο σοκ των πρώτων μηνών -κάτι που ελπίζαμε να μη συμβεί- η υγειονομική απειλή δείχνει ότι μπορεί να μεγεθυνθεί και να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση.
Ήδη, παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις και τις προβλέψεις του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του Πανεπιστημίου Washington (εδώ), το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο έγκυρα στις ΗΠΑ,  οι συνολικοί θάνατοι την 1η Ιανουαρίου του 2021 εκτιμάται ότι θα πλησιάζουν στα 2,8 εκατομμύρια, από τις 960,000 που βρίσκονται σήμερα (12/9/2020) (δείτε εδώ). Αυτό σημαίνει ότι, εάν τα μοντέλα και οι προβλέψεις είναι ορθές, στους επόμενους 3,5 μήνες, θα πρέπει να αναμένουμε περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους, δηλαδή ρυθμός τετραπλάσιος απ’ αυτόν που είχαμε κατά το προηγούμενο εξάμηνο.
Τίθεται το ερώτημα, τί θα συμβεί και πώς θα αντιδράσουν οι κοινωνίες, οι κυβερνήσεις και οι οικονομίες, αν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του, πετύχει μεγαλύτερη εξάπλωση και οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους; Υπάρχει το ενδεχόμενο για την εμφάνιση μίας “διπλής ύφεσης”; Είναι ένα ζήτημα για το οποίο, στο επόμενο διάστημα, θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση. Και ακόμη και η συζήτηση ενός τέτοιου θέματος, από μόνη της, δεν είναι κάτι το θετικό για την ψυχολογία των οικονομιών, των αγορών και -βέβαια- των κοινωνιών.

***

Οι ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αρχίζουν να ξεθωριάζουν αφήνοντας αβέβαιες τις προβλέψεις μέχρι το τέλος του έτους. Οι ανησυχίες είναι πολλές. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: α) Ένα νέο κύμα της πανδημίας, δεδομένου του μέχρι σήμερα ρυθμού εξέλιξης των κρουσμάτων, αλλά και του χειμώνα που έρχεται στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ οι προσπάθειες για την παραγωγή ενός εμβολίου είναι ακόμη σε εξέλιξη και αβέβαιες. β) Οι κυβερνήσεις, οι οποίες δαπάνησαν περίπου 20 τρισεκατομμύρια δολάρια για την τόνωση της οικονομίας από το πλήγμα της πανδημίας, καλούνται πλέον να κρατήσουν λεπτές ισορροπίες, αφού η επανάληψη παρόμοιων παροχών είναι, εκ πρώτης όψεων, πολύ δύσκολη. γ) Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενδέχεται να επιδεινωθούν πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου -ίσως αυτό να αποτελεί και ένα τμήμα της εκλογικής στρατηγικής του κου Τραμπ, θέτοντας έτσι σε μεγαλύτερο κίνδυνο το διεθνές εμπόριο και υπονομεύοντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Οι χρηματιστηριακές αγορές ενδέχεται, τους επόμενους μήνες, να απογοητευθούν λόγω των επιδόσεων της παγκόσμια οικονομίας και της επερχόμενης σταδιακής μείωσης της έκτακτης δημοσιονομικής στήριξης. Ακόμα και όταν δημιουργηθεί το εμβόλιο, το να είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο στην απαραίτητη κλίμακα θα απαιτήσει χρόνο, σύμφωνα με τον Warwick McKibbin του Brookings Institution και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας. Τα μοντέλα του υποδηλώνουν ότι ο ιός θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 35 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025. “Πρέπει να εμβολιαστεί πολύς πληθυσμός πριν αρχίσει να μειώνεται το οικονομικό κόστος”, ανέφερε. (εδώ)

***

Οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι ένα εξαιρετικά διαβλητό, εκούσια περίπλοκο και εν τέλει μη δημοκρατικό σύστημα. Και οι φετινές προεδρικές εκλογές, αναμένεται να είναι οι πιο “βρόμικες” της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας.

***

Ο ηττημένος των εκλογών του Νοεμβρίου, στις ΗΠΑ, ενδέχεται να μην αποδεχτεί την ήττα του. Στην περίπτωση αυτή, ούτε οι ψηφοφόροι του θα την αποδεχτούν. Αυτό, θα προκαλέσει μία τεράστια αναστάτωση και μία κατάσταση “εθνικού διχασμού” στις ΗΠΑ, αλλά θα σημάνει και μία γενικότερη αναστάτωση για τον υπόλοιπο κόσμο. Και, με δεδομένη τη διαίρεση που έχει υπάρξει στην αμερικανική κοινωνία κατά τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Έτσι, κάθε άλλο σενάριο ήττας του, πέραν από μία μεγάλη και αναμφισβήτητη νίκη ενός από τους κ.κ. Τραμπ ή Μπάιντεν, μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στην ανάδειξη νικητή, σε συνταγματική κρίση, σε κοινωνική αναστάτωση  και σε ένα χάος. Μία τέτοια κατάσταση, αναμφίβολα θα είχε μία -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη- επίδραση στις χρηματιστηριακές αγορές. (εδώ)

***

Είναι ήδη γνωστό ότι, η πιθανότητα να μην υπάρξει ξεκάθαρος νικητής το βράδυ των εκλογών, είναι πολύ μεγάλη. Αυτό επειδή, μια ακριβής μέτρηση των ψήφων μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων που αναμένεται να ψηφίσουν με επιστολή,  κάτι που αναμένεται να συμβεί τόσο λόγω παράδοσης, όσο και λόγω της πανδημίας. Έτσι, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση όπου, κατά το βράδυ των εκλογών, νικητής θα αναδεικνύεται ο κ. Τραμπ. Όμως, κατά τις επόμενες μέρες και όσο προχωρά η διαδικασία καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων (οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι με επιστολή θα ψηφίσουν περισσότεροι ψηφοφόροι του δημοκρατικού κόμματος), η εικόνα των αποτελεσμάτων μπορεί να ανατραπεί πλήρως και τελικός νικητής να αναδειχθεί ο κ. Μπάιντεν. Κάτι τέτοιο όμως θα είναι εφιαλτικό, αφού ο κ. Τραμπ, έχει ήδη αμφισβητήσει το ενδεχόμενο μίας ήττας του και έχει ήδη αναφέρει ότι δεν εμπιστεύεται και δεν αποδέχεται τη διαδικασία των επιστολικών ψήφων. (εδώ)

***

Πριν και -κυρίως- μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, αυτοί, θα ξεχυθούν στους αμερικανικούς δρόμους και θα σφαχτούν, στο όνομα της ...δημοκρατίας, καλυπτόμενοι πίσω από μία ακατανόητη, βλακώδη και εγκληματική πολιτική που επιτρέπει την οπλοκατοχή. Τα όπλα σήμερα είναι άφθονα και στις δύο πλευρές. Η Αμερική, πλημμυρίζει από ανισότητα, αδικία και ανωριμότητα και επιστρέφει με ταχύτητα προς την εποχή των σπηλαίων.

***

Καθώς έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που η Ελλάδα βρέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση και ακόμη περισσότερα από τότε που η Ελλάδα έχασε κάποιο πόλεμο, πολλοί δε γνωρίζουν ότι, ο πόλεμος δημιουργεί δίκαιο (βασική αρχή του διεθνούς δικαίου). Δηλαδή, εάν ο ηττημένος σε ένα πόλεμο, απολέσει εδάφη, τότε είναι πολύ πιθανό ότι, στη συνθήκη ειρήνης που θα ακολουθήσει, τα εδάφη αυτά να χαθούν για πάντα -και αυτό συμβαίνει όταν ο ηττημένος ήταν και ο αρχικά επιτεθείς. Ας μην ξεχνάμε ότι, η συνθήκη ειρήνης υπαγορεύεται από το νικητή. Συνεπώς, η απόφαση για το ποιός θα “κτυπήσει” πρώτος σε μία κρίση μεταξύ δύο χωρών είναι πολύ βαριά. Μία λάθος απόφαση, ή μία λάθος ενέργεια, μπορεί να προκαλέσει ζημιές που θα βαραίνουν μια χώρα για πάντα.

***

Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θα πρέπει να “ξεκαθαρίσουν” όλα τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν σήμερα. Συνεπώς, θα πρέπει να αναμένουμε ότι, στο “πακέτο” των συζητούμενων θα μπει και το Κυπριακό και ότι τελικά θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι με ποιόν τρόπο.

***

Μέσα από τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Τουρκίας για να καταστεί ο αναντίρρητος κυρίαρχος της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία κινδυνεύει να απολέσει το θαλάσσιο γεωπολιτικό της στήριγμα, που είναι η Μεσόγειος. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστρεπτική γι' αυτήν, αφού -μεταξύ άλλων- θα αποκοπτόταν από την Αφρική, όπου έχει μεγάλη παρουσία και σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα, τα οποία της επιτρέπουν να εμφανίζεται ως παγκόσμια δύναμη. Αν η Γαλλία χάσει τη Μεσόγειο, χάνει τα τελευταία απομεινάρια της αυτοκρατορικής της ταυτότητας, μετατρεπόμενη σε ένα “μεσαίου μεγέθους μεγάλο” ευρωπαϊκό κράτος, σε μια Ευρώπη που μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε χώρο γερμανικής ηγεμονίας, τιθέμενη σε μια πορεία εξάρτησης από το Βερολίνο. Η Γαλλία φαίνεται να κατανοεί πως για να αποφευχθεί αυτό το ντόμινο των εξελίξεων οφείλει να στηρίξει αποφασιστικά την Ελλάδα. Κι αυτό αρχίζει να πράττει. Ή τουλάχιστον έχουμε κάποιες αρχικές ενδείξεις ότι προτίθεται να πράξει. (εδώ)

***

Ο κλάδος του τουρισμού παγκοσμίως έχει καταστραφεί από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς έχουν χαθεί εισοδήματα ύψους 320 δισ. δολαρίων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους ενώ περισσότερες από 120 εκατ. θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, τόνισε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών. Ο γενικός γραμματέας Antonio Guterres δήλωσε ότι ο τουρισμός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας της οικονομίας παγκοσμίως, πίσω από καύσιμα και χημικά προϊόντα, και το 2019 αντιστοιχούσε στο 7% του παγκόσμιου εμπορίου. "Απασχολεί έναν ανά 10 ανθρώπους στη γη και προσφέρει τα προς το ζην σε εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη", δήλωσε. Ωστόσο ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πως στο α΄ πεντάμηνο του 2020, εξαιτίας της πανδημίας, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ και τα κέρδη μειώθηκαν. Η Sandra Carvao, επικεφαλής στον τομέα της ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε πως τα 320 δισ. δολάρια σε χαμένες εξαγωγές από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, είναι τρεις φορές περισσότερα από όσα χάθηκαν το 2009, στο ζενίθ της τελευταίας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, "τα έσοδα από τις εξαγωγές από τον τουρισμό θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 910 δισ. δολάρια στα 1,2 τρισ. δολάρια το 2020, και αυτό θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1,5% στο 2,8%". (εδώ)

***

Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να αναδυθούν από αυτήν την κρίση σημαντικά αποδυναμωμένες, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Και το αποτέλεσμα θα είναι μια συνεχής αργή αλλά σταθερή μετάβαση προς την διεθνή αναρχία σε όλα, από την διεθνή ασφάλεια έως το εμπόριο και μέχρι την διαχείριση πανδημιών. Όπως και με άλλα σημεία ιστορικής καμπής, τρεις παράγοντες θα διαμορφώσουν το μέλλον της παγκόσμιας τάξης: Οι αλλαγές στην σχετική στρατιωτική και οικονομική ισχύ των μεγάλων δυνάμεων, το πώς αυτές οι αλλαγές θα εκληφθούν σε όλο τον κόσμο, και το ποιες στρατηγικές αναπτύσσουν οι μεγάλες δυνάμεις. Με βάση και τους τρεις παράγοντες, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λόγο να ανησυχούν για την παγκόσμια επιρροή τους στον μετά την πανδημία κόσμο. (εδώ)

***

Η επιδείνωση της κρίση της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ανθρώπους να περιπέσουν στην ακραία φτώχεια σε διεθνές επίπεδο, πολύ περισσότερους από ό,τι  είχε αρχικά υπολογιστεί, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ντέιβιντ Μαλπάς. Αυτό καθιστά “επιτακτική” ανάγκη να προχωρήσουν οι πιστωτές σε απομείωση του χρέους φτωχών χωρών. Ως πρώτο απαραίτητο βήμα είναι η παράταση του μορατόριουμ που έχει ήδη κηρυχθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους των κρατών που βρίσκονται σε πιο δεινή θέση. Ο ίδιος προεξόφλησε ότι οι χώρες που θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το δημόσιο χρέος τους θα είναι περισσότερες. (εδώ)

***

Στην 27η θέση, ανάμεσα σε 163 χώρες, βρέθηκε η Ελλάδα, στην κατάταξη του "Δείκτη Κοινωνικής Προόδου", μία θέση πιο ψηλά από το 2019. Ο δείκτης, ο οποίος δημιουργήθηκε από μία ομάδα οικονομολόγων κατόχων του βραβείου Νόμπελ, βαθμολογεί την κάθε χώρα σε 50 τομείς απο 17 κατηγορίες κοινωνικού προσανατολισμού. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες, η Αυστραλία και ο Καναδάς, ενώ ακολουθούν κυρίως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ΗΠΑ, βρίσκονται στην 28η θέση, μία θέση πίσω από την Ελλάδα. Στο γενικό σύνολο, από το 2014, οι κοινωνικές συνθήκες, σε όλο το κόσμο, βελτιώνονται. Από το έτος αυτό, ο μέσος όρος της βαθμολογίας όλων των κρατών αυξήθηκε από 60,63 σε 64,24. Εκτιμάται ότι, οι συνέπειες της πανδημίας θα διακόψουν την πρόοδο αυτή, για ένα αριθμό ετών. Ο φορέας υπολογισμού του δείκτη είναι ο διεθνής οργανισμός "Social Progress Imperative". (εδώ)

***

Το θέαμα του Δημήτρη Κουτσολιούτσο που οδηγούνταν στη φυλακή, ήταν λυπηρό.  Όμως, ήταν απόλυτα δίκαιο. Και μάλιστα, καθυστέρησε να γίνει. Και, δραστηριοποιούμενοι και ζώντας στο χώρο επί τρεις δεκαετίες, πιστεύουμε ότι η λίστα φυλακισθέντων επιχειρηματιών, χρηματιστών, τραπεζιτών, συμβούλων και κάθε λογής τρωκτικών του χώρου, τόσα χρόνια, έπρεπε να είναι μεγαλύτερη. Αν ήταν μεγαλύτερη, θα είχαμε μια Ελλάδα καλύτερη.

***

Δεν έχει τόση μεγάλη σημασία ποιά θα είναι η ποινή του. Σημασία έχει η παραπάνω φωτογραφία. Πρέπει να τη βάλουν στα σχολικά βιβλία και να τη διδάσκουν.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text