MYTILINEOS AE

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

O κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε σε € 926,7 εκατ. έναντι € 990,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 6,5% που οφείλεται κυρίως στο αδύναμο περιβάλλον τιμών των τομέων της μεταλλουργίας και της ενέργειας. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 145,1 εκατ. έναντι € 175,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε € 69,3 εκατ. έναντι € 81,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2020 στα € 477 εκατ.. Παράλληλα, η ταμειακή θέση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα (€ 606 εκατ.), παρά την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου ύψους €300 εκατ. τον Ιούνιο του 2020 (κανονικά έληγε τον Ιούνιο του 2022).

Μέσα από μία στατιστική ανάλυση των μεγεθών, παρατηρούμε ότι, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης (ΜΕΡΑ) των πωλήσεων, σε επίπεδο εξαμήνων, έχει υποχωρήσει στο 9,9%, σε σχέση με το 13,0% που ήταν στο τέλος του 2019. Παράλληλα, το μικτό περιθώριο κέρδους (σε επίπεδο Ομίλου) έχει υποχωρήσει στο 14,4%, συνεχίζοντας μία πτωτική πορεία στα τελευταία χρόνια -κατάσταση που δεν είναι ανησυχητική, αφού ο Όμιλος αναπτύσσει δυναμικά το μέγεθός του και τον κύκλο εργασιών του. Αυξημένες εμφανίζονται (σε απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό επί των πωλήσεων) και οι δαπάνες λειτουργίας, αλλά και τα χρηματοοικονομικά έξοδα. Εν τούτοις, λόγω της σημαντικής αύξησης του περιθωρίου EBIDTA, (σε 15,7% από 13,9% κατά το β’ εξάμηνο του 2019), το καθαρό περιθώριο κέρδους εμφανίζεται αυξημένο στο 7,72%. (Δείτε εδώ)

Σε επίπεδο τομέων δραστηριοποίησης, εμφανίζεται ελαφρά μείωση (-3,6%) των πωλήσεων στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου (τον μεγαλύτερο του Ομίλου), μείωση (-18,1%) στον τομέα της Μεταλλουργίας, σημαντική αύξηση κατά 147,4% στον τομέα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας και μεγάλη πτώση (-61,8%) στον πρώην τομέα ολοκληρωμένων έργων και υποδομών, ο οποίος, μετά το α’ εξάμηνο, είναι ο μικρότερος σε αξία πωλήσεων -όμως, το 2020 αποτελεί γι’ αυτόν ένα “έτος μετάβασης”, αφού αλλάζει κατεύθυνση λειτουργίας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα έργα “βιώσιμης ανάπτυξης”.

Για το β’ εξάμηνο του έτους, εκτιμάται ότι, παρά το ρευστό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, η ισχυρή ανάκαμψη των τιμών αλουμινίου, σε συνδυασμό με τη βελτίωση στην εγχώρια κατανάλωση ρεύματος και την αναμενόμενη επιτάχυνση στην εκτέλεση των έργων ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης, τα οικονομικά μεγέθη θα συγκρατηθούν σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα.

Η εταιρία εξακολουθεί να είναι μία από τις καλύτερες της χώρας και η μετοχή, μία από τις καλύτερες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Η σχέση Ρ/Ε που διαπραγματεύεται (τιμές 10/9/2020) είναι 9,4.

(Δείτε πιο εκτεταμένη ανάλυση των μεγεθών του εξαμήνου: εδώ - Δείτε την εταιρική παρουσίαση των αποτελεσμάτων: εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text