Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 220 | FAAGM: “Φούσκα” ή απλά το μέλλον της τεχνολογίας και της οικονομίας;

FAAGM: “Φούσκα” ή απλά το μέλλον της τεχνολογίας και της οικονομίας;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
FAAGM: “Φούσκα” ή απλά το μέλλον της τεχνολογίας και της οικονομίας;

Υπήρξε μία πολύ ευτυχής συγκυρία για τις μετοχές της τεχνολογίας, του δείκτη Nasdaq, αφού συνέβησαν μία σειρά γεγονότων:

α) Το σύνολο των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών διένυε μία μακροχρόνια έντονα ανοδική φάση.

β) Ο δείκτης Nasdaq, πέτυχε νέα ανώτερη τιμή κατά το έτος 2015, για πρώτη φορά μετά το έτος 2000. Αντίθετα, οι δείκτες Dow Jones και S&P, πέτυχαν νέες ανώτερες τιμές κατά το 2013, ενώ οι προηγούμενες είχαν επιτευχθεί το 2007. Συνεπώς, ο δείκτης Nasdaq, έδειχνε να έχει “καθυστερήσει” στις ανοδικές τάσεις που εξεδήλωναν οι άλλοι δείκτες.

γ) Στα προηγούμενα χρόνια, ο Nasdaq ενισχύθηκε με μία σειρά μετοχών υψηλής τεχνολογίας, μεγάλου μεγέθους, οι οποίες καθοδηγούν την “4η βιομηχανική επανάσταση”, οι οποίες κατέστησαν πολύ δημοφιλείς και οι οποίες, κατά την παρούσα περίοδο, βρέθηκαν σε φάση υψηλής κερδοφορίας, πετυχαίνοντας εξαιρετικά υψηλά κέρδη.

δ) Βρισκόμαστε σε μία φάση εξαιρετικών τεχνολογικών καινοτομιών. Οι επενδυτές προσελκύονται από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των μεγάλων εταιριών τεχνολογίας, από την ανάπτυξή τους και τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Έτσι, αυξάνεται η δημοτικότητά τους.

ε) Οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας, όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, αλλά -αντίθετα- αποδείχθηκαν πετυχημένες, έδωσαν λύσεις στους καταναλωτές και αύξησαν ακόμη περισσότερο την κερδοφορία τους, αλλά και τη δημοφιλία τους, αφού αφ’ ενός μεν αποδείχθηκε η διαφοροποίησή τους σε σχέση με τις παραδοσιακές εταιρίες, αλλά παράλληλα “καλύφθηκαν” από τη φήμη ότι, το μέλλον ανήκει αποκλειστικά σ’ αυτές.

Οι FAAGM, ήταν η ομάδα των μετοχών που, μετά από την πτώση των δεικτών στα χαμηλότερα σημεία της περιόδου (στις 23/3/2020), πρωταγωνίστησαν και προκάλεσαν την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών των ΗΠΑ -και στη συνέχεια και του υπόλοιπου κόσμου, πυροδοτώντας με τον τρόπο αυτόν μία από τις πιο έντονα ανοδικές κινήσεις στην ιστορία των αγορών. Οι εξελίξεις αυτές προσέλκυσαν νέους επενδυτές και συναλλασσόμενους, τόσο στη συγκεκριμένη ομάδα μετοχών, όσο και σε άλλες μετοχές τεχνολογίας, κίνηση που εξελίχθηκε -όπως ήταν φυσιολογικό και εύκολο να γίνει) σε μία κερδοσκοπική κίνηση, η οποία, προς το παρόν, τερματίστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου.

Ήταν μια “φούσκα” που τελείωσε, όπως είχε τελειώσει -για τον Nasdaq- τον Μάρτιο του 2000, όταν μετά από μία έντονα ανοδική κίνηση διάρκειας 22 περίπου μηνών, ο Nasdaq είχε βρεθεί από τις 1.800, στις 5.056 μονάδες (στις 10/3/2000);

Το πιο πιθανό είναι πως όχι, αν και την οριστική απάντηση θα τη γνωρίσουμε μόνο στο μέλλον. Η διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι, τότε, οι εταιρίες τεχνολογίας ήταν απλά μια “υπόσχεση”, ενώ τώρα είναι το “παρόν” και το “μέλλον”, αφού τα προϊόντα των περισσότερων εταιριών υψηλής τεχνολογίας τα γνωρίζουμε και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Όμως, οι αγορές έχουν τους δικούς τους κανόνες. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, μετά από μία μεγάλη άνοδο, προκαλείται μία “κόπωση” και απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα για την επιβεβαίωση της νέας (υψηλότερης) τιμής μιας μετοχής, επιβεβαίωση που έρχεται μέσα από τα εταιρικά κέρδη. Το εάν οι τιμές των FAAGM, σ’ αυτή τη φάση, ήταν μία ακόμη χρηματιστηριακή φούσκα, θα το γνωρίζουμε σε λίγο καιρό. Αν όμως, οι εταιρίες αυτές, εμφανίσουν τα κέρδη που προβλέφθηκε ότι θα εμφανίσουν, τότε οι παρούσες -υψηλές- τιμές “κατοχυρώνονται” ως “ορθές και δίκαιες” και η αγορά ξεκινάει ένα νέο ανοδικό κύκλο. Συνεπώς, εκτιμούμε ότι, δεδομένης και της περιόδου που χαρακτηρίζεται από την πανδημία, την οικονομική κάμψη και τις αβέβαιες αμερικανικές εκλογές, οι αγορές θα “ηρεμήσουν” για κάποιο χρονικό διάστημα και ότι, τα νέα υψηλά, θα επιτευχθούν κατά τη διάρκεια του 2021.

Νέα ανώτατα επίπεδα τιμών, ανά έτος

DJ S&P-500 NASDAQ
2020 7 22 43
2019 22 35 31
2018 15 19 29
2017 71 62 72
2016 26 18 17
2015 6 10 11
2014 38 53 -
2013 52 45 -

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text