Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Διαβάσαμε - Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση που ξέσπασε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους βρήκε τις ελληνικές τράπεζες σε φάση ανάκαμψης μετά τη δεκαετή κρίση από την οποία μόλις είχε εξέλθει η χώρα μας. Η μεγάλη πρόκληση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, το τεράστιο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά από συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες της πολιτείας και των τραπεζών με πολλαπλές θεσμικές παρεμβάσεις, βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έλεγχο με έντονα καθοδική πορεία του σχετικού δείκτη. Οι τράπεζες είχαν πλέον αναλάβει τον ρόλο που έχουν: να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν σε θέση να αντιδράσει άμεσα στις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που δημιούργησε η πρωτοφανής υγειονομική κρίση για την σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Αντέδρασαν με άμεσα μέτρα - σε συντονισμό πάντα με τις αποφάσεις της πολιτείας - στην προστασία των πελατών και εργαζομένων τους, εκμεταλλευόμενες και τη δυνατότητα τηλεργασίας που είχαν αποκτήσει λόγω του προχωρημένου σταδίου ψηφιακής μετάπτωσης που βρισκόντουσαν. Ταυτόχρονα στήριξαν άμεσα με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις την πελατείας τους, επιχειρηματίες και νοικοκυριά.

Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις στελεχών των τραπεζών στη συνέχεια του άρθρου εδώ

To α’ εξάμηνο 2020, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Alpha Αστικά Ακίνητα ανήλθε σε €6,2 εκατ. από €6,8 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2019, κυρίως ως αποτέλεσμα της επίπτωσης της πανδημίας. Tα καθαρά κέρδη μετά από φόρους τo α’ εξάμηνο 2020 διαμορφώθηκαν σε €0,9 εκατ., έναντι €0,6 εκατ, κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019, τα οποία είχαν επηρεαστεί αρνητικά από την παρουσία εκτάκτου εξόδου ύψους €0,7 εκατ.(εδώ)

Η γαλλική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2020 λιγότερο από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μόνο μήνες, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν όταν η χώρα βγήκε από ένα εκ των πιο αυστηρών lockdowns της Ευρώπης. Το υποχρεωτικό κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων, γραφείων και καφέ για σχεδόν δύο μήνες μέχρι τις 11 Μαΐου, έφερε την οικονομία σε μία από τις πιο βαθιές υφέσεις στην Ευρώπη με μια άνευ προηγουμένου πτώση του ΑΕΠ κατά 13,8% στο β΄ τρίμηνο. Στο τριμηνιαίο της outlook η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι η δραστηριότητα τώρα επέστρεψε στο 5% χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα, που μεταφράζεται σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 16% στο γ΄ τρίμηνο έναντι του προηγουμένου. Αυτό αφήνει την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε τροχιά συρρίκνωσης 8,7% το 2020 συνολικά, που αποτελεί μακράν την μεγαλύτερη ύφεση της γαλλικής οικονομίας μετά-πολεμικά, αλλά μικρότερη από το 10,3% που ανέμενε τον Ιούνιο, αναφέρει η κεντρική τράπεζα. (εδώ)

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού για το υπόλοιπο του 2020 και θα αναπτυχθεί πιθανότατα ισχυρά στο τρίτο τρίμηνο, αλλά μάλλον δεν θα επανέλθει στο προ της κρίσης επίπεδό της πριν από το 2022, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το χαμηλότερο επίπεδο της ύφεσης σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τον Μάιο οδήγησε σε ταχεία ανάκαμψη της βιομηχανίας και ορισμένων κλάδων υπηρεσιών, σημείωσε το υπουργείο στη μηνιαία έκθεσή του, προσθέτοντας ωστόσο ότι η αναζωογόνηση της οικονομίας έχασε τελευταία κάποια δυναμική. «Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, αν και με πιο ήπιο ρυθμό», τόνισε. Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο μετά τη συρρίκνωση - ρεκόρ 9,7% που κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ύφεση φέτος στο 5,8% από 6,3%. (εδώ)

Στην περίπτωση που η Βρετανία καταλήξει σε Brexit χωρίς συμφωνία, το ΑΕΠ της ενδέχεται να μειωθεί κατά 3 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες, και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί να αυξήσει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού και ακόμη και να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν, δήλωσαν οικονομολόγοι της JP Morgan. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι οικονομολόγοι της JP Morgan διευκρινίζουν, σε ερευνητικό τους σημείωμα, ότι διαβλέπουν ακόμη μία στις τρεις πιθανότητες για «σκληρό» Brexit, αλλά αναγνωρίζουν ότι αν η μικροπολιτική συνεχιστεί μέσα στον Οκτώβριο, η αίσθηση του κινδύνου θα αυξηθεί. «Η έξοδος χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να μειώσει κατά τρεις τουλάχιστον μονάδες το ΑΕΠ της Βρετανίας το 2021 και να οδηγήσει την Τράπεζα της Αγγλίας σε ακόμη περισσότερη ποσοτική χαλάρωση» αναφέρει το σημείωμα. (εδώ)

Η παγκόσμια οικονομία οδεύει φέτος προς τη βαθύτερη ύφεση από την εποχή της κρίσης στη δεκαετία του ’30, για να επιστρέψει όμως σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει σε έκθεσή της η Euromonitor International. Στο τρίτο τρίμηνο, η επάνοδος στην κανονικότητα αποδείχθηκε γεμάτη προκλήσεις, με την οικονομική δραστηριότητα να παραμένει σε επίπεδα σημαντικά κάτω του φυσιολογικού, παρά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων κοινωνικής απόστασης που είχαν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας Covid-19. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο της Euromonitor International, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί 4,7% το 2020, ενώ για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5,3%, με τη Euromonitor να υποβαθμίζει τις προβλέψεις της 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Μαΐου, καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων συνοδεύθηκε με αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες, φουντώνοντας τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η ύφεση αναμένεται βαθύτερη στην Ευρωζώνη (9,4% για το 2020), με την έκθεση να προβλέπει επιστροφή σε ανάπτυξη με ρυθμούς 5% την επόμενη χρονιά. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να συρρικνωθεί 6,5% το 2020, για να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης 4% το 2021. Η Κίνα αποτελεί τη μοναδική μεταξύ των μεγαλυτέρων οικονομιών που θα γλιτώσει και φέτος την ύφεση, διατηρώντας ισχνή ανάπτυξη 1,2%, για να ανεβάσει ταχύτητα στο 7,9% το 2021. (εδώ)

Καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία στην Wall Street σχετικά με την πιθανή έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, ακολουθούν έξι μετοχές που θα μπορούσαν να σημειώσουν μεγάλα κέρδη και να ανακάμψουν και μόνο από την είδηση, σύμφωνα με ειδικούς της Stifel. Οι επιλογές της Stifel περιλαμβάνουν τις μετοχές των εταιριών κρουαζιέρας Carnival, Lindblad Expeditions και OneSpaWorld, τις διαχειρίστριες καζίνο Caesars Entertainment και Las Vegas Sands, καθώς και την εταιρία θεματικών πάρκων και ψυχαγωγίας, SeaWorld. Καθεμία από αυτές τις μετοχές υπέστη μεγάλες απώλειες το 2020 καθώς τα ταξιδιωτικά έσοδα έκαναν βουτιά εν μέσω εκτεταμένων lockdowns και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Η μετοχή της Carnival έχει χάσει πάνω από το 65% της αξίας της φέτος, η OneSpaWorld περισσότερο από 55% και η SeaWorld σχεδόν 40%. Η Stifel λέει ότι η Lindblad έχει ένα πλεονέκτημα με τα σχετικά μικρά κρουαζιερόπλοιά της, τα οποία "μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που πρέπει να λογοδοτούν για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους επιβάτες." Βλέπει επίσης ως ασφαλές στοίχημα την OneSpaWorld, η οποία λειτουργεί κέντρα υγείας και ευεξίας σε κρουαζιερόπλοια και θέρετρα: Η εταιρία χρειάζεται να προσελκύσει μόνο περίπου το 11% των επιβατών σε ένα πλοίο για να κάνει την επιχείρησή της λειτουργική, επισημαίνουν οι αναλυτές. Η OneSpaWorld είναι "περισσότερο απομονωμένη σε σχέση με τις ίδιες τις διαχειρίστριες κρουαζιερόπλοιων", λέει η Stifel. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text