Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη IPO όλων των εποχών στον κλάδο λογισμικού

Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη IPO όλων των εποχών στον κλάδο λογισμικού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη IPO όλων των εποχών στον κλάδο λογισμικού

Στην πιο «καυτή» εβδομάδα για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές (ΙPOs), μία χιονονιφάδα έκλεψε την παράσταση. Ο λόγος για την εταιρεία λογισμικού Snowflake, η οποιά το βράδυ της Τρίτης όρισε την τιμή με την οποία περνάει το κατώφλι του χρηματιστηρίου στα 120 δολάρια ανά μετοχή, κάτι που σημαίνει ότι θα αντλήσει τουλάχιστον 3,86 δισ. δολάρια και πιθανότατα περισσότερα από 4 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία διέθεσε 28 εκατομμύρια μετοχές συνολικής αξίας 3,36 δισ. δολ., ενώ η Berskhire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ και η Salesforce.com συμφώνησαν να αγοράσουν επιπλέον μετοχές αξίας 250 εκατ. δολαρίων. Οι ανάδοχοι της IPO, Goldman Sachs και Morgan Stanley, έχουν επίσης πρόσβαση σε επιπλεόν 4,2 εκατ. μετοχές, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν το συνολικό ποσό, το οποίο θα αντληθεί κοντά στα 4,4 δισ. δολάρια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από έναν μήνα όταν η Snowflake έκανε γνωστή την πρόθεσή της για εισαγωγή στο Xρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, φιλοδοξούσε να πετύχει μία τιμή από 75 έως 85 δολάρια ανά μετοχή. Την Δευτέρα η εταιρεία αναθεώρησε αισθητά προς τα επάνω τον στόχο της στα 100 με 110 δολάρια ανά μετοχή και μία ημέρα αργότερα, αντιλαμβανόμενη την αυξημένη «όρεξη» των επενδυτών, ανέβασε τελικά την τιμή διάθεσης στα 120 δολάρια.

Η ΙPO της Snowflake, η οποία ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια, είναι η πιο σημαντική της εφετινής χρονιάς παγκοσμίως, η κορυφαία στις ΗΠΑ από τον περσινό Μάιο, όταν πέρασε το κατώφλι του χρηματιστηρίου η Uber και η μεγαλύτερη όλων των εποχών στον κλάδο του λογισμικού. Έως πρόσφατα τα ηνία στον κλάδο κρατούσε η VMware, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2007. Με την IPO η εταιρεία αποκτά αποτίμηση της τάξης των 33 δισ. δολαρίων.

Το τόσο αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών και ο ενθουσιασμός του Μπάφετ, ο οποίος δεν περιορίζεται στην επένδυση της Berskhire, αλλά θα επενδύσει προσωπικά 735 εκατ. δολάρια στην εταιρεία με private placement, αποκαλύπτουν τη σπουδαιότητα του λογισμικού διαχείρισης εταιρικών δεδομένων, στο οποίο ειδικεύεται η Snowflake.

Πρόκειται για μία αγορά που ήδη αποδίδει ετήσιες πωλήσεις 55 δισ. δολαρίων και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτατα τα τεπόμενα χρόνια. «Τα data θα καταστούν αν όχι το νέο πετρέλαιο τουλάχιστον το πιο σημαντικό στοιχείο για τις περισσότερες επιχειρήσεις» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Economist.

 

Πηγές: MarketWatch, Economist

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text