Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Εκλογές ΗΠΑ: Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο αποτέλεσμα για τις μετοχές

Εκλογές ΗΠΑ: Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο αποτέλεσμα για τις μετοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκλογές ΗΠΑ: Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο αποτέλεσμα για τις μετοχές

Του Sergei Klebnikov

Με τις αμερικανικές εκλογές του 2020 να αναμένονται σε λιγότερο από δύο μήνες, οι επενδυτές της Wall Street σταθμίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας προεδρίας Trump έναντι μιας προεδρίας Biden. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρώην Αντιπρόεδρος Joe Biden έχει προβάδισμα 7,3% έναντι του Προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με την RealClearPolitics, αν και οι αγορές στοιχημάτων υποδηλώνουν μικρότερη διαφορά. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πανδημία που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 190.000 Αμερικάνοι και να μείνουν άνεργοι εκατομμύρια περισσότεροι καθώς η οικονομία αγωνίζεται να ανακάμψει από μια μείωση-ρεκόρ του ρυθμού ανάπτυξης.

"Υπήρξαν λίγες φορές στην πρόσφατη ιστορία που πλησιάζαμε σε προεδρικές εκλογές με τόσο πολλές αβεβαιότητες", λέει ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της CFRA Research.

Η αντίδραση του χρηματιστηρίου στις προεδρικές εκλογές θα εξαρτηθεί από το ποιο κόμμα θα καταλήξει να έχει τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μια επικράτηση των Δημοκρατικών, για παράδειγμα, θα σήμαινε σχεδόν σίγουρα μια αντιστροφή του μέτρου μαζικής μείωσης των εταιρικών φόρων του Trump (αρνητικό για τις μετοχές), αλλά πρόσθετα οικονομικά μέτρα στήριξης (τα οποία οι επενδυτές προφανώς αγαπούν παρά τα αυξημένα επίπεδα ελλείμματος), ενώ η σταθερότητα στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα θα ήταν μεγάλο "συν".

Ιδού τι θα συμβεί στις αγορές υπό διάφορα σενάρια εκλογών (συμπεριλαμβανομένων των καθυστερημένων αποτελεσμάτων), σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σενάριο 1: Status Quo

Εάν κερδίσει ο Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής, τότε οι αγορές πιθανότατα θα σημειώσουν άνοδο 3% έως 5%, αντιδρώντας στο "κανένα νέο", προβλέπει η εταιρεία διαχείρισης πλούτου Hightower Advisors.

Η αγορά αντέδρασε αρχικά με άνοδο στην πρώτη νίκη του Trump στις εκλογές του 2016. Εκείνος προώθησε τις περικοπές εταιρικών φόρων και τη χαλάρωση των ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις. Οι επενδυτές αναμένουν ότι το φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον θα διατηρηθεί υπό μια πιθανή δεύτερη θητεία του Τραμπ, αλλά οι εντάσεις με την Κίνα και η πανδημία του κορονοϊού είναι πιθανό να συνεχίσουν να δημιουργούν προκλήσεις για την αγορά. Μην ξεχνάτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βυθίστηκαν επίσημα σε ύφεση τον Φεβρουάριο του 2020 και δεν έχουν ξεφύγει ακόμα.

"Στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα και, ενώ η διαπραγματευτική τακτική του Trump ήταν κατά καιρούς απρόβλεπτη, η δέσμευσή του για μείωση των φόρων και απορρύθμιση μπορεί να προσφέρει ένα συνεπές, φιλικό προς την αγορά περιβάλλον πολιτικής", λέει ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων για την LPL Financial. Οι αναλυτές της Wall Street συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί, τομείς όπως η άμυνα, τα χρηματοοικονομικά και η τεχνολογία θα ωφεληθούν ενώ η λιανική θα δεχτεί πλήγμα.

Ιστορικά, οι Ρεπουμπλικανοί πρόεδροι που προήδρευαν ενός μοιρασμένου Κογκρέσου συνδέονταν με μια κατά μέσο όρο αύξηση 5,3% του S&P 500, με τις μετοχές να επιδίδονται ρε ράλι 60% του χρόνου μετά τις εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία της CFRA που χρονολογούνται από το 1944.

Σενάριο 2: Μπλε κύμα

Εάν κερδίσει ο Biden, οι Δημοκρατικοί αναλάβουν τον έλεγχο της Γερουσίας και διατηρήσουν τη Βουλή, τότε η αγορά πιθανότατα θα γνωρίσει αρχικά ρευστοποιήσεις 2% έως 5%, σύμφωνα με την Hightower. Σε αυτήν την περίπτωση, "ενδέχεται να δούμε να περισσότερες αλλαγές στις πολιτικές των Δημοκρατικών", οι οποίες θα περιλαμβάνουν την υπόσχεση του Biden να αυξήσει τους φόρους, λέει ο Ross Hambrick της William Blair.

Στο παρελθόν, ένας Δημοκρατικός πρόεδρος που υποστηριζόταν από την πλειοψηφία των Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου οδηγούσε συνήθως αρχικά σε ένα μικρό sell-off στην αγορά. "Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο S&P 500 υποχωρούσε κατά μέσο όρο 2,4% τον Νοέμβριο μετά το σοκ μιας επικράτησης, καταγράφοντας μείωση 3 στις 5 φορές", λέει ο Stovall. Ωστόσο, οι μετοχές ανέκαμπταν μέχρι τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας κατά μέσο όρο άνοδο 3,1% και γνωρίζοντας άνοδο στις τιμές και στις πέντε προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις. Στη συνέχεια, ο S&P κέρδιζε κατά μέσο όρο 10,4% το επόμενο ημερολογιακό έτος, κινούμενος ανοδικά τέσσερις στις πέντε φορές, προσθέτει.

Εάν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν το λεγόμενο "triple game", "η ιστορία υποδηλώνει αλλά δεν εγγυάται ότι το αρχικό σοκ θα στείλει τις μετοχές χαμηλότερα, αλλά ύστερα  θα ανακάμψουν μέχρι τον Δεκέμβριο και το επόμενο ημερολογιακό έτος", λέει ο Stovall. "Η Wall Street τείνει πάντα να ανησυχεί για έναν Δημοκρατικό πρόεδρο, ωστόσο τα χρόνια στα οποία έχουμε δημοκρατικές πλειοψηφίες, η συχνότητα της ανόδου της αγοράς ήταν η μεγαλύτερη".

Στα 22 τελευταία χρόνια, όταν οι Δημοκρατικοί ήλεγχαν το εκτελεστικό και νομοθετικό σώμα, το χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά μέσο όρο 9,8%, καταγράφοντας ανοδική τροχιά το 77% των φορών μετά τις εκλογές, σύμφωνα με την CFRA Research. Εάν επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί, τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βιομηχανία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη νέα εστίαση στις υποδομές στην Ουάσινγκτον, λένε οι αναλυτές, ενώ οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και φαρμακευτικών προϊόντων πιθανότατα θα πληγούν από τις αυξημένες κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Σενάριο 3: Ο Biden κερδίζει, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τη Γερουσία

"Αυτό θα ήταν το πιο φιλικό σενάριο προς τις αγορές, καθώς θα σήμαινε πιθανό αδιέξοδο", λέει η Hightower, προβλέποντας ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να αυξηθούν μεταξύ 4% και 5% ακούγοντας το αποτέλεσμα.

Εάν ο Biden κερδίσει αλλά η Γερουσία παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, αυτό θα "μείωνε δραστικά την ικανότητα της κυβέρνησής του να εφαρμόσει γρήγορα τις πολιτικές του", λέει ο Hambrick. Πιθανότατα θα εξακολουθούσε να υπάρχει συνέχεια της ευνοϊκής εταιρικής φορολογικής πολιτικής και των προσπαθειών απορρύθμισης του Trump, αν και ο Biden θα ήταν πιο προβλέψιμος ως προς το εμπόριο και τη διεθνή πολιτική. Αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν "σχεδόν το περιβάλλον του status quo χωρίς τον εμπορικό κίνδυνο", παρατηρεί η Hightower.

Ένας Δημοκρατικός πρόεδρος που θα προήδρευε ενός μοιρασμένου στα δύο Κογκρέσου θα ήταν ο πιο ευνοϊκός για τις αγορές, λέει ο Stovall. Κοιτάζοντας ιστορικά δεδομένα, αυτό το σενάριο οδηγεί στην πραγματικότητα στις υψηλότερες αποδόσεις χρηματιστηρίου, με τον S&P 500 να αυξάνεται κατά μέσο όρο 13,6% και να επιδίδεται σε ράλι το 75% του χρόνου μετά τις εκλογές.

"Ένα διαιρεμένο Κογκρέσο ήταν ιστορικά καλύτερο για μετοχές, οι οποίες τείνουν να προτιμούν τους ελέγχους και τις ανασχέσεις και να διασφαλίζουν ότι ένα κόμμα δεν έχει υπερβολική επιρροή", συμφωνεί ο Detrick. Ένα διχασμένο Κογκρέσο οδηγεί σε ετήσια μέση απόδοση 17,2%, σε σύγκριση με 13,4% για ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο και 10,7% για ένα Δημοκρατικό Κογκρέσο, σύμφωνα με την έρευνα της LPL.

Σενάριο 4: Καθυστερημένα εκλογικά αποτελέσματα

Το χειρότερο αποτέλεσμα για το χρηματιστήριο είναι τα καθυστερημένα ή τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα εκλογών. Αρκετοί παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αμφισβητούμενα αποτελέσματα, ειδικά δεδομένης της αύξησης των ψηφοφοριών μέσω ταχυδρομείου, καθώς ο κορονοϊός εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να ψηφίσουν αυτοπροσώπως.

Η τελευταία φορά που καθυστέρησαν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών ήταν το 2000, όταν οι ψήφοι ήταν τόσο κοντά στη Φλόριντα που ξεκίνησε μια εκ νέου καταμέτρηση από την πολιτεία. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν οριστικοποιήθηκε μέχρι την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 12 Δεκεμβρίου, πέντε εβδομάδες μετά την ψηφοφορία των Αμερικανών. Εν τω μεταξύ, ο S&P 500 έπεσε σχεδόν 10% και ο Nasdaq κατά περίπου 20% έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αμερικανικών μετοχών της Goldman Sachs, David Kostin, έχει προειδοποιήσει για την πιθανότητα παρόμοιου σεναρίου το 2020. Η μεταβλητότητα γύρω από τις εκλογές είναι "εξαιρετικά υψηλή σε σύγκριση με τους προηγούμενους κύκλους", είπε σε σημείωμα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Έτσι, η Goldman έχει συμβουλεύσει τους πελάτες της να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στην αγορά το διάστημα έως τον Δεκέμβριο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ζημίες από αβέβαια εκλογικά αποτελέσματα. "Δεδομένης της καθυστέρησης αρκετών εβδομάδων στην οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2000… του αυξημένου όγκου ψήφων δια αλληλογραφίας που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες προκαταρκτικές εκλογές και της πιθανής αυξημένης αλληλογραφίας στις κάλπες του Νοεμβρίου, βλέπουμε αυξημένο κίνδυνο η μεταβλητότητα που σχετίζεται με τις εκλογές να επεκταθεί πέρα από την Ημέρα των Εκλογών ", προειδοποίησε ο Kostin.

"Θα περίμενα κάλλιστα ότι αν δεν έχουμε αμέσως ομιλία παραδοχής ήττας, είτε από τον διεκδικητή είτε από τον υφιστάμενο πρόεδρο, θα είναι κακό για τις αγορές… θα είναι πολύ κακό", συμφωνεί ο Charles Lemonides, επικεφαλής επενδυτικών υπηρεσιών της ValueWorks. Οι μετοχές θα υποχωρήσουν εάν δεν υπάρχει σαφής νικητής την ημέρα των εκλογών, λέει, και θα είναι "κακό αποτέλεσμα για την Αμερική".

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text