Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Και όμως, το ισχυρό ευρώ δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΚΤ

Και όμως, το ισχυρό ευρώ δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ύφεση, αποπληθωρισμός και ισχυρό ευρώ. Ουκ ολίγα τα προβλήματα που καλείται να διαχειρισθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος να προστίθεται στη λίστα των σοβαρών προκλήσεων. Το ακριβό ευρώ είναι μεν πρόβλημα, που όμως ωχριά μπροστά στην πανδημία του κορωνοϊού και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη.

Αντί να εστιάζει σε φραστικές παρεμβάσεις με στόχο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η ΕΚΤ θα πρέπει να αφοσιωθεί στις δράσεις για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και την επαναφορά του πληθωρισμού κοντά στο στόχο, επισημαίνει το Βloomberg σε ανάλυσή του.

Από τις αρχές του καλοκαιριού το ευρώ καλπάζει, φθάνοντας έως και το 1,20 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα διετίας. ‘Ένα ισχυρό νόμισμα μπορεί να υπονομεύσει την ανάπτυξη, καθώς καθιστά πιο ακριβές της εξαγωγές της Ευρωζώνης σε σύγκριση με άλλα ξένα αγαθά. Ταυτόχρονα μειώνει προς τα κάτω τις τιμές εισαγομένων αγαθών, επηρεάζοντας αρνητικά τον πληθωρισμό.

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε ότι το ανατιμημένο ευρώ αποτελεί έναν από τους λόγους που η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω του στόχου 2% τα επόμενα χρόνια.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έκανε μνεία στο ευρώ στην ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής, όμως η κ. Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου δεν έπεισε τους traders ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος στην περίπτωση που το ευρώ συνεχίσει να καλπάζει.

Παρ’ όλα αυτά, η σιγή της ΕΚΤ απέναντι στην ανατίμηση του ευρώ αποτελεί τη σωστή προσέγγιση. Όπως ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, η ΕΚΤ δεν έχει συγκεκριμένο στόχο συναλλαγματικής ισοτιμίας που να περιλαμβάνει στην ανάλυσή της για τον πληθωρισμό. Εξάλλου, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αποφεύγουν ευθείες αναφορές στις εθνικές ισοτιμίες, από φόβο μήπως ξεσπάσει ένας νομισματικός πόλεμος που θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.

Πέραν τούτου, το ισχυρό ευρώ δεν αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι η έξαρση κρουσμάτων στη Γηραιά ‘Ηπειρο και ο κίνδυνος επαναφοράς περιοριστικών μέτρων κοινωνικής απόστασης. Κάτι τέτοιο θα επηρέαζε την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει υπόψη την αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών σχεδίων που θα παρουσιάσουν οι εθνικές κυβερνήσεις το φθινόπωρο.

Θα πρέπει επίσης να συνυπολογίσει και τις προοπτικές εξωτερικής ζήτησης και την κατάσταση του παγκόσμιου εμπορίου στην εποχή του κορωνοϊού, παράμετροι πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας από ό,τι η πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ έχει περιθώρια εφησυχασμού απέναντι στο ανατιμημένο ευρώ. Η Λαγκάρντ ήταν επιφυλακτικά αισιόδοξη στη συνέντευξη Τύπου, κάνοντας λόγο για «ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας». Έχοντας αυξήσει στη συνεδρίαση του Ιουνίου το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας(PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 τρισ. ευρώ, η ΕΚΤ τήρησε την προηγούμενη εβδομάδα στάση αναμονής. Εάν όμως τα μηνύματα για τις επιδόσεις της οικονομίας είναι δυσοίωνα, τότε θα πρέπει να αναλάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης. Μια πιθανή προσέγγιση θα ήταν η μείωση το επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από το -0,5% στο -0.6%, μια κίνηση που θα επηρεάσει και τις τάσεις στην αγορά συναλλάγματος. Ένα καταθετικό επιτόκιο σε επίπεδα ακόμη πιο χαμηλά κάτω του μηδενός αποτελεί αντικίνητρο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που «παρκάρουν» τα χρήματά τους στην κεντρική τράπεζα.

Εάν όμως επιμείνουν οι συνθήκες εξασθένησης της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης, τότε η καλύτερη επιλογή θα ήταν ένας συνδυασμός μείωσης επιτοκίου με επέκταση και επιμήκυνση του προγράμματος αγοράς ενεργητικού, ως καλύτερος τρόπος στήριξης της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας. Γιατί η επέλαση του κορωνοϊού αποτελεί την υψίστη πρόκληση για την ΕΚΤ, όπως και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Και όχι το ισχυρό ευρώ.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text