Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Κίνηση ματ της Ε.Ε. η έκδοση «πράσινων» ομολόγων 225 δισ.

Κίνηση ματ της Ε.Ε. η έκδοση «πράσινων» ομολόγων 225 δισ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Έφης Τριήρη

Σε μία κίνηση που αναμένεται να αποτελέσει καμπή στην προσπάθεια ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, η Ε.Ε. θα εκδώσει πράσινα ομόλογα αξίας 225 δισ. ευρώ, χρέος που θα καλύψει περίπου το 30% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία που καθιστά την Ε.Ε. πρωτεργάτη στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι προγραμματισμένες εκδόσεις πράσινων ομολόγων ισοδυναμούν με το σύνολο των πράσινων χρεογράφων που εκδόθηκαν πέρυσι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση αυτή, διά στόματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθιστά την Ε.Ε. το μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο και εντάσσεται στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου πακέτου ανάκαμψης της Ε.Ε.

Η Γερμανία προχώρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου στην πρώτη τέτοιου είδους έκδοση και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Σήμερα, η Γαλλία αποτελεί το μεγαλύτερο, σε επίπεδο κυβερνήσεων, εκδότη πράσινων ομολόγων παγκοσμίως.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενιαίες προδιαγραφές εντός της Ε.Ε. για τα πράσινα ομόλογα και αυτό σημαίνει ότι ορισμένα προγράμματα μπορεί να χαρακτηρίζονται «πράσινα», αλλά τελικά καταλήγουν να στηρίζουν σιδηροδρομικά και ενεργειακά δίκτυα.

 

naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text