Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ο κορωνοϊος σπέρνει το «θάνατο» στις ψηφιακές τράπεζες - Τι λέει η έκθεση της McKinsey για τα Fintechs

Ο κορωνοϊος σπέρνει το «θάνατο» στις ψηφιακές τράπεζες - Τι λέει η έκθεση της McKinsey για τα Fintechs

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο κορωνοϊος σπέρνει το «θάνατο» στις ψηφιακές τράπεζες - Τι λέει η έκθεση της McKinsey για τα Fintechs

Ποιος θα πίστευε πως οι fintechs διεθνώς αλλά κυρίως στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα.

Για να ξεπεράσουν την οικονομική πτώση από το Covid-19, οι fintechs της Ευρώπης θα πρέπει να  προσαρμοστούν άμεσα  λέει η συμβουλευτική εταιρεία McKinsey, η οποία καταγράφει την ισχυρή πτώση της χρηματοδότησης για τον κλάδο.

Αφού η χρηματοδότηση αυτή αυξήθηκε περισσότερο από 25% ετησίως από το 2014, οι επενδύσεις στον τομέα μειώθηκαν κατά 11% παγκοσμίως και κατά  30% στην Ευρώπη  το πρώτο εξάμηνο του 2020, λέει ο McKinsey, επικαλούμενη στοιχεία από το Dealroom. Τον Ιούλιο του 2020, μετά από μήνες  lockdown  που σχετίζεται με το Covid-19 στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η πτώση ήταν ακόμη πιο απότομη, 18%  dieun;vw  και 44% στην Ευρώπη, έναντι του προηγούμενου έτους.

"Αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τα fintechs, πολλές εκ των οποίων δεν είναι ακόμη κερδοφόρες και έχουν συνεχή ανάγκη για κεφάλαιο καθώς ολοκληρώνουν τον κύκλο καινοτομίας τους: προσέλκυση νέων πελατών, βελτίωση των προτάσεων και τελικώς κερδοφόρα δραστηριότητα", δηλώνει ο McKinsey..

"Η κρίση του Covid-19 μείωσε ουσιαστικά το δρόμο για πολλές fintechs, θέτοντας μια υπαρξιακή απειλή για τον κλάδο."

Η ανάλυση δεδομένων συγκέντρωσης  κεφαλαίων για τα τελευταία τρία χρόνια από το Dealroom, δείχνει ότι θα χρειαστούν έως και 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη  των Fintechs της ΕΕ έως το δεύτερο εξάμηνο του 2021 - ένα σημείο στο οποίο ενδέχεται να αρχίσει να εμφανίζεται κάποιο είδος οικονομικής ομαλότητας .

Ωστόσο, δεν είναι σαφές από πού μπορούν να προέλθουν όλα αυτά τα κεφάλαια.

Οι  fintechs είναι σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν πρόσβαση σε προγράμματα διάσωσης δανείων. Επιπλέον, τα κρατικά υποστηριζόμενα μισθολογικά πακέτα / πακέτα στήριξης έχουν φραγμούς στα  όρια εισοδήματος και αφορούν πολλοί χαμηλότερους μισθούς από τα συμβόλαια που έχουν καταρτίσει οι εταιρίες αυτές. Το μισθολογικό κόστος είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις εν λόγω εταιρίες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε ένα Coronavirus Future Fund για να επενδύσει σε τομείς ανάπτυξης της οικονομίας, εκ των οποίων 320 εκατομμύρια  λίρες μοιράστηκαν  σε fintechs μέσω ενός μετατρέψιμου δανείου που ταιριάζει με τα κεφάλαια που αντλούνται από επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επίσης ξεκινήσει να δημιουργούν παρόμοια funds.

Υπο-τομείς όπως οι ψηφιακές επενδύσεις, οι ψηφιακές πληρωμές φαίνεται να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα χρηματοδότησης, αναφέρει η εταιρεία.

Ωστόσο, οι ψηφιακές τράπεζες όπως η Monzo με επιχειρηματικό μοντέλο που καταναλώνει μετρητά και απαιτεί συνεχή χρηματοδότηση από επενδυτές, αντιμετωπίζουν ένα ανησυχητικό μέλλον.

Κατά μέσο όρο, οι πελάτες σε ψηφιακές τράπεζες  απολαμβάνουν λιγότερα προϊόντα  σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τράπεζες, σύμφωνα με μια έρευνα της McKinsey το 2018.

Επιπλέον, οι ψηφιακές τράπεζες βασίζονται σε τέλη συναλλαγής και προμήθειες για το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους κάτι που δυσκολεύει την εγγραφή πελατών.

Μια Γερμανική fintech , υπέβαλε αίτηση πτώχευσης αφού δεν κατάφερε να ανακάμψει από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Coronavirus.

Η Monedo μια διαδικτυακή τράπεζα , θεωρείτο  μια από τις πιο πολύτιμες νεοσύστατες εταιρείες fintech στη Γερμανία με υποστηρικτές υψηλού προφίλ όπως η Thiel, η JC Flowers και η παγκόσμια εταιρεία μέσων ενημέρωσης Naspers.

Η Monedo υπέβαλε αξίωση πτώχευσης σε γερμανικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα .

 

Ειρήνη Σακελλάρη

 

bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text