Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Scope: Εκτίναξη του δημόσιου χρέους στη Γαλλία στο 120% το 2020, από 98,4% το 2019

Scope: Εκτίναξη του δημόσιου χρέους στη Γαλλία στο 120% το 2020, από 98,4% το 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Εκτίναξη του χρέους στα επίπεδα του 120% έως το τέλος του 2020, μετά τη λήψη μέτρων στήριξης ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω κορωνοϊοού, εκτιμά για τη γερμανική οικονομία ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.

Η Γαλλία, μετά το σοκ που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας Covid-19, θα αρχίσει να αναπτύσσεται, με τη βοήθεια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, προσαρμοστικής νομισματικής πολιτικής και ενός επενδυτικού προγράμματος 100 δισ. ευρώ - αλλά το δημόσιο χρέος αυξάνεται απότομα.

Η Scope Ratings αναφέρει ότι το κόστος του κυβερνητικού προγράμματος France Relance και των άλλων μέτρων για τη στήριξη της ανάκαμψης θα ωθήσουν το δημόσιο χρέος στο 115-120% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, από 98,4% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019.

Ωστόσο, η σταθεροποίηση του χρέους σε νέα, υψηλότερα επίπεδα οδηγεί σε αυξημένες ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης, οι οποίες μετριάζονται, πρώτον, από το χαμηλό και σταθερό κόστος χρηματοδότησης και, δεύτερον, από το ευνοϊκό προφίλ δημόσιου χρέους της χώρας, με τα ομόλογα να λήγουν σε ορίζοντα οκταετίας.

Ο υψηλότερος λόγος χρέους προς ΑΕΠ καθιστά τα δημόσια οικονομικά ευάλωτα σε μελλοντικές οικονομικές ή δημοσιονομικές διαταραχές, παρά τον άφθονο δημοσιονομικό χώρο της κυβέρνησης, δεδομένης της υψηλής ζήτησης για το γαλλικό δημόσιο χρέος.

Ωστόσο, η σταθεροποίηση του δείκτη χρέους πέραν του 2024 απαιτεί είτε πρόσθετες περικοπές στις πληρωμές τόκων (1% επί του ΑΕΠ), ή χαμηλότερο πρωτογενές έλλειμμα (περίπου 1,5% επί του ΑΕΠ).

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα πρέπει να μειωθούν στο 10% περίπου του ΑΕΠ έως το 2024, από 19% το 2020.

Οι μεγαλύτερες αγορές χρέους θα διατηρήσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες πάνω από τον μέσο όρο του 10,6% επί του ΑΕΠ του 2016-2019 έως το 2024, με την προϋπόθεση ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα μειωθεί σταδιακά στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2024 από 8% το 2020.

Ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης Covid-19 αποδείχθηκε ιδιαίτερα σοβαρός στη Γαλλία.

Ωστόσο, η ανθεκτικότητα της οικονομίας και η ανταπόκριση της κυβέρνησης διασφαλίζουν ότι η Γαλλία θα ανακάμψει γρήγορα από το σοκ.

«Προβλέπουμε μια επιστροφή της γαλλικής οικονομίας στην ανάπτυξη το 2021.

Ωστόσο, η εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών και η αντιμετώπιση άλλων προκλήσεων απαιτούν αποφασιστική κυβερνητική δράση» καταλήγει η Scope Ratings.

 

bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text