Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΜΙΓ: Οι game changer κινήσεις από Ολλανδούς και CVC Capital

ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΜΙΓ: Οι game changer κινήσεις από Ολλανδούς και CVC Capital

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΜΙΓ: Οι game changer κινήσεις από Ολλανδούς και CVC Capital

Από τους Α. Γκίτση, Κ. Κετσιετζή, Δ. Δελεβέγκο, Ν. Χρυσικόπουλο

Το αργότερο σε επτά εβδομάδες από σήμερα η MIG και οι πιστώτριες τράπεζες θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της Vivartia και αν θα δεχτούν ή όχι την πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε το αμερικανικό κεφάλαιο CVC Capital Partners.

Στις 6 Νοεμβρίου εκπνέει ο χρόνος που δόθηκε για την ολοκλήρωση, επιτυχώς ή μη αυτό θα φανεί στην πορεία, των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της MIG και του CVC Capital, που υπέβαλε πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών που κατέχει η MIG στη Vivartia, η οποία βαρύνεται με υποχρεώσεις άνω των 424 εκατ. ευρώ.

Η πώληση της Vivartia, εφόσον ολοκληρωθεί, μπορεί να αποτελέσει τη λύση σε ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, που αφορά τη δανειακή έκθεση της MIG. Και αυτό γιατί, μεταξύ όλων των άλλων, η MIG έχει προθεσμία έως το τέλος του έτους να βρει λύση για την αποπληρωμή των δικών της δανείων ύψους 250 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς, κάτι που θα επιτύχει εν μέρει ή εν όλω αν η Vivartia πουληθεί, εν προκειμένω στο CVC Capital, το οποίο θα επαναδιαπραγματευτεί το άνοιγμα του ομίλου Vivartia όχι μόνο προς την Πειραιώς, αλλά και προς τις άλλες τράπεζες που έχουν έκθεση στην προς πώληση εταιρεία.

Γιατί πωλείται;

Η Vivartia στα 15 χρόνια ζωής της δεν κατάφερε να επιτύχει αυτό το οποίο είχαν οραματιστεί οι ιδρυτές της. Το "διαμάντι του στέμματος" των Δημήτρη Δασκαλόπουλου και Σπύρου Θεοδωρόπουλου, που πέρασε στον έλεγχο της MIG το 2007, ιδρύθηκε έναν χρόνο νωρίτερα, έπειτα από τη συγχώνευση των ΔΕΛΤΑ, Chipita και Γενική Τροφίμων. Από το σχήμα αποχώρησε πρώτος το 2007 ο Δ. Δασκαλόπουλος και το 2010 ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, παίρνοντας μαζί του την Chipita. Πλέον επίκειται ακόμα μία μετοχική αλλαγή, που για κάποιους δεν θα είναι η τελευταία.

Ο όμιλος Vivartia (με βάση τον τελευταίο ισολογισμό 2019) εμφάνισε πωλήσεις 629,3 εκατ. ευρώ, με δημοσιευμένα ενοποιημένα κέρδη EBITDA 68,7 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν στα 369,3 εκατ. ευρώ, με τα –συγκρίσιμα– EBITDA χρήσης 2019 να διαμορφώνονται στα 64 εκατ. ευρώ. Βασικός μέτοχος της Vivartia Συμμετοχών είναι η MIG με 92,08%.

Στον όμιλο ανήκουν εταιρείες γάλακτος-γαλακτοκομικών (ΔΕΛΤΑ), κατεψυγμένων τροφίμων (Μπάρμπα Στάθης, Ελληνική Ζύμη, Άλεσις), τροφοδοσίας (Olympic Catering, Hellenic Catering), αλυσίδων εστίασης και γρήγορου φαγητού (Everest, Goody's), ζωοτροφών (Ευρωτροφές) κ.ά. Κατά ορισμένους, η πώληση της Vivartia αποτελεί μια αναγκαστική επιλογή προκειμένου η MIG να αντιμετωπίσει το ζήτημα του υψηλού δανεισμού της.

Υπενθυμίζεται πως προ ενός έτους, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, το διεθνές επενδυτικό group EMMA Capital, ιδιοκτησίας Jiri Smejc, γνωστό και από την ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ, είχε υποβάλει προς MIG και Πειραιώς μη δεσμευτική προσφορά, που αποτιμούσε τη Vivartia στα 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο παρελθόν, ενδιαφέρον για τη Vivartia φέρεται να είχε εκδηλωθεί και από άλλα funds, αλλά και από γνωστούς εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παλαιοί γνώριμοι

Να σημειωθεί πως το CVC Capital και η MIG δεν είναι άγνωστοι. Προ διετίας, τον Νοέμβριο του 2018, η MIG πούλησε στην CVC Capital Partners τον εισηγμένο στο Χ.Α. όμιλο Υγεία. Εκτός από το Υγεία, το fund έχει αποκτήσει τα νοσοκομεία Μητέρα, Ιασώ General Metropolitan. Αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται με την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στις αρχές του έτους τοποθετήθηκε στη Skroutz.gr, ενώ μέσω του fund CVC Capital VII απέκτησε τις μαρίνες του τουρκικού ομίλου Dogus σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η πρόταση του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Σε έναν από τους μεγαλύτερους ξένους θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα εξελίσσεται η  CVC Capital Partners, η οποία από το 2017, που υλοποίησε την πρώτη της εξαγορά στη χώρα μας, έχει καταστεί ηγέτης στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, διεκδικεί τη μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική και μόλις την περασμένη Πέμπτη υπέβαλε προσφορά για τη εξαγορά της Vivartia.

Η πρώτη μεγάλη επένδυση της CVC Capital στη χώρα μας έγινε τον Απρίλιο του 2017 με την εξαγορά του Metropolitan Hospital μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare. Μερικούς μήνες αργότερα η ίδια εταιρεία αγόρασε το Ιασώ General και το καλοκαίρι του 2018 προχώρησε στην αγορά του νοσοκομείου Υγεία και πάλι από τη Marfin Investment Group.

Μόλις πριν από μερικούς μήνες ανακοινώθηκε και η συμμετοχή της CVC Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της Σκρουτζ Α.Ε., εταιρεία που διαχειρίζεται το δημοφιλές site σύγκρισης τιμών / ηλεκτρονικό marketplace Skroutz.gr. Οι λεπτομέρειες της συναλλαγής δεν ανακοινώθηκαν, αλλά εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν πως η επενδυτική εταιρεία απέκτησε σημαντικό ποσοστό, άνω του 40% του μετοχικού κεφαλαίου.

Επικαιροποιημένη προσφορά

Η επενδυτική εταιρεία διεκδικεί την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς ήταν και ο μόνος υποψήφιος που υπέβαλε προσφορά κατά την τελευταία διαγωνιστική διαδικασία της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα, αυτή την περίοδο αναμένεται η υποβολή επικαιροποιημένης προσφοράς, η οποία θα εξεταστεί από τις Goldman Sachs και Morgan Stanley, που ενεργούν ως σύμβουλοι της ETE για τον διαγωνισμό. Οπότε σύντομα θα φανεί το αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία ή αν θα ενεργοποιηθεί το plan Β για δημόσια προσφορά μετοχών.

Οι Ολλανδοί της Reggeborgh ανακατεύουν την τράπουλα

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του κατασκευαστικού ομίλου Ελλάκτωρ συνιστά το δικαίωμα προαίρεσης που απέκτησε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest για την αγορά του 12,5% της εισηγμένης εταιρείας.

Κι αυτό διότι η κίνηση αυτή, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε διάστημα έξι μηνών, σηματοδοτεί όχι μόνον την έξοδο του Λεωνίδα Μπόμπολα από τον όμιλο, αλλά και τη μετατροπή της ολλανδικής εταιρείας σε μεγαλομέτοχο. Αφότου δηλαδή, με προθεσμία τον Μάρτιο του 2021, ενεργοποιηθεί το call option της, η Reggeborgh θα φτάσει να ελέγχει τουλάχιστον το 17,5% του ομίλου και ο Λεωνίδας Μπόμπολας, ο μικρότερος γιος του ιδρυτή της Άκτωρ, Γιώργου Μπόμπολα, θα αποτελεί οριστικά παρελθόν.

Το ιστορικό

Η Reggeborgh είναι γνωστή στο εγχώριο επιχειρηματικό γίγνεσθαι από τις αρχικές απόπειρές της το 2017 και το 2018 να εισέλθει στην Ελλάκτωρ, αγοράζοντας τα ποσοστά της πλευράς Κούτρα-Μπόμπολα, ήτοι το 5,5% και 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου της. Τελικά, πριν από περίπου έναν χρόνο οι Ολλανδοί απέκτησαν, αθόρυβα, το 4% της Ελλάκτωρ με πωλητή το Amber Capital, ενώ απαιτήθηκε η πρόσφατη ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να αποκαλυφθεί ότι συμμετέχουν με ποσοστό της τάξεως του 5% στον όμιλο.

H ολλανδική εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 30,2% στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα και, όταν ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς στον Ελάκτωρ, θα αποτελεί τον καλύτερα τοποθετημένο ξένο επενδυτή στις εγχώριες κατασκευές, για τις οποίες οι προοπτικές είναι ευοίωνες, υπό την προϋπόθεση ότι τα νέα προς δημοπράτηση έργα θα ωριμάσουν και θα προχωρήσουν γρήγορα.

Σε σχέση με τις πρόσφατες κινήσεις τους, οι Ολλανδοί κρατούν χαμηλούς τόνους, όπως άλλωστε πράττουν τα τελευταία χρόνια που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, και δεν σχολιάζουν την απόφασή τους για απόκτηση του 12,5% της Ελλάκτωρ.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Η δυναμική είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης της Reggeborgh συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης που απορρέει από τις προοπτικές που εμφανίζει όχι μόνον ο εισηγμένος όμιλος, αλλά και η εγχώρια αγορά έργων υποδομής. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτηθούν projects συνολικού ύψους της τάξεως των 5-6 δισ. ευρώ, ενώ το προσεχές διάστημα εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την πρώτη φάση της Γραμμής 4 του Μετρό, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ, Αλέξανδρος Εξάρχου, υπάρχουν έργα 700 εκατ. ευρώ που προωθούνται προς υλοποίηση και έχουν να κάνουν κυρίως με εργασίες αναβάθμισης, που ολοκληρώνουν το κεντρικό δίκτυο της χώρας. Αφορούν, δηλαδή, την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών, όπως η μονή γραμμή Λάρισα-Βόλος, η μονή γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, η αναβάθμιση του τμήματος ΣΚΑ-Οινόη και η αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση από Θεσσαλονίκη έως Προμαχώνα, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, μεταξύ των μεγαλύτερων σιδηροδρομικών έργων, που σχετίζονται και με μεγάλα λιμάνια και έχουν αναδειχθεί –ορθώς– ως προτεραιότητες, βρίσκονται 8 έργα προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να επιφέρουν τεράστιο πολλαπλασιαστικό όφελος στην οικονομία, εφόσον οι σχετικοί διαγωνισμοί προχωρήσουν άμεσα.

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώθηκε ανάγλυφα και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Η μετοχή του ομίλου βρισκόταν στα 0,95 ευρώ πριν από τη γνωστοποίηση της συμφωνίας. Μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις "είδε" και τα 1,52 ευρώ ενδοσυνεδριακά, διακύμανση της τάξης του 58%, για να κινηθεί χθες Παρασκευή προς τα  1,35 ευρώ ξανά.

Γιατί η Reggeborgh επιμένει ελληνικά

Η Reggeborgh Invest αποτελεί επενδυτικό "όχημα" της ολλανδικής οικογένειας Wessels, η οποία ελέγχει τη VolkerWessels, έναν από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης, με ιστορία που ξεκινά το 1854.

Ο τελευταίος διαθέτει παρουσία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία και Βόρεια Αμερική. To 2019, σύμφωνα με την οικονομική έκθεσή του, εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία 269 εκατ. ευρώ, έσοδα 6,6 δισ. ευρώ και ανεκτέλεστο περίπου 9 δισ. ευρώ.  Πρόκειται για μια από τις πραγματικά μεγάλες ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας: ο Dik Wessels σε νεαρή ηλικία ανέλαβε τη μικρή κατασκευαστική εταιρεία που είχε ιδρύσει ο πατέρας του, καταφέρνοντας να την εξελίξει σε έναν κατασκευαστικό κολοσσό με διεθνή παρουσία και δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Η ιδιωτική επενδυτική εταιρεία Reggeborgh Invest δημιουργήθηκε το 1990 ως όχημα για τις επενδύσεις της οικογένειας των Ολλανδών δισεκατομμυριούχων Wessels, αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σε μια ανεξάρτητη εταιρεία που εστιάζει σε μακροπρόθεσμου χαρακτήρα στρατηγικές επενδυτικές ευκαιρίες. Διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει εταιρείες από διάφορους κλάδους, όπως κατασκευές και υποδομές, ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, εμπορεύματα και ενέργεια. Μεταξύ αυτών διαθέτει συμμετοχές σε εταιρείες από τον ενεργειακό όμιλο, όπως η Varo Energy B.V και η πετρελαϊκή Vitol. Η Vitol είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς traders στον κόσμο και είχε συμμετάσχει στην αρχική φάση της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ, χωρίς ωστόσο να κατέβει στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών. Παράλληλα, στους Ολλανδούς είχε προταθεί προ διετίας και η απόκτηση της Forthnet, χωρίς κάτι τέτοιο να προχωρήσει ουσιαστικά, παρότι την περίοδο εκείνοι ορισμένες πλευρές χαρακτήριζαν τη Reggeborgh ως "από μηχανής θεό" για την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.

Επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου είναι ο 64χρονος Henry Holterman, γαμπρός του αποβιώσαντος τον Νοέμβριο του 2017 Dik Wessels. Η οικογένεια Holterman, πέραν των επενδυτικών της κινήσεων, εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει δεσμούς με την Ελλάδα, διαθέτοντας και έπαυλη στη βόρεια Κέρκυρα.

Να σημειωθεί πως η Reggeborgh Invest κατέχει, όπως αναφέρθηκε, ποσοστό 30,2% της ΓΕΚ Τέρνα, συμμετοχή που αποκτήθηκε σταδιακά από την αγορά μετοχών της οικογένειας Καμπά και της York Capital. Ο ολλανδικός όμιλος είχε αναφέρει κατά την περίοδο αύξησης της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα πως η απόφασή της "οφείλεται στην ιστορία της εταιρείας, στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και στην πορεία της, υπό την ηγεσία τα τελευταία χρόνια του Γιώργου Περιστέρη. Οφείλεται επίσης στην πίστη μας στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Eταιρείας με την παρούσα Διοίκηση, την οποία με κάθε τρόπο θα στηρίξουμε, όπως και στη βαθιά εμπιστοσύνη μας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας".

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text