Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ποια είναι η επόμενη μέρα για την MLS

Ποια είναι η επόμενη μέρα για την MLS

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποια είναι η επόμενη μέρα για την MLS

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το πόρισμα της Deloitte για την αποτίμηση του άυλου πάγιου ενεργητικού της MLS. Όπως δείχνουν τα πράγματα, θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του CEO της ΜLS Νάρκισσου Γεωργιάδη, που έγινε στο περιθώριο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων, ότι η απομείωση θα είναι πιθανότατα πολύ μικρότερη από αυτή που ισχυρίζονταν όσοι μιλούσαν για άνοιγμα της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί κύκλοι της αγοράς μιλούν για μια λογιστική ζημιά που δεν θα απέχει πολύ από τα δέκα εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δύο είναι οι βασικοί λόγοι της απομείωσης: Πρώτον, η απόσβεση του hardware που υπολογίζεται γύρω στα 4-5 εκατ. ευρώ και δεύτερον άλλα πέντε εκατ. ευρώ εξαιτίας του ότι η αποτίμηση του άυλου πάγιου ενεργητικού είχε στηριχτεί σε προβλεφθείσες πωλήσεις που τελικά δεν υλοποιήθηκαν.

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί μεν να «δικαιώνει» την ΜLS σε «ηθικό επίπεδο» και να αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο της διοίκησης για την επόμενη μέρα της εταιρείας, ωστόσο οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η εισηγμένη παραμένουν πολύ μεγάλες.

Το γεγονός ότι η λογιστική απομείωση αναμένεται να είναι μικρότερη από το ποσό που προέβλεπαν κάποιοι, δεν διευκολύνει -από μόνο του- το έργο διάσωσης της ΜLS, καθώς από τις λογιστικές καταστάσεις του 2019 που θα δημοσιευθούν τον Οκτώβριο (και θα συνεκτιμήσουν την αποτίμηση της Deloitte) θα προκύπτει δικαίωμα καταγγελίας των ομολογιακών δανείων από τους ομολογιούχους, οπότε το… μπαλάκι των εξελίξεων περνάει σε αυτούς.

«Πολλά θα κριθούν για το μέλλον της ΜLS από τη στάση που θα κρατήσουν οι ομολογιούχοι και οι λοιποί πιστωτές», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς και βαθύς γνώστης της υπόθεσης, συμπληρώνοντας:

«Δικαίωμα καταγγελίας των δανείων είχε ήδη προκύψει εδώ και καιρό, ωστόσο είδαμε τους ομολογιούχους -μη προσερχόμενοι μαζικά στις γενικές συνελεύσεις- να τηρούν μια τρόπον τινά στάση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν την ίδια στάση και στο μέλλον, καθώς μπορούν να συγκληθούν εκ νέου γενικές συνελεύσεις με σκοπό την καταγγελία των δανείων.

Το κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται στο εκπονούμενο Business Plan, χωρίς την ύπαρξη του οποίου η σημερινή διοίκηση δεν μπορεί να πείσει ούτε τους δανειστές ούτε και τους προμηθευτές. Θέλω να πιστεύω ότι το Business Plan θα παρουσιαστεί μέσα στον Οκτώβριο. Το μέλλον της εταιρείας θα κριθεί από την αξιοπιστία του.

Από την άλλη πλευρά, δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το τι θα μπορούσαν να κερδίσουν οι ομολογιούχοι καταγγέλλοντας τα δάνειά τους, καθώς επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας της ΜLS υπάρχουν ήδη προσημειώσεις από θυγατρική γερμανικής τράπεζας στη Βουλγαρία».

Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΜLS θεωρούν σημαντικό γεγονός την ηθική δικαίωση της εταιρείας και τον μη συσχετισμό της με «φαινόμενα τύπου Folli Follie».

Στόχος της εταιρείας είναι κατά χρονική σειρά:

- Πρώτον, να δημοσιευθούν ο ισολογισμός και ένα αξιόπιστο Business Plan από την Deloitte (ίσως και μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά μάλλον τον Οκτώβριο).

- Δεύτερον, να καθοριστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της εισηγμένης, με στόχο να μπορέσει να υπηρετηθεί το business plan.

- Τρίτον, να γίνει προσπάθεια άμεσης κεφαλαιακής ένεσης από μετόχους (είτε από υπάρχοντες, είτε από νέους, είτε, τέλος, από συνδυασμό των δύο) προκειμένου να βρεθεί αυτό το χρηματικό ποσό και

- τέταρτον, να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους, με στόχο την αναχρηματοδότηση του δανεισμού.

 

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: www.euro2day.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text