Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ αναμένουν καλύτερες μέρες

Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ αναμένουν καλύτερες μέρες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ αναμένουν καλύτερες μέρες

Όλες οι επιχειρήσεις δικαιούνται να κάνουν μια κοιλιά, να έχουν μια μέτρια περίοδο, ειδικά όταν οι συνθήκες αλλάζουν απότομα και οι επιπτώσεις είναι έντονες και καθολικές.

Για τον ΟΠΑΠ η περίοδος του β’ τριμήνου με το lockdown δεν ήταν απλά αναπάντεχη και αρνητική, ήταν ο ορισμός της τέλειας καταιγίδας. Τα μαγαζιά έκλεισαν, τα πρωταθλήματα διακόπηκαν και οι παίκτες του στοιχήματος προσπαθούσαν να μαντέψουν τον νικητή σε πρωταθλήματα… πινγκ-πονγκ.

Στη Μυτιληναίος τα πράγματα δεν έφθασαν στο απόλυτο μηδέν, η εταιρεία είδε ωστόσο την τιμή του αλουμινίου και της αλουμίνας να γκρεμίζεται, την οριακή τιμή του συστήματος να πέφτει σε χαμηλά 6ετίας και τα έργα υποδομών να πηγαίνουν από καθυστέρηση σε καθυστέρηση.

Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον η συγκράτηση των εξόδων είναι μονόδρομος και η επιτυχία δεν ορίζεται σε σύγκριση με τα περσινά «άνετα» κέρδη ρεκόρ, αλλά από την ταμειακή επάρκεια και την απόχρωση του κόκκινου στην τελική γραμμή. Οι δύο εταιρείες κατάφεραν να κρατηθούν σε αξιοπρεπή επίπεδα και να επικοινωνήσουν ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τη συνέχεια.

Πιο αναλυτικά:

Το β’ τρίμηνο του ΟΠΑΠ ήταν το χειρότερο στην ιστορία του, αφού «κατάφερε» να εμφανίσει ζημιές ύψους 15 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 16,2 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ μάζεψε τα έξοδα του marketing και του ΙΤ εμφανίζοντας συνολική μείωση οργανικού κόστους 20% στο β' τρίμηνο και 15% στο εξάμηνο. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 109 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο (λόγω και της επιστροφής κεφαλαίου), ωστόσο σε επίπεδο β’ τριμήνου είναι μειωμένος κατά 39 εκατ. ευρώ στα 517 εκατ. ευρώ, με την ταμειακή θέση να βρίσκεται στα 628 εκατ. ευρώ.

Τα μικτά έσοδα του ΟΠΑΠ προ της ολικής καραντίνας εμφανίζονταν μειωμένα κατά 2%, ενώ την περίοδο του lockdown παρουσίασαν μείωση 67%. Από τις 7 Ιουνίου που ο ΟΠΑΠ έχει επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία, τα μικτά έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 3%, παρά την αδύναμη εικόνα του Αυγούστου (-2%) που πιθανότατα σχετίζεται και με εποχικούς παράγοντες. Η διοίκηση ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Stoiximan θα γίνει στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, με την εταιρεία να εμφανίζει μικτά έσοδα 61,7 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο, όπως πολύ σωστά επισήμανε στην τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων ένας από τους κορυφαίους Ελληνες αναλυτές (σ.σ. Δραζιώτης, Eurobank Equities), είναι η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή για τα μικτά έσοδα. Το 2011, στην ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης για το μονοπώλιο του επίγειου δικτύου για την περίοδο 2021-2030, ο ΟΠΑΠ είχε συμφωνήσει με το ελληνικό Δημόσιο να προκαταβάλει το 80% των 375 εκατ. ευρώ που ήταν ο εκτιμώμενος φόρος επί των μικτών κερδών. Εκτοτε έχουν συμβεί διάφορα που έχουν περιπλέξει την κατάσταση, όπως για παράδειγμα η αύξηση του φόρου το 2016 από το 30% στο 35%.

Θεωρητικά τα 300 εκατ. ευρώ που πλήρωσε ο ΟΠΑΠ πριν από 9 χρόνια θα μείωναν τον φόρο των μικτών κερδών στο 5%, ωστόσο οι χαλεποί καιροί που διανύει το ελληνικό Δημόσιο μάλλον δεν επιτρέπουν μια τόσο απλόχερη μείωση. Το πιθανότερο είναι ο ΟΠΑΠ να πάρει σε είδος μια επέκταση του μονοπωλίου για τουλάχιστον 7 χρόνια, αφού η καθαρή παρούσα αξία των 300 εκατ. ευρώ είχε υπολογιστεί σε 1,8 δισ. ευρώ. Οπως και να έχει, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα γνωρίζουμε τι θα αποφασιστεί και με ποιο τρόπο θα αποζημιωθεί η εταιρεία. Κατ' ελάχιστο η διαφορά στην αποτίμηση είναι 2 ευρώ ανά μετοχή, επομένως το ενδιαφέρον θα παραμείνει ακμαίο και στη μετοχή, καθώς το δυνητικό περιθώριο θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα.

Για τη Μυτιληναίος το εξάμηνο έκλεισε με κέρδη 69 εκατ. ευρώ, τα οποία κάθε άλλο παρά αδύναμα μπορούν να θεωρηθούν δεδομένου του ότι η περσινή χρονιά αποτελούσε ρεκόρ για την εταιρεία. Πέρα από τα μεγέθη και τις επιμέρους αναγνώσεις των κλάδων δραστηριότητας, η εταιρεία δείχνει να επιταχύνει την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ρεύματος (826ΜW - τέλος 2021) αλλά και την προσθήκη 100MW νέας εγκατεστημένης δυναμικότητας σε ΑΠΕ, με στόχο ο όμιλος να φθάσει τα 300 MW στο τέλος του 2021.

Οι συνολικές επενδυτικές ανάγκες του ομίλου ανέρχονται για το 2020 σε 200 εκατ. ευρώ και για τον σκοπό αυτό υπάρχει ικανή ρευστότητα 1,3 δισ. ευρώ, με τον καθαρό δανεισμό να μειώνεται στο τέλος του β’ τριμήνου στα 477 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη νέο πρόγραμμα μείωσης εξόδων ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση διατύπωσε -στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τα αποτελέσματα- την πρόθεσή της να προσεγγίσει την επίδοση του 2019 κάνοντας ένα μίνι επιχειρηματικό ράλι στο υπόλοιπο της χρονιάς. Δεν είναι απίθανο να δούμε κάτι τέτοιο, δεδομένου του ότι οι σποτ τιμές αλουμινίου και αλουμίνας έχουν επιστρέψει σε ικανοποιητικά επίπεδα από τις αρχές Ιουλίου, η ζήτηση διεθνώς έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό και πλέον η αντιστάθμιση έχει κλειδώσει ένα καλό αποτέλεσμα για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Ανάλογα καλή εικόνα παρουσιάζει και ο κλάδος ενέργειας, με την παραγωγή και τη λιανική να έχει μεγαλύτερο βάρος στο αποτέλεσμα λόγω αύξησης του μεριδίου αγοράς στη λιανική, ενώ για τα έργα υποδομών και εγκαταστάσεις φ/β πάρκων πιθανόν να υπάρξουν προσθήκες-εκπλήξεις (!) ευρωπαϊκής προέλευσης. Η μετοχή διαπραγματεύεται σε αποτίμηση 11 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, που δεν μπορεί να θεωρηθεί «γεμάτη» και η πρόθεση να επαναληφθεί το περσινό μέρισμα (0,36 ευρώ) διαμορφώνει μια ελκυστική μερισματική απόδοση στα τρέχοντα επίπεδα. Εντός του β’ εξαμήνου η Αγορά αναμένει τη νέα συμφωνία παροχής ρεύματος του Αλουμινίου από τη ΔΕΗ, ενώ εκκρεμεί η υπόθεση της μακροχρόνιας συμφωνίας παροχής βωξίτη με την Imerys.

On the Spot

- Αγορά: Η εβδομάδα που τελείωσε έδωσε πολλές και ποικίλες απαντήσεις. Οσοι θεωρούσαν τα ελληνοτουρκικά μικρής σημασίας για το Χρηματιστήριο η ανάπαυλα στην ελληνοτουρκική ένταση τους έδωσε την ευκαιρία για μια πιο μαζική κίνηση και μια πιο ψύχραιμη ανάλυση των αποτελεσμάτων και όσων ακούστηκαν στις τηλεδιασκέψεις. Παρά το ότι οι τζίροι δεν ξεκόλλησαν από τα σχετικά χαμηλά επίπεδα των μέσων ημερήσιων συναλλαγών των 40-50 εκατ. ευρώ, η αγορά έδειξε αντανακλαστικά, δείχνει ότι σταδιακά ανακτά τα θεμελιώδη αισθητήρια που για ορισμένες μετοχές ήταν λόγος γκρίνιας.

Επίσης η ατμόσφαιρα δείχνει να ζεσταίνεται από πλευράς επιχειρηματικών νέων και σεναρίων. Ακόμα χρήμα δεν έχουμε δει με τη μορφή της διάχυσης του ενδιαφέροντος σε όλο το ταμπλό, αλλά αυτό είναι και μια ευκαιρία για να υπάρξει διάρκεια στην άνοδο. Οσο για τις τράπεζες, η Αγορά αναμένει το νομοσχέδιο της bad bank για να αποφανθεί. Κατά τα λοιπά, η μητέρα των μαχών για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 690 μονάδες, όπου διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών και η διάσπασή του υπόσχεται συγκινήσεις. Αυτά όμως θα τα διαβάσετε στο διαγραμματικό δισέλιδο του Ηλία Ζαχαράκη.

- Ημερολόγιο: Το roadshow της ΕΧΑΕ ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Στην τελευταία ψηφιακή παρουσίαση τον λόγο θα έχει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Την Τρίτη, η Lamda Development παίρνει τη σκυτάλη δημοσίευσης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων. Την Πέμπτη, θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η ειδική σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για την Αν. Μεσόγειο, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Την ίδια ημέρα αποτελέσματα ανακοινώνουν οι Βιοχάλκο και AS Company, ενώ οι μέτοχοι της Ναυτεμπορικής θα κληθούν να εγκρίνουν τις λογιστικές καταστάσεις του 2018. Τέλος, την Παρασκευή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα ανακοινώσουν εξάμηνο, ενώ η μετοχή του Ιασώ θα διαπραγματεύεται χωρίς το ειδικό μέρισμα του 1 λεπτού ανά μετοχή.

- Μερίσματα: Θετική για την αγορά η απόφαση για την εξαίρεση των μερισμάτων από την εισφορά αλληλεγγύης από τη χρήση του 2020. Φέτος, παρά τη δυσκολία των καιρών, οι εισηγμένες άνοιξαν το πουγγί τους και έδωσαν πολλά και καλά μερίσματα. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε για τους μετόχους της Τράπεζα τους Ελλάδος, οι οποίοι θα εισπράξουν τους φόρους που παρακρατήθηκαν στις χρήσεις 2014 και 2018. Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ως προς τη χρήση 2014, η οποία αφορά μετόχους οι οποίοι είχαν καταγραφεί την 6η Μαρτίου 2015, το καθαρό πληρωτέο ποσό που θα εισπράξουν οι δικαιούχοι διαμορφώνεται σε ευρώ 0,157248 ανά μετοχή, το οποίο κατατέθηκε στους λογαριασμούς ΣΑΤ τη 14η Σεπτεμβρίου 2020. Ως προς τη χρήση 2018, η οποία αφορά μετόχους που είχαν καταγραφεί την 5η Απριλίου 2019, το καθαρό πληρωτέο ποσό που θα εισπράξουν οι δικαιούχοι διαμορφώνεται σε ευρώ 0,175392 ανά μετοχή. Ως ημερομηνία έναρξης της πληρωμής ορίζεται η ερχόμενη Δευτέρα 21η Σεπτεμβρίου. Επομένως, αν είχατε μετοχές τις τράπεζας το 2015 και το 2018 κάντε μια ερώτηση στη χρηματιστηριακή σας αν σας πιστώθηκε αυτό το «αναπάντεχο» δωράκι, το οποίο μάλιστα δεν έχει καν ημερομηνία αποκοπής από την τιμή της μετοχής!

- Roadshow EXAE: Καλά πήγε από πλευράς συναντήσεων το roadshow της ΕΧΑΕ. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις προσέγγισαν τις 700, εκ των οποίων οι 100 αφορούσαν κυβερνητικούς παράγοντες. Οι τέσσερις τράπεζες συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των ραντεβού, με Alpha Bank και Εθνική να έχουν τις περισσότερες συναντήσεις, ενώ σε ανάλογα υψηλά νούμερα κινήθηκε και ο ΟΤΕ.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για Coca Cola, Μυτιληναίο και Motor Οil, ενώ στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις με σημαντική πληρότητα στις διαθέσιμες ώρες παρουσιάσεων κινήθηκαν Σαράντης και Κρι Κρι, ενώ μετά τις εξελίξεις στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας την περασμένη Τετάρτη κατακόρυφη άνοδο ενδιαφέροντος παρουσίασε και ο Ελλάκτωρ.

Στο επόμενο φύλλο: Παρασκήνιο από τις παρουσιάσεις του roadshow, νέα από τα εξάμηνα και η ροή των εξελίξεων έως το τέλος του εννεαμήνου.

 

Μάνος Χατζηδάκης

Πηγή: www.liberal.gr

 


 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text