Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Morgan Stanley: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι σημαντικοί καταλύτες που αγνοεί η αγορά και ο δρόμος προς το ράλι

Morgan Stanley: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι σημαντικοί καταλύτες που αγνοεί η αγορά και ο δρόμος προς το ράλι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Αισιόδοξη δηλώνει η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες, βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης των μετοχών τους καθώς και των μεγεθών τους, ενώ εκτιμά ότι οι ανησυχίες της αγοράς αν και είναι κατανοητές, δεν λαμβάνουν υπόψη τους θετικούς καταλύτες του επόμενου διαστήματος οι οποίοι θα οδηγήσουν σε μείωση των NPEs στο 5% ή χαμηλότερα των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών. Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και τα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης περιορίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία και τις τράπεζες.

Η πρόοδος στις τιτλοποιήσεις NPEs δείχνει τη δύναμη μετασχηματισμού που προσφέρει αυτή η διαδικασία στον "καθαρισμό" των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η Morgan Stanley, εκτιμώντας πως η πιθανή νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα οφείλεται στα μορατόρια είναι διαχειρίσιμη και θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ελκυστικό προφίλ κινδύνου-απόδοσης στις τρέχουσες αποτιμήσεις, με τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα να αποτελούν τις προτιμώμενες μετοχές για την M.S από τον κλάδο.

Με τις ελληνικές τράπεζες να εξακολουθούν να παρουσιάζουν τους υψηλότερους δείκτες NPE στην Ευρώπη, η M.S εστιάζει στις ευκαιρίες εκκαθάρισης του ισολογισμού τους και εξετάζει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα NPE. Θεωρεί ότι η επίτευξη επιπέδων NPE στο 5% των δανείων είναι δυνατή αν και αναμένει ότι αυτό θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και με σημαντικό κόστος. Χρησιμοποιεί τις τιτλοποιήσεις και τις πωλήσεις NPE ως βασικά εργαλεία στην ανάλυσή της, ενώ επίσης χρησιμοποιεί το διαθέσιμο "μαξιλάρι" κεφαλαίου και των προβλέψεων, καθώς και τη συσσώρευση κερδών προ-προβλέψεων για την αντιστάθμιση πιθανών ζημιών που απορρέουν από τις προσπάθειες εκκαθάρισης του ισολογισμού. Όπως επισημαίνει το σχέδιο "Ηρακλής" θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση περίπου του μισού του τρέχοντος αποθέματος NPE ενώ ο περαιτέρω καθαρισμός των ισολογισμών θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές.

Κατά τη Morgan Stanley, οι ευκαιρίες μείωσης των NPEs υποτιμώνται από την αγορά, ιδίως για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha. Παρά τις αντιξοότητες λόγω COVID, η Eurobank ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συναλλαγή Cairo ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στα τέλη του β’ τριμήνου του 2020, φέρνοντας τον δείκτη NPE στο 15% (έναντι 37% το 2018). Αυτό υπογραμμίζει τη δύναμη της τιτλοποίησης NPE και τον τρόπο με τον οποίο ο Ηρακλής μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες, με την M.S να είναι αισιόδοξη ότι μπορούν να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.

Η αγορά φαίνεται να δίνει "εύσημα" για τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στην Eurobank (η οποία διαπραγματεύεται με δείκτη P/B στο 0,3x), αλλά πολύ λιγότερα στην Εθνική  (δείκτη P/B στο 0,2x), η οποία εκτιμά ότι θα μπορούσε να μειώσει τον δείκτη NPE στο 16% το 2021 από 30% σήμερα. Η Alpha και η Πειραιώς έχουν τους υψηλότερους δείκτες NPE (44% και 48%, αντίστοιχα) και διαπραγματεύονται με P/B  0,1x, ωστόσο η M.S πιστεύει ότι η Alpha έχει ένα πολύ ισχυρότερο κεφαλαιακό μαξιλάρι για να επιτρέψει την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs.

Διαχειρίσιμα τα NPΕs από τα μορατόρια

Τα δάνεια υπό μορατόρια αντιπροσωπεύουν το 15-24% των δανείων των ελληνικών τραπεζών και σε περίπτωση που το ένα τέταρτο αυτών γίνουν "κόκκινα" μετά τη λήξη στα μορατόρια, οι δείκτες NPE θα αυξηθούν 2,5%-4%, κάτι που θα οδηγήσει σε περισσότερη επιβράδυνση στο καθάρισμα του ισολογισμού και όχι σε μία νέα "κρίση" για τις τράπεζες. Ενώ στο βασικό της σενάριο η Morgan Stanley πιστεύει ότι ο σχηματισμός NPEs μετά τα μορατόρια μπορεί να αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, πιστεύει επίσης ότι εάν η ελληνική οικονομία δεν βελτιωθεί έως τα μέσα του 2021, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επεκτείνει τα προγράμματα στήριξης όπως το πρόγραμμα επιδότησης "Γέφυρα".

Επιπλέον, πιστεύει ότι χάρη στους σημαντικούς πόρους που θα δοθούν από την Ε.Ε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η πιθανότητα bearish σεναρίων για τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία μειώνεται και οι κίνδυνοι ανακεφαλαιοποίησης είναι πιο περιορισμένοι έναντι των προηγούμενων κρίσεων των ελληνικών τραπεζών.

Οι τιμές-στόχοι και τα τρία σενάρια

Η Morgan Stanley δίνει έτσι σύσταση overweight για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο στο χειρότερο σενάριο το 0,35 ευρώ και το 0,80 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στο bullish σενάριο οι τιμές-στόχοι διαμορφώνονται στα 1,30 ευρώ και 2,5 ευρώ αντίστοιχα με περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό στο 124,1% για την Alpha Bnak και 111,9% για την ΕΤΕ.

Σύσταση equal weight δίνει παράλληλα για τις Eurobank και Πειραιώς, με τιμή-στόχο στο Bearish σενάριο στο 0,30 ευρώ και για τις δύο, ενώ στο bullish σενάριο τοποθετείται στα 0,70 ευρώ και 2,20 ευρώ αντίστοιχα με περιθώριο ανόδου 75% και 86,4%.

Υπό το βασικό σενάριο η τιμή-στόχος για την Alpha είναι στο 0,90 ευρώ με περιθώριο ανόδου 55,2%, για την Εθνική Τράπεζα στα 1,70 ευρώ με περιθώριο ανόδου 44,1%, για την Eurobank στο 0,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 25% και για την Πειραιώς στο 1,35 ευρώ με περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό 14,4%.

Όπως επισημαίνει το προφίλ κινδύνου-απόδοσης των ελληνικών τραπεζών είναι ελκυστικό με τις τιμές των μετοχών τους να έχουν υποχωρήσει κατά 57-69% από τις αρχές του έτους. Οι ανησυχίες της αγοράς είναι κατανοητές, καθώς η ελληνική οικονομία οδεύει σε ύφεση 10,8% το 2020 ( με ανάκαμψη 5,3% το 2021) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της M.S, κάτι που θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες εκκαθάρισης των ισολογισμών τους.

Προς το παρόν, τα μορατόρια βοηθούν στη μείωση του νέου σχηματισμού NPE, αλλά μόλις τελειώσουν το 2021, ο αντίκτυπος στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να είναι σοβαρός: αυτή είναι η βασική αβεβαιότητα.

Ωστόσο, η M.S βλέπει πολλούς θετικούς παράγοντες περιορισμού του αντίκτυπου, με την Ελλάδα να λαμβάνει σημαντική στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο προσφέρει προστασία έναντι πιο δυσμενών σεναρίων. Επιπλέον, οι συμφωνίες τιτλοποίησης NPE φαίνεται να έχουν καθυστερήσει μόνο λίγους μήνες. Αυτό οδηγεί την M.S να εκτιμά ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι διαχειρίσιμος και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν τον δρόμο εκκαθάρισης των ισολογισμών οδηγώντας έτσι τους δείκτες NPE στο 5% ή χαμηλότερα.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text