Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Διαβάσαμε - Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Τον Ιούλιο του 2020 , το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 875 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,3 δισεκ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019, λόγω της σημαντικής επιδείνωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς μόνο από τη βελτίωση που παρουσίασαν τα ισοζύγια αγαθών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 414 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 οφείλεται στο γεγονός ότι η μείωση των εισαγωγών (κατά 15,8% σε τρέχουσες και 5,2% σε σταθερές τιμές) υπερέβη τη μείωση των εξαγωγών (κατά 12,6% σε τρέχουσες τιμές), οι οποίες ωστόσο σε σταθερές τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 4%. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020 , το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 7,9 δισεκ. ευρώ, κατά 5,2 δισεκ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019. Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών, σε απόλυτο μέγεθος, από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 13,3% σε τρέχουσες τιμές (αλλά αύξηση 2,4% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,7% σε τρέχουσες τιμές (-5,3% σε σταθερές τιμές). Επισημαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό η μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών αντανακλά τη μείωση της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Η σημαντική μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των άλλων επιμέρους ισοζυγίων. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 86,2% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 80,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 12,2%. (εδώ)

Το αργότερο μέχρι τις 6 Νοεμβρίου η MIG και οι πιστώτριες τράπεζες θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της Vivartia και αν θα δεχτούν ή όχι την πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε το αμερικανικό κεφάλαιο CVC Capital Partners. Η πώληση της Vivartia, εφόσον ολοκληρωθεί, μπορεί να αποτελέσει τη λύση σε ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, που αφορά τη δανειακή έκθεση της MIG. Και αυτό γιατί, μεταξύ όλων των άλλων, η MIG έχει προθεσμία έως το τέλος του έτους να βρει λύση για την αποπληρωμή των δικών της δανείων ύψους 250 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς, κάτι που θα επιτύχει εν μέρει ή εν όλω αν η Vivartia πουληθεί, εν προκειμένω στο CVC Capital, το οποίο θα επαναδιαπραγματευτεί το άνοιγμα του ομίλου Vivartia όχι μόνο προς την Πειραιώς, αλλά και προς τις άλλες τράπεζες που έχουν έκθεση στην προς πώληση εταιρία. Στον όμιλο Vivartia ανήκουν εταιρίες γάλακτος-γαλακτοκομικών (ΔΕΛΤΑ), κατεψυγμένων τροφίμων (Μπάρμπα Στάθης, Ελληνική Ζύμη, Άλεσις), τροφοδοσίας (Olympic Catering, Hellenic Catering), αλυσίδων εστίασης και γρήγορου φαγητού (Everest, Goody's), ζωοτροφών (Ευρωτροφές) κ.ά. Κατά ορισμένους, η πώληση της Vivartia αποτελεί μια αναγκαστική επιλογή προκειμένου η MIG να αντιμετωπίσει το ζήτημα του υψηλού δανεισμού της. (εδώ)

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του κατασκευαστικού ομίλου Ελλάκτωρ συνιστά το δικαίωμα προαίρεσης που απέκτησε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest για την αγορά του 12,5% της εισηγμένης εταιρίας. Κι αυτό διότι η κίνηση αυτή, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε διάστημα έξι μηνών, σηματοδοτεί όχι μόνον την έξοδο του Λεωνίδα Μπόμπολα από τον όμιλο, αλλά και τη μετατροπή της ολλανδικής εταιρίας σε μεγαλομέτοχο. Αφότου δηλαδή, με προθεσμία τον Μάρτιο του 2021, ενεργοποιηθεί το call option της, η Reggeborgh θα φτάσει να ελέγχει τουλάχιστον το 17,5% του ομίλου και ο Λεωνίδας Μπόμπολας, ο μικρότερος γιος του ιδρυτή της Άκτωρ, Γιώργου Μπόμπολα, θα αποτελεί οριστικά παρελθόν. H ολλανδική εταιρία συμμετέχει με ποσοστό 30,2% στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα και, όταν ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς στον Ελάκτωρ, θα αποτελεί τον καλύτερα τοποθετημένο ξένο επενδυτή στις εγχώριες κατασκευές, για τις οποίες οι προοπτικές είναι ευοίωνες, υπό την προϋπόθεση ότι τα νέα προς δημοπράτηση έργα θα ωριμάσουν και θα προχωρήσουν γρήγορα. (εδώ)

Πριν από έναν χρόνο η μετοχή της ΔΕΗ βρισκόταν σε πορεία πλήρους απαξίωσης ενώ σήμερα η εικόνα αυτή έχει πλήρως αντιστραφεί καθώς η εταιρία κατάφερε γρήγορα να διαλύσει τα σύννεφα μιας πιθανής χρεοκοπίας. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ. Τον Απρίλιο του 2019, εν μέσω αμφιβολιών για τη δυνατότητα της επιχείρησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η μετοχή κατέγραφε χαμηλό στο 1,26 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ να προσγειώνεται στα 292 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θετική πορεία της ΔΕΗ δεν περιορίζεται μόνο στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά είναι και επιχειρησιακή, καθώς η εταιρία κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία της: από τη ζημιογόνο χρήση του 2019, η ΔΕΗ προβλέπεται φέτος να κλείσει με λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 900 εκατ. ευρώ. Ήδη στο πρώτο μισό του έτους η επιχείρηση ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη στα 51,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 318,4 εκατ. ευρώ το 2019. (εδώ)

Όλες οι επιχειρήσεις δικαιούνται να κάνουν μια κοιλιά, να έχουν μια μέτρια περίοδο, ειδικά όταν οι συνθήκες αλλάζουν απότομα και οι επιπτώσεις είναι έντονες και καθολικές. Για τον ΟΠΑΠ η περίοδος του β’ τριμήνου με το lockdown δεν ήταν απλά αναπάντεχη και αρνητική, ήταν ο ορισμός της τέλειας καταιγίδας. Στη Μυτιληναίος τα πράγματα δεν έφθασαν στο απόλυτο μηδέν, η εταιρία είδε ωστόσο την τιμή του αλουμινίου και της αλουμίνας να γκρεμίζεται, την οριακή τιμή του συστήματος να πέφτει σε χαμηλά 6ετίας και τα έργα υποδομών να πηγαίνουν από καθυστέρηση σε καθυστέρηση. Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον η συγκράτηση των εξόδων είναι μονόδρομος και η επιτυχία δεν ορίζεται σε σύγκριση με τα περσινά «άνετα» κέρδη ρεκόρ, αλλά από την ταμειακή επάρκεια και την απόχρωση του κόκκινου στην τελική γραμμή. Οι δύο εταιρίες κατάφεραν να κρατηθούν σε αξιοπρεπή επίπεδα και να επικοινωνήσουν ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τη συνέχεια. Πιο αναλυτικά, το β’ τρίμηνο του ΟΠΑΠ ήταν το χειρότερο στην ιστορία του, αφού «κατάφερε» να εμφανίσει ζημιές ύψους 15 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 16,2 εκατ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ μάζεψε τα έξοδα του marketing και του ΙΤ εμφανίζοντας συνολική μείωση οργανικού κόστους 20% στο β' τρίμηνο και 15% στο εξάμηνο. Για τη Μυτιληναίος το εξάμηνο έκλεισε με κέρδη 69 εκατ. ευρώ, τα οποία κάθε άλλο παρά αδύναμα μπορούν να θεωρηθούν δεδομένου του ότι η περσινή χρονιά αποτελούσε ρεκόρ για την εταιρία. Πέρα από τα μεγέθη και τις επιμέρους αναγνώσεις των κλάδων δραστηριότητας, η εταιρία δείχνει να επιταχύνει την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ρεύματος (826ΜW - τέλος 2021) αλλά και την προσθήκη 100MW νέας εγκατεστημένης δυναμικότητας σε ΑΠΕ, με στόχο ο όμιλος να φθάσει τα 300 MW στο τέλος του 2021. Οι συνολικές επενδυτικές ανάγκες του ομίλου ανέρχονται για το 2020 σε 200 εκατ. ευρώ και για τον σκοπό αυτό υπάρχει ικανή ρευστότητα 1,3 δισ. ευρώ, με τον καθαρό δανεισμό να μειώνεται στο τέλος του β’ τριμήνου στα 477 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη νέο πρόγραμμα μείωσης εξόδων ύψους 70 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Διατήρηση των πωλήσεων (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) αλλά και σημαντική βελτίωση των περιθωρίων κέρδους καταγράφουν τα οικονομικά αποτελέσματα α' εξαμήνου της Πλαστικά Θράκης. Στην ανακοίνωση της εταιρίας σημειώνεται ότι “η εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 από τις αρχές του 2020 έως και σήμερα έχει επιφέρει ουσιώδεις μεταβολές και διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση. ” Εν μέσω αυτών των συνθηκών, ο Όμιλος έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία του. Η προσπάθεια αυτή της Διοίκησης αντανακλάται στη θετική πορεία των αποτελεσμάτων του Ομίλου για το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσεως. Η αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων του Ομίλου, η οποία υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία και η διεύρυνση της πελατειακής βάσης του Ομίλου είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση των κερδών μετά από φόρους του ομίλου κατά 144% σε ετήσια βάση, από 5.255 χιλ. το α΄ εξάμηνο του 2019 σε 12.548 χιλ. το α’ εξάμηνο του 2020. (εδώ)

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα της Deloitte για την αποτίμηση του άυλου πάγιου ενεργητικού της MLS. Όπως δείχνουν τα πράγματα, θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του CEO της ΜLS Νάρκισσου Γεωργιάδη, που έγινε στο περιθώριο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων, ότι η απομείωση θα είναι πιθανότατα πολύ μικρότερη από αυτή που ισχυρίζονταν όσοι μιλούσαν για άνοιγμα της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί κύκλοι της αγοράς μιλούν για μια λογιστική ζημιά που δεν θα απέχει πολύ από τα δέκα εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δύο είναι οι βασικοί λόγοι της απομείωσης: Πρώτον, η απόσβεση του hardware που υπολογίζεται γύρω στα 4-5 εκατ. ευρώ και δεύτερον άλλα πέντε εκατ. ευρώ εξαιτίας του ότι η αποτίμηση του άυλου πάγιου ενεργητικού είχε στηριχτεί σε προβλεφθείσες πωλήσεις που τελικά δεν υλοποιήθηκαν. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί μεν να «δικαιώνει» την ΜLS σε «ηθικό επίπεδο» και να αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο της διοίκησης για την επόμενη μέρα της εταιρίας, ωστόσο οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η εισηγμένη παραμένουν πολύ μεγάλες. (εδώ)

Αισιόδοξη δηλώνει η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες, βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης των μετοχών τους καθώς και των μεγεθών τους, ενώ εκτιμά ότι οι ανησυχίες της αγοράς αν και είναι κατανοητές, δεν λαμβάνουν υπόψη τους θετικούς καταλύτες του επόμενου διαστήματος οι οποίοι θα οδηγήσουν σε μείωση των NPEs στο 5% ή χαμηλότερα των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών. Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και τα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης περιορίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία και τις τράπεζες. Η πρόοδος στις τιτλοποιήσεις NPEs δείχνει τη δύναμη μετασχηματισμού που προσφέρει αυτή η διαδικασία στον "καθαρισμό" των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η Morgan Stanley, εκτιμώντας πως η πιθανή νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα οφείλεται στα μορατόρια είναι διαχειρίσιμη και θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ελκυστικό προφίλ κινδύνου-απόδοσης στις τρέχουσες αποτιμήσεις, με τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα να αποτελούν τις προτιμώμενες μετοχές για την M.S από τον κλάδο. Η Morgan Stanley δίνει έτσι σύσταση overweight για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο στο χειρότερο σενάριο το 0,35 ευρώ και το 0,80 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στο bullish σενάριο οι τιμές-στόχοι διαμορφώνονται στα 1,30 ευρώ και 2,5 ευρώ αντίστοιχα με περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό στο 124,1% για την Alpha Bnak και 111,9% για την ΕΤΕ. Σύσταση equal weight δίνει παράλληλα για τις Eurobank και Πειραιώς, με τιμή-στόχο στο Bearish σενάριο στο 0,30 ευρώ και για τις δύο, ενώ στο bullish σενάριο τοποθετείται στα 0,70 ευρώ και 2,20 ευρώ αντίστοιχα με περιθώριο ανόδου 75% και 86,4%. Υπό το βασικό σενάριο η τιμή-στόχος για την Alpha είναι στο 0,90 ευρώ με περιθώριο ανόδου 55,2%, για την Εθνική Τράπεζα στα 1,70 ευρώ με περιθώριο ανόδου 44,1%, για την Eurobank στο 0,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 25% και για την Πειραιώς στο 1,35 ευρώ με περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό 14,4%. (εδώ)

Από το 1972, όταν η Λέσχη της Ρώμης έκρουσε για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης, και μέχρι πολύ πρόσφατα, δεν είχε επιταχυνθεί σε τέτοιο βαθμό η προσπάθεια για μια οικονομία συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος. Ευθέως ανάλογη της ταχύτητας με την οποία επελαύνει η κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια αιφνιδιάζοντας ακόμη και όσους την προεξοφλούσαν, επιταχύνεται διαρκώς η στροφή βιομηχανιών, επιχειρήσεων, επενδυτικών τραπεζών, αλλά και κυβερνήσεων στην πράσινη οικονομία. Διά στόματος της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν δεσμεύθηκε πως θα αντλήσει από πράσινα ομόλογα το 1/3 των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, του λεγόμενου Next Generation EU, όπως το αποκάλεσαν επισήμως, δηλαδή Ε.Ε. της Επόμενης Γενιάς. Στην ακρόασή της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Φον ντερ Λάιεν συνόδευσε την ανακοίνωση με μια σύσταση προς τα κράτη-μέλη να δαπανήσουν όσα κεφάλαια αντλήσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για την τόνωση της οικονομίας μεν, αλλά με προγράμματα πράσινης ενέργειας και πράσινων πολιτικών στις μεταφορές, στις επενδύσεις, ακόμη και στην ψηφιοποίηση. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνόδευσε τις εξαγγελίες της για την έκδοση πράσινων ομολόγων με την αναβάθμιση του στόχου της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών καυσαερίων. Επίσημος στόχος της Ε.Ε. είναι τώρα να μειώσει μέχρι το 2030 τις εκπομπές καυσαερίων κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Σημειωτέον ότι έως τώρα το σχέδιο προέβλεπε μείωση των ρύπων κατά 40% μέχρι το 2030. Η αντίδραση ήταν άμεση από τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι αλλαγές που προϋποθέτει ο φιλόδοξος στόχος μπορεί να είναι δυσβάσταχτες για τον κλάδο, ο οποίος ζητεί ήδη επίμονα στήριξη μέσω των ομάδων πίεσης και ειδικότερα μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). (εδώ)

Στα μέσα του 2021 αναμένεται να επιστρέψει το παγκόσμιο ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank. H γερμανική τράπεζα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το παγκόσμιο ΑΕΠ. Ειδικότερα, αναμένει ύφεση 3,9% το 2020, από 5,9% που ήταν η εκτίμηση του Μαϊου. Για το 2021, αναμένει ανάπτυξη με ρυθμό 5,6% έναντι 5,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. «Η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως τα μέσα του 2021, μετά από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες», αναφέρει η Deutsche Bank. Προειδοποιεί ωστόσο, ότι τα επίπεδα του χρέους και η μετατόπιση της πολιτικής θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο οικονομικής κρίσης. (εδώ)

Σε υψηλά 12 ετών εκτοξεύθηκε στο δεύτερο τρίμηνο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Το έλλειμμα -που αποτυπώνει τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων εντός και εκτός της χώρας- σημείωσε άνοδο 52,9% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, φθάνοντας τα 170,5 δισ. δολάρια, από 111,5 δισ. δολάρια του πρώτου τριμήνου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από το τρίτο τρίμηνο του 2008. (εδώ)

Αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν και ξεπλένονταν επί χρόνια μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου, αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες. Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο. «Τα έγγραφα αυτά που έχουν συνταχθεί από τράπεζες και έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν έλθει ποτέ στην δημοσιότητα, φέρνουν στο φως το βάραθρο των τραπεζικών εγγυήσεων και την ευκολία με την οποία τις έχουν εκμεταλλευθεί οι εγκληματίες», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα Buzzfeed News που συμμετείχε στην έρευνα. Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017. Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες — τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon — που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα. (εδώ & εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text