Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΠΟΕ: Συμφωνία μεταξύ χωρών της Ε.Ε. για τα προσόντα, διαφωνία για τον… υποψήφιο

ΠΟΕ: Συμφωνία μεταξύ χωρών της Ε.Ε. για τα προσόντα, διαφωνία για τον… υποψήφιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΠΟΕ: Συμφωνία μεταξύ χωρών της Ε.Ε. για τα προσόντα, διαφωνία για τον… υποψήφιο

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. συμφώνησαν σήμερα για τα προσόντα που θα ήθελαν από τον επόμενο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πλέον όμως δεν υποστηρίζουν τους ίδιους υποψηφίους για το ανώτατο αξίωμα στον Οργανισμό, καθώς η Ουγγαρία τάχθηκε υπέρ του Βρετανού Λιάμ Φοξ, ο οποίος ανήκει στο στρατόπεδο των Brexiteers.

Στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, η Ε.Ε. είχε ενιαίο μέτωπο, με τον αριθμό των υποψηφίων να μειώνεται από τους οκτώ στους έξι. Στον δεύτερο γύρο όμως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιτζάρτο, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει τον Φοξ -πρώην υπουργό Εμπορίου των Συντηρητικών και υπέρμαχο του Brexit- και την Άμινα Μοχάμεντ της Κένυας.

Αρκετές όμως χώρες της Ε.Ε. και κυρίως η Γαλλία, διαφωνούν με την υποψηφιότητα Φοξ, όπως ανέφεραν στο Reuters διπλωματικές πηγές. Από την πλευρά του, ο κ. Φοξ εξέφρασε την προσδοκία για περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη. Η ατζέντα του υπέρ του ελευθέρου εμπορίου συνεπάγεται πολλά οφέλη για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουγγαρία, τη 10η πιο ανοικτή οικονομία στον κόσμο σε όρους εμπορίου ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, ή το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.

Μέχρι στιγμής, η Ε.Ε. στηρίζει τρεις υποψηφίους για την ηγεσία του ΠΟΕ: την Άμινα Μοχάμεντ, την Νγκόζι Οκόνγιο Ιβουεάλα της Νιγηρίας και τη Γιού Μιούνγκ-Χε της Νοτίου Κορέας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επικράτησε ισχυρή συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών ότι ο επόμενος γενικός διευθυντής του ΠΟΕ θα πρέπει να είναι κάποιος ικανός να προωθήσει ουσιώδεις και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις.

Η διαδικασία εκλογής του υποψηφίου που θα αναλάβει στο «τιμόνι» του Οργανισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text