Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Quest Συμμετοχών: Αιχμή του δόρατος στην αγορά της πληροφορικής

Quest Συμμετοχών: Αιχμή του δόρατος στην αγορά της πληροφορικής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Σάββατο που πέρασε ήταν το οικονομικό -και όχι μόνο- γεγονός του τελευταίου διαστήματος. Η διαφαινόμενη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνοδεύτηκε από την εξαγγελία της θωράκισης της αμυντικής βιομηχανίας, τη συνδεσιμότητά της με την οικονομία, αλλά και δώδεκα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομίας, την προστασία της απασχόλησης και την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, συνολικής αξίας 6,8 δισ. ευρώ.

Με τη μείωση κατά τρεις μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021, αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες, αγρότες κατ' αρχάς για ένα έτος το 2021, η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική μείωσης των φόρων. Επιπροσθέτως δίνει προτεραιότητα στην αγορά εργασίας, θεσμοθετώντας ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων. Το κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του, υπό τον μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται.

Οσον αφορά το επιχειρείν, ανοίγει ο τρίτος κύκλος για την ευνοϊκή χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ. ευρώ και στο εξής θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές, από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Ενισχύεται η ψηφιακή λειτουργία του κράτους, όπου όντως έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένοντας και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, που είναι απαραίτητη και για την οικονομική ανάπτυξη.

Η επόμενη ημέρα του Ομίλου Quest Συμμετοχών

Σε αυτό το πλαίσιο, θέτουμε στο μικροσκόπιο τον Ομιλο Quest Συμμετοχών, που έχει συνδέσει το όνομά του με την ανάπτυξη της αγοράς της πληροφορικής, αλλά και με την εισαγωγή και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα. Ενας πολυδιάστατος όμιλος, που σήμερα δραστηριοποιείται στους τομείς του εμπορίου προϊόντων πληροφορικής, τις υπηρεσίες πληροφορικής, των χρηματοοικονομικών-ηλεκτρονικών συναλλαγών, των ταχυμεταφορών και ταχυδρομικών υπηρεσιών και της πράσινης ενέργειας, με παρουσία που εκτείνεται στην Ελλάδα, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Ο Θ. Φέσσας, ο οποίος ξεκίνησε με τις πρώτες του αντιπροσωπίες από την οδό Γέλωνος στην Αθήνα και αργότερα στη οδό Στουρνάρη διαθέτοντας συχνά ένα εξαιρετικό επιτελείο στελεχών, συνθέτει μια ιστορία στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας που οδήγησε στη διεύρυνση της επιχειρηματικής του δράσης με αποτέλεσμα τον σημερινό όμιλο, ο οποίος απασχολεί περισσότερα από 1.900 εξειδικευμένα στελέχη και συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες σε διεθνές επίπεδο.

Στο α' εξάμηνο του 2020 σε ενοποιημένο επίπεδο τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 304 εκατ. € (αύξηση 18% σε σχέση με το 2019), τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒΙΤDA) σε 27,1 εκατ. € (υψηλότερα κατά 6% από το 2019), ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε 15,7 εκατ. € (υψηλότερα κατά 3% από το 2019). Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους και μη ελέγχουσες συμμετοχές (EΑT & NCI) ανήλθαν σε 11,4 εκατ. € (υψηλότερα κατά 10,7% από το 2019). Κατά το ίδιο διάστημα του 2020 οι κεφαλαιουχικές και οι λοιπές επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν σε 6,8 εκατ. € (υψηλότερες κατά 155% από το 2019) και επικεντρώνονται κυρίως στις επενδύσεις υποδομών του κλάδου των ταχυδρομικών. Ειδικότερα ανά κλάδο δραστηριοποίησης ο όμιλος είχε την εξής πορεία:

1) Προϊόντα Πληροφορικής: Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 162,5 εκατ. € (αύξηση 22% σε σχέση με το 2019), τα κέρδη ΕΒΙΤDA σε 5,6 εκατ. € (υψηλότερα κατά 13% από το 2019), ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε 3,2 εκατ. € (υψηλότερα κατά 16% από το 2019). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος αυτός κατά το α' εξάμηνο 2019 επηρεάστηκε θετικά λόγω αντιστροφής παλαιότερων έκτακτων προβλέψεων ύψους 1,4 εκατ. € για πνευματικά δικαιώματα. Εξαιρουμένων αυτών, τα οργανικά κέρδη του κλάδου στο α' εξάμηνο του 2020 κινήθηκαν ακόμα καλύτερα.

2) Υπηρεσίες Πληροφορικής: Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 62,7 εκατ. € (υψηλότερα κατά 15% σε σχέση με το 2019), τα κέρδη ΕΒΙΤDA σε 3,2 εκατ. € (υψηλότερα κατά 12% από το 2019), ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε 2,1 εκατ. € (αυξημένα κατά 27% από το 2019).

3) Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 57,4 εκατ. € (αύξηση 11% σε σχέση με το 2019), τα κέρδη ΕΒΙΤDA σε 8,0 εκατ. € (χαμηλότερα κατά 3% από το 2019), ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε 6,5 εκατ. € (χαμηλότερα κατά 6% από το 2019). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος κατά το β' τρίμηνο (Q2) 2020 επηρεάστηκε αρνητικά από έκτακτες δαπάνες (άνω του 1 εκατ. €) για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν κατά το lockdown από την πανδημία Covid-19.

4) Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Συναλλαγών: Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 16,3 εκατ. € (μειωμένα κατά 1% σε σχέση με το 2019), τα κέρδη ΕΒΙΤDA σε 5,7 εκατ. € (μειωμένα κατά 21% από το 2019), ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε 1,2 εκατ. € (μειωμένα κατά 58% εκατ. από το 2019). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη στο 2020 έχουν μειωθεί και από προβλέψεις για εκπτώσεις τζίρου ύψους 1,2 εκατ. € βάσει της νέας συμφωνίας με τις τράπεζες. Εξαιρουμένων των προβλέψεων, υπήρχε μείωση σε όλα τα μεγέθη, η οποία οφείλεται κυρίως στη νέα συμφωνία της εταιρείας Cardlink με τις τράπεζες για την περίοδο 2020-2024.

5) Παραγωγή Ενέργειας ΑΠΕ: Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 4,6 εκατ. € (αυξημένα κατά 98% σε σχέση με το 2019), τα κέρδη ΕΒΙΤDA σε 3,8 εκατ. € (αυξημένα κατά 107% σε σχέση με το 2019), ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε 2 εκατ. € (αυξημένα κατά 212% σε σχέση με το 2019).

6) Λοιπές Δραστηριότητες: Τα έσοδα ήταν σχεδόν 255.000 €, τα κέρδη ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκαν σε 0,76 εκατ. € (έναντι κερδών 0,47 εκατ. € το 2019), ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε 0,68 εκατ. € (έναντι κερδών 0,44 εκατ. € το 2019. Στον κλάδο αυτό περιλαμβάνεται η μητρική εταιρεία.

Τα ίδια κεφάλαια ως προς το σύνολο των υποχρεώσεων είναι στο 55,29%, ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) στο 10,15%. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (δάνεια και χρηματοδοτικές μισθώσεις μείον ταμειακά διαθέσιμα και δεσμευμένες τραπεζικές καταθέσεις) διαμορφώθηκε σε 18,4 εκατ. € (καθαρά ταμειακά διαθέσιμα) έναντι αρνητικού καθαρού δανεισμού 24,8 εκατ. € στο τέλος του 2019.

«Οσον αφορά τις προοπτικές του β' εξαμήνου, τα μεγέθη των ενοποιημένων πωλήσεων και λειτουργικών κερδών -εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα αρνητική εξέλιξη λόγω της πανδημίας και δεν υπάρξει σημαντική επίδραση λόγω του τουρισμού στην οικονομία και την κατανάλωση- εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε αντίστοιχα επίπεδα όπως αυτά του α' εξαμήνου, ενώ οι κεφαλαιακές και λοιπές επενδύσεις θα είναι υψηλότερες σε σχέση με το α' εξάμηνο, προερχόμενες κυρίως από αναπτυξιακές επενδύσεις που θα αφορούν τον κλάδο των ταχυδρομικών υπηρεσιών και τον χώρο της ενέργειας», σημειώνεται στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση του ομίλου.

Η μετοχή κατέγραψε χαμηλό στις 9 Μαρτίου στα 5,60 € και την τρέχουσα εβδομάδα κινείται στα επίπεδα των 8,40 €, περίπου 50% υψηλότερα.

 

Μιχάλης Μιχαηλίδης

Πηγή: www.liberal.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text