Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωζώνη: Έχασε την ορμή της η οικονομική ανάκαμψη τον Σεπτέμβριο

Ευρωζώνη: Έχασε την ορμή της η οικονομική ανάκαμψη τον Σεπτέμβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωζώνη: Έχασε την ορμή της η οικονομική ανάκαμψη τον Σεπτέμβριο

Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχασε την ορμή της το Σεπτέμβριο, με τον κλάδο των υπηρεσιών να πλήττεται ιδιαίτερα από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό τριών μηνών στις 50,1 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της IHS Markit.

Με την επιστροφή των μέτρων περιορισμού σε μεγάλες περιοχής της Ευρώπης η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών κατρακύλησε σε τροχιά συρρίκνωσης. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI Υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 47,6 μονάδες, από 50,5 μονάδες τον Αύγουστο.

Καλύτερη η εικόνα για τον μεταποιητικό κλάδο, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται σε υψηλό 25 μηνών στις 53,7 μονάδες από 51,7 μονάδες τον Αύγουστο. Ο δείκτης για την παραγωγή σκαρφάλωσε σε υψηλό 31 μηνών στις 56,8 μονάδες.

"Η οικονομική ανάκαμψη διεκόπη τον Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση των μολύνσεων COVID-19 οδήγησε σε νέα κάμψη την δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών σε όλη την περιοχή", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Τα αρχικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη Γερμανία έδειξαν ότι ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε χαμηλό τριών μηνών στις 53,7 μονάδες από 54,4 μονάδες τον Αύγουστο. Ο μεταποιητικός δείκτης πάντως συνέχισε να βελτιώνεται, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 26 μηνών στις 56,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 49,1 μονάδες από 52,5 μονάδες, διολισθαίνοντας και πάλι κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τη Γαλλία, με τον σύνθετο δείκτη PMI να κατρακυλά στις 48,5 μονάδες το Σεπτέμβριο, χαμηλό τεσσάρων μηνών, από 51,6 μονάδες τον Αύγουστο. Ο μεταποιητικός δείκτης εμφάνισε βελτίωση στις 50,9 μονάδες από 49,8 μονάδες τον Αύγουστο, ωστόσο ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διολίσθησε στις 47,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text