Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Cenergy: Η «επόμενη μέρα» μετά το ανοδικό 1ο εξάμηνο

Cenergy: Η «επόμενη μέρα» μετά το ανοδικό 1ο εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Cenergy: Η «επόμενη μέρα» μετά το ανοδικό 1ο εξάμηνο

Του Στέφανου Kοτζαμάνη

Μετά από την αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 87% που σημείωσε η Cenergy κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει ο εισηγμένος όμιλος και το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς.

Ειδικότερα, η Cenergy κατάφερε να ανεβάσει την προσαρμοσμένη λειτουργική της κερδοφορία (a-EBITDA) από τα 41,4 στα 42,4 εκατ. ευρώ και εκμεταλλευόμενη παράλληλα τη μείωση του κόστους χρηματοδότησής της, πέτυχε να αυξήσει τα προ φόρων κέρδη της κατά 47,5% και την καθαρή της κερδοφορία κατά 87% (από τα 4,3 στα 8,076 εκατ. ευρώ), παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στους τομείς των καλωδιακών έργων, των καλωδιακών προϊόντων και των χαλύβδινων σωλήνων.

Ειδικότερα, τα καλωδιακά προϊόντα παρουσίασαν μείωση της ζήτησης σε πολλές διεθνείς αγορές κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, ενώ η κατακόρυφη πτώση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανέβαλε πολλά έργα εξόρυξης υδρογονανθράκων, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά ο τομέας της παραγωγής σωλήνων χάλυβα.

Από την άλλη πλευρά, οι λόγοι που βελτίωσαν την κερδοφορία ήταν η πολύ ισχυρή πορεία της δραστηριότητας στα έργα καλωδίου, καθώς και η συνολική προσπάθεια του Ομίλου για άνοιγμα νέων αγορών και για στροφή σε είδη υψηλότερης προστιθέμενης αξίας προϊόντα.

Προοπτικές

Στο κομμάτι των έργων, ο Όμιλος διέθετε στις 30 Ιουνίου ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων ύψους 640 εκατ. ευρώ (440 εκατ. στα καλώδια και 220 εκατ. ευρώ στο χάλυβα) έναντι ποσού 530 εκατ. ευρώ στις αρχές της φετινής χρονιάς.

Το συγκεκριμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων προσφέρει πλήρη απασχόληση στα καλώδια έως τα τέλη του 2021 και στους σωλήνες χάλυβα έως την άνοιξη του ίδιου έτους. Είναι προφανές ότι η Cenergy διεκδικεί ευρεία σειρά έργων και στους δύο τομείς, με τη δραστηριότητα των καλωδίων να φαντάζει πολύ πιο υποσχόμενη με βάση τουλάχιστον τις τρέχουσες συνθήκες.

«Στο μέτωπο των σωλήνων αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή την περίοδο είναι να εκτελούμε με συνέπεια τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαιά μας και να διεκδικήσουμε όποια έργα προκύψουν ακόμη και σε πολύ μακρινές γεωγραφικές περιοχές, όπως κάναμε πχ με επιτυχία στην Καραϊβική. Η κατάσταση στην αγορά δεν είναι καθόλου εύκολη και ευελπιστούμε πως κάποια στιγμή θα δούμε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να ανακάμπτουν» δηλώνουν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στον εισηγμένο Όμιλο.

Πέρα από την ύπαρξη ικανοποιητικού ανεκτέλεστου υπόλοιπου έργων σε καλώδια και σωλήνες, ένας ακόμη παράγοντας αισιοδοξίας για την πορεία του δεύτερου φετινού εξαμήνου αποτελεί η ανάκαμψη που παρατηρείται στη ζήτηση καλωδιακών προϊόντων, με τη σχετική επίδοση της εισηγμένης να έχει ανακάμψει σε σχέση με τα επίπεδα του διμήνου Απριλίου-Μαΐου.

«Κανείς φυσικά δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το τι θα συμβεί μέχρι το τέλος του έτους σε ένα τόσο ευμετάβλητο και ευπαθές περιβάλλον, ωστόσο τολμώ να πω πως είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία μας μέσα στο 2020 και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο σε ότι αφορά το 2021» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Στα αξιοσημείωτα των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων της Cenergy συγκαταλέγεται και η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών. Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να θεωρείται πρόσκαιρη (αναμένεται να μειωθεί ο δανεισμός έως το τέλος του έτους), καθώς για λόγους ασφαλείας:

Αγοράστηκαν πρόσθετα αποθέματα προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθούν απρόσκοπτα οι αναληφθείσες συμβάσεις έργων και να μην προκύψει ζήτημα εύρεσης πρώτων υλών κατά τη διάρκεια του lock down.

Έγινε χρήση υπαρχουσών πιστωτικών γραμμών, με στόχο τη διασφάλιση ύπαρξης διαθεσίμων σε κάθε περίπτωση.

 

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της εταιρίας εδώ και την οικονομική της έκθεση του 'α εξαμήνου εδώ

 

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text