Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εκθεση Κομισιόν: Ποιες αρρυθμίες «βλέπει» στην αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων

Εκθεση Κομισιόν: Ποιες αρρυθμίες «βλέπει» στην αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκθεση Κομισιόν: Ποιες αρρυθμίες «βλέπει» στην αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων

Ελληνικό και Μαρίνα Αλίμου οι αποκρατικοποιήσεις στο real estate με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να «κλείσουν» το 2020

«Εστω κι αν έχει επιτευχθεί σταδιακή πρόοδος, η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου δημοσίων ακινήτων παραμένει χαμηλότερη των προσδοκιών». Αυτό επισημαίνει η Κομισιόν στην έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε χθές στη δημοσιότητα, επισημαίνοντας πάντως ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ στο real estate, ότι το project του Ελληνικού και η Μαρίνα Αλίμου είναι οι δύο αποκρατικοποιήσεις με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ‘’κλείσουν’’ μέσα στο 2020.

Οσον αφορά συνολικά το θέμα της αξιοποίησης ακινήτων, όπως αναφέρεται «η ισχυρή απόδοση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, που κατέχει και διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) είναι κρίσιμη για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και τη μείωση του δημοσίου χρέους. Οι αποδόσεις του χαρτοφυλακίου παρουσίασαν σημάδια βελτίωσης κατά τη διάρκεια 2019, σε συνέχεια της αναδιάρθρωσης της ΕΤΑΔ, η οποία προχωρά (σ.σ. έχοντας και νέα διοίκηση) ώστε να ολοκληρώσει με τα θέματα της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου της, ένα ουσιαστικό βήμα ώστε να υπάρξει αυξημένη διαφάνεια και βελτιωμένη απόδοση. Ωστόσο, τα συνολικά αποτελέσματα παραμένουν χαμηλότερα των προσδοκιών». Η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει ότι έστω κι αν το γενικότερο περιβάλλον το 2020 λόγω της πανδημίας αποτελεί μία πρόσθετη πρόκληση, θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση, την ίδια στιγμή που η ΕΤΑΔ εξακολουθεί να έχει μπροστά της νομικά ζητήματα, που χρονολογούνται εδώ και πολλά χρόνια και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική δημοσιονομική επίπτωση, παραπέμποντας ουσιαστικά- αν και δεν την κατονομάζει- στη μακροχρόνια διαμάχη με τον όμιλο Μαντωνανάκη για το Grand Resort Lagonissi.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, μεταξύ άλλων, και στη μεταβίβαση του ΟΑΚΑ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), «μία δέσμευση που ήταν για το τέλος του 2018 και αποδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι ενώ απαιτούνται και μια σειρά από βήματα, συμπεριλαμβανομένων και ζητημάτων συντήρησης και προμηθειών (για την επισκευή εγκαταστάσεων). Πάντως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει επιτευχθεί πρόοδος και στο τέλος του Αυγούστου, ο τεχνικός σύμβουλος του έργου υπέβαλε λεπτομερείς εκθέσεις σχετικά με τα άμεσα ζητήματα συντήρησης και τις ανάγκες αποκατάστασης σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τα επόμενα βήματα, έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2020, περιλαμβάνουν την προετοιμασία των φακέλων (τεχνικές προδιαγραφές, προϋπολογισμός κ.λπ.) για τον ανοικτό διαγωνισμό για τον τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την κύρια τεχνική μελέτη που θα καθορίσει ακριβώς τις απαραίτητες εργασίες για τη συντήρηση και αναμόρφωση των εγκαταστάσεων του Αθλητικού Κέντρου», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σε σχέση με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ και δή στο κομμάτι του real estate, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον αντίκτυπο της πανδημίας που προκάλεσε συνολικά καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα οι «μοναδικές συναλλαγές που έχουν πιθανότητα να κλείσουν οικονομικά εντός του 2020 να είναι το Ελληνικό και η Μαρίνα Αλίμου».

Η έκθεση αναφέρει ειδικά για το Ελληνικό, ότι παρά τις δεσμεύσεις και τις προσπάθειες των αρχών ώστε να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα και να επιτευχθεί το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την έναρξη της κατεδαφίσεων στις αρχές Ιουλίου, κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής λόγω των επιπλοκών στη διαδικασία υποβολής προσφορών για την άδεια καζίνο (σ.σ. με την προσφυγή στο ΣτΕ από πλευράς της Hard Rock) και των λοιπών δικαστικών εκκρεμοτήτων που θα συζητηθούν έως και τον Οκτώβριο του 2020.

Για τη Μαρίνα Άλιμου, μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης στις 13 Μαΐου 2020, το χρηματοοικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εντός 120 ημερών όπως προβλέπεται στη σύμβαση. Μετά από τη σχετική απόφαση, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε παράταση έως τις 30 Οκτωβρίου 2020, για να δοθεί επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Οι λόγοι της καθυστέρησης, όπως έχει γνωστοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες, έχουν να κάνουν με ζητήματα που έχουν προκύψει με τους επαγγελματίες του γιώτινγκ που στεγάζονται και δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στη μαρίνα και υπό το νέο καθεστώς της παραχώρησης καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Ανευ Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ υποστηρίζει ότι παρά τις επανειλημμένες προτάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία (Ναυτιλίας και Τουρισμού) και την κατάθεση λεπτομερών υπομνημάτων των επαγγελματιών που έχουν ζητήσει να χωροθετηθεί μία νέα «επαγγελματική Μαρίνα» στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Αττικής, για να στεγάσει τους επαγγελματίες, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική αντίδραση. Δεδομένου ότι σήμερα ισχύει με συμφωνία ειδικό επαγγελματικό τιμολόγιο στην Μαρίνα Αλίμου, που δεν δεσμεύει τον παραχωρησιούχο, αναμένεται ότι τα επαγγελματικά σκάφη που δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα, και μάλιστα στην παρούσα οικονομική κατάσταση θα πρέπει να φύγουν ή να διακόψουν τελείως την δραστηριότητα, λόγω έλλειψης διαθέσιμων αντίστοιχων χώρων ελλιμενισμού στην Αττική.

 

Στεφανία Σούκη

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text