Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Υφεση 9% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021 προβλέπει η νέα –έβδομη κατά σειρά– έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία. Η έκθεση, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης της οικονομίας, σημειώνει ότι οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν εγκαίρως για να περιορίσουν τη διασπορά του νέου κορωνοϊού και να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό και του μεγάλου μεριδίου των υπηρεσιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οικονομία, «είναι πιθανό να επηρεαστεί περισσότερο από άλλα κράτη-μέλη». Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε μείζονες μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες, με σημαντικότερη την οριστικοποίηση της νομοθετικής πρότασης για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του πτωχευτικού κώδικα. (εδώ)

Το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας εμφανίζεται ξανά και πλέον ο κίνδυνος να παραμείνει η οικονομία σε… μόνιμη ύφεση, έως ότου κυκλοφορήσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και αλλάξει άρδην το κλίμα, είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο στο 50,1 όταν οποιοδήποτε επίπεδο κάτω από αυτό υποδεικνύει ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται. Τα προσχήματα σώζει ο μεταποιητικός κλάδος αφού οι υπηρεσίες παραμένουν σε φάση βαθιάς ύφεσης. Και μπορεί τα στοιχεία για τη Γερμανία να είναι ενθαρρυντικά, κυρίως λόγω του rebound που σημειώθηκε στο παγκόσμιο εμπόριο, όμως η Γαλλία δείχνει να επέστρεψε σε ύφεση μετά από τέσσερις μήνες, εξαιτίας των νέων περιορισμών που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα. «Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας χάνει τη δυναμική της», σημειώνει η Capital Economics, ενώ η Oxford Economics επισημαίνει πως ο βασικός καταλύτης για την οικονομία τους επόμενους μήνες θα είναι η πορεία της πανδημίας. Το ερώτημα είναι πόσοι μήνες θα χρειαστούν για να ξεφύγουμε από το τέλμα. Αν επιβεβαιωθεί ο ΠΟΥ, τότε θα πρέπει να περιμένουμε έως το καλοκαίρι του 2021 για μαζικούς εμβολιασμούς. Πιθανώς λοιπόν να έχουμε μπροστά μας τρία τρίμηνα ύφεσης και γι’ αυτό αυξάνονται οι φωνές για διατήρηση των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. (εδώ)

Για πρώτη φορά, από την ημέρα της εκλογής της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιέζεται σε τέτοιο βαθμό: η έκρηξη των κρουσμάτων του κορονοϊού, η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η οικονομική κατάσταση, όπου επικρατέστερο φαίνεται το δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία, αλλά και η αναζωπύρωση του μεταναστευτικού, δημιουργούν ένα μείγμα προβλημάτων μεγάλης δυσκολίας. Η αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης φαίνεται να καθιστά πλέον πιθανότερο το δυσμενές σενάριο. Αυτό προβλέπει τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με κατώτερο επίπεδο το 8% και με ανοδική τάση προς διψήφιο νούμερο, κάτι που αν συμβεί θα δυσκολέψει περαιτέρω τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, αλλά συγχρόνως θα αυξήσει τα εμπόδια για μια δυναμική ανάκαμψη το 2021. Εκείνο που χρειάζεται να υπογραμμισθεί είναι ότι μία ύφεση της τάξεως ακόμη και του 8% για το 2020 είναι πολύ σημαντικό γεγονός για μια οικονομία, όπως η ελληνική, η οποία τα προηγούμενα δέκα έτη είχε απωλέσει περίπου το 25% του ΑΕΠ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματα, την παραγωγική βάση και γενικά για την ευημερία των πολιτών. Η μείωση κατά 8% σε ένα έτος αποτελεί το 1/3 της συνολικής απώλειας των δέκα συναπτών ετών. Πρόκειται για πολύ μεγάλη απώλεια του ΑΕΠ, η οποία σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται αντίστοιχα σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Παράλληλα οι αρνητικές συνέπειες αυτής της μείωσης σε όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι μεγάλες. Αναφέρω μόνο την αναμενόμενη αύξηση του δημόσιου χρέους, πάνω από το 195% του ΑΕΠ, αλλά και την αύξηση του Γενικού Δημοσιονομικού Ελλείμματος πάνω από το 8%. Μόνο οι εξελίξεις αυτές δείχνουν μια σημαντικότατη επιβάρυνση της θέσης της ελληνικής οικονομίας και τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει όταν θα κληθεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις που θα υπάρξουν μετά τον περιορισμό της πανδημίας. (εδώ)

Εκτός από τις προβληματικές απογραφές αποθεμάτων, τις υπερτιμολογήσεις, τα "δανεικά” 2,9 εκατ. ευρώ από την Creta Farms προς τους Αφούς Δομαζάκη και τελικά αγύριστα, και τα τιμολόγια και τις συμβάσεις που άλλαζαν ημερομηνία, το capital.gr αποκαλύπτει μια νέα ακόμη πιο σοβαρή πτυχή για τα έργα και τις ημέρες των Αφών Δομαζάκη, όταν αυτοί βρίσκονταν στο "τιμόνι” της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας. Αποκαλύπτει που βρήκαν οι Αφοί Δομαζάκη, τα απαιτούμενα κεφάλαια ύψους 1 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019, ποιος ήταν ο τροφοδότης λογαριασμός και ποια η πηγή των κεφαλαίων. Από το πόρισμα της Deloitte Business Solutions, προκύπτει πως τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τους δύο αδερφούς – οι οποίοι έλαβαν μετοχές – στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης αλλαντοβιομηχανίας, προήλθαν από τα ταμεία της Creta Farms καθιστώντας την μεθόδευση αυτή, όπως λένε τραπεζικές πηγές, ίσως την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τη μορφή Καρουζέλ. Και αυτό είναι πρόβλημα. (εδώ)

Μετά την αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 87% που σημείωσε η Cenergy κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει ο εισηγμένος όμιλος και το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς. Ειδικότερα, η Cenergy κατάφερε να ανεβάσει την προσαρμοσμένη λειτουργική της κερδοφορία (a-EBITDA) από τα 41,4 στα 42,4 εκατ. ευρώ και εκμεταλλευόμενη παράλληλα τη μείωση του κόστους χρηματοδότησής της, πέτυχε να αυξήσει τα προ φόρων κέρδη της κατά 47,5% και την καθαρή της κερδοφορία κατά 87% (από τα 4,3 στα 8,076 εκατ. ευρώ), παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Στα αξιοσημείωτα των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων της Cenergy συγκαταλέγεται και η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού παρά την υποχώρηση του κύκλου εργασιών. (εδώ) Διαβάστε και την οικονομική έκθεση της Εταιρίας εδώ .

Ένα ακόμη ενεργειακό έργο προσθέτει στο χαρτοφυλάκιο της η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς ανέλαβε για λογαριασμό του ΔΕΣΦΑ το έργο «Λεπτομερής Σχεδιασμός, Προμήθεια και Κατασκευή για την αναβάθμιση του Σταθμού Συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία και πενταετής Συντήρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες (Long Term Maintenance and Advisory Agreement – LTSA)». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 20,46 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). (εδώ)

Η ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. ανακοίνωσε αναφορικά με την κάλυψη από την κατά 100% θυγατρική της εταιρία ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε. της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της -ομοειδούς δραστηριότητας της τελευταίας- εταιρίας με την επωνυμία ΣΙΔΗΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. («ΣΙΔΜΑ») με εισφορά σε είδος, ήτοι με εισφορά στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ που αφορούν στη δραστηριότητα της εμπορίας και επεξεργασίας χαλυβουργικών προϊόντων. Η Συναλλαγή αποτελεί τμήμα της συμφωνίας για τη λειτουργική και χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των δύο εταιριών, η οποία συνήφθη μεταξύ των προαναφερθεισών εταιριών, των βασικών τους μετόχων και των πιστωτριών τους Τραπεζών με το από 08/05/2019 Μνημόνιο Συμφωνίας Πλαισίου (MoU), το οποίο τροποποιήθηκε με το από 15/04/2020 Ιδιωτικό Συμφωνητικό. Η Εταιρία είχε δεόντως ενημερώσει το επενδυτικό κοινό τόσο για την υπογραφή του MoU όσο και για την τροποποίησή του. (εδώ)

Στα 6,5 εκατ.  ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημίες μετά από φόρους της Lamda Development το φετινό πρώτο εξάμηνο, έναντι κερδών 45,2 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη, με δεδομένο ότι τα εμπορικά κέντρα της εταιρίας παρέμειναν κλειστά για περίπου δύο μήνες, ενώ πλήγμα δέχθηκαν και οι αξίες των ακινήτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση της εισηγμένης, από τις μεταβολές στην εύλογη αξία των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου προέκυψαν ζημίες 11,27 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 49,68 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, πτώση κατά σχεδόν 21% σημείωσε και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, ο οποίος υποχώρησε σε 31,18 εκατ. ευρώ, από 39,5 εκατ. ευρώ. Πτώση κατά 39% σημείωσε και η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development, καθώς περιορίστηκε σε 19,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το εμπορικό κέντρο The Mall Athens κατέγραψε πτώση των λειτουργικών κερδών κατά 41% σε 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ το Mediterranean Cosmos σημείωσε πτώση κατά 40% σε 5,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το εμπορικό κέντρο Golden Hall παρουσίασε πτώση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 35% σε 5,6 εκατ. ευρώ.  Η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της κατά τη διάρ-κεια του φετινού πρώτου εξαμήνου είχαν ως αποτέλεσμα ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων και η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων να παρουσιάσουν πτώση 43,2% και 47,0% αντίστοιχα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. (εδώ)

Η Viohalco S.A. ανακοινώνει ότι ένας εκ των βασικών της μετόχων, ο κ. Ευάγγελος Στασινόπουλος, ενημέρωσε την εταιρία ότι έχει δωρίσει 49.210.892 μετοχές της Viohalco S.A., ήτοι ποσοστό 18,99% περίπου του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου, στο Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (Ίδρυμα Κ.Ι.Κ.Π.Ε.). Ως αποτέλεσμα της εν λόγω δωρεάς, το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει ο κ. Ευάγγελος Στασινόπουλος θα μειωθεί σε 23,46% περίπου των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας. Επιπλέον ενημέρωσε την εταιρία ότι, εν σχέσει με την ως άνω δωρεά, ο κ. Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος, ήδη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Viohalco, θα οριστεί ως νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος ΚΙΚΠΕ και θα έχει την αποκλειστική εξουσία άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου που συνδέονται με τις δωρούμενες μετοχές. (εδώ)

Στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων από 3,7 δισ. ευρώ έως και 9,8 δισ. ευρώ –ανάλογα με το σενάριο– μπορεί να οδηγήσει η δυνατότητα για προσφυγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ακόμη και των συνεπών δανειοληπτών, που προβλέπεται μέσω του νέου πτωχευτικού νόμου. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση που πραγματοποίησε η Deloitte για λογαριασμό των τραπεζών, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον νέο κώδικα φερεγγυότητας, όπως είναι η επίσημη ονομασία του νέου πτωχευτικού νόμου, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα είχε επιπτώσεις στις προβλέψεις και στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος». Οι τράπεζες προτείνουν «να περιοριστεί η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών, λ.χ. σε όσους έχουν υψηλά χρέη προς το Δημόσιο, και ως εκτούτου οφειλέτες με μικρό ύψος οφειλών προς το Δημόσιο να μην είναι επιλέξιμοι». Εναλλακτικά προτείνουν να υιοθετηθεί η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει της οποίας θα πρέπει να εισαχθούν κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως να μην μπορούν να εισαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλέτες με οφειλές μικρότερες των 10.000 ευρώ ή οφειλέτες με 60% «άνοιγμα» σε ένα μοναδικό χρηματοδοτικό ίδρυμα ή οφειλέτες με υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου ή του δημόσιου γενικά τομέα με «άνοιγμα» μικρότερο του 40%. (εδώ)

Ταξιδιωτικές οδηγίες, διαμάχες για την επιστροφή χρημάτων από τις προκρατήσεις, αβεβαιότητα των καταναλωτών, πλήρης στασιμότητα. Η τουριστική βιομηχανία βιώνει μία πρωτοφανή κρίση. Στην πραγματικότητα ο κλάδος έχει ξεγράψει από τώρα το 2020. "Το 2021 θα είναι χρονιά αποφάσεων", λέει ο Ίνγκο Μπούρμεστερ, διευθυντής Κεντρικής Ευρώπης στον όμιλο DER Touristik, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 ο κλάδος είχε δεχθεί ένα γερό πλήγμα με τη χρεοκοπία του ομίλου Thomas Cook, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί νέες αναταράξεις. "Μόνον όταν βρεθεί το εμβόλιο θα ανακάμψει η ζήτηση", λέει ο Μπούρμεστερ. "Μέχρι τότε στόχος μας είναι να σταθεροποιηθεί ο κλάδος, ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε κύμα μαζικών απολύσεων. Πιο αισιόδοξος ο Τόρστεν Κίρστγκες, ειδικός σε θέματα τουρισμού, υποστηρίζει ότι μέσα στο 2021 η κατάσταση θα εξομαλυνθεί κάπως. "Το αργότερο στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα αρχίσουν και πάλι οι κρουαζιέρες και τα ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς", εκτιμά ο Κίρστγκες, ο οποίος θεωρεί ότι "μεσοπρόθεσμα η συμπεριφορά του καταναλωτή δεν αλλάζει". (εδώ)

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό, που θα μπορούσε για άλλη μια φορά να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην οικονομία της περιοχής. Η ζώνη του ευρώ, συρρικνώθηκε κατά 11,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με τους αναλυτές να έχουν προβλέψει σημαντική ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αλλά τώρα αμφισβητούν αυτές τις προβλέψεις. Πολλές κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέους περιορισμούς ή μέτρα που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση κρουσμάτων. "Η πιθανότητα διπλής πτώσης, δηλαδή μια άλλη συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο, έχει αυξηθεί σημαντικά", δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING. Ο ίδιος αναμένει περισσότερα περιφερειακά lockdown τις επόμενες εβδομάδες, όπως αυτές που έχουν ήδη δει στη Μαδρίτη της Ισπανίας και τη Λυών της Γαλλίας. Καθώς προχωράμε προς το τέταρτο τρίμηνο, υπάρχουν προφανώς πολύ περισσότεροι περιορισμοί και αυτό πραγματικά θα περιορίσει την ανάπτυξη. (εδώ)

Η οικονομία της Ευρωζώνης ανέκαμψε ταχύτερα από το αναμενόμενο από το πρώτο κύμα του COVID-19, ωστόσο το επόμενο διάστημα της ανάκαμψης ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο, αναφέρει η S&P Global Ratings σε ανάλυση της με τίτλο "Η Ευρωζώνη αναρρώνει από τον COVID-19". "Πλέον προβλέπουμε πτώση του ΑΕΠ κατά μόνο 7,4% αυτό το έτος και ανάκαμψη κατά 6,1% το επόμενο έτος", αναφέρει η οικονομολόγος της S&P Global Ratings, Marion Amiot. "Χαμηλώνουμε παράλληλα ελαφρώς τις εκτιμήσεις μας για την ανεργία, η οποία προβλέπουμε ότι θα κορυφωθεί στο 9,1% το 2021", προσθέτει. "Ωστόσο, το άνοιγμα των οικονομιών [μετά το κλείδωμα του β' τριμήνου] ήταν το πιο εύκολο μέρος της ανάκαμψης", σημειώνει. "Η Ευρωζώνη μπαίνει τώρα σε μια πιο δύσκολη μεταβατική περίοδο από την σταδιακή απόσυρση της κυβερνητικής στήριξης προς την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων". "Η ρευστότητα, η συμπεριφορά των νοικοκυριών και η ζήτηση θα είναι κρίσιμα στοιχεία στο να μπορέσει η ευρωπαϊκή οικονομία να ολοκληρώσει επιτυχώς αυτή την μεταβατική περίοδο και πολλά θα μπορούσαν να πάνε λάθος στο μεσοδιάστημα", εκτιμά. (εδώ)

Περίπου 60 χρόνια –για την ακρίβεια, 59– θα χρειαστεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για να πετύχει τον στόχο του 2% που έχει θέσει σε σχέση με τον πληθωρισμό, όπως αναφέρει με ανάλυσή της η επενδυτική τράπεζα Bank of America. Ειδικότερα, δύο ημέρες προτού ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, παρουσιάσει την Ευέλικτη Μέση Στόχευση για τον Πληθωρισμό (FAIT), ως το νέο νομισματικό δόγμα της κεντρικής τράπεζας, στις 27 Αυγούστου, ορισμένοι αναλυτές είχαν ήδη υπολογίσει πόσο καιρό θα χρειαστεί για να επιτύχει αυτό τον στόχο… Η BofA, λοιπόν, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «θα χρειαστούν 42 χρόνια για να επιτευχθεί ο στόχος του επιπέδου τιμών, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει στο 2,1% σε ετήσια βάση» και  μόλις 2 χρόνια εάν ο πληθωρισμός φτάσει στο 4,0%. Και ενώ οι αναλυτές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να προβαίνουν σε καθολικές παραδοχές προ AΙΤ, πρέπει να κάνουν το ίδιο και τώρα, απλώς και μόνο επειδή η Fed αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text