Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πώς αντέδρασε στην πανδημία η Viohalco

Πώς αντέδρασε στην πανδημία η Viohalco

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς αντέδρασε στην πανδημία η Viohalco

Χωρίς ουσιαστικές απώλειες πέρασε το πρώτο φετινό εξάμηνο ο όμιλος Viohalco, καταφέρνοντας να βγει αλώβητος σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς μεταλλουργικοί «παίκτες» υπέστησαν βαριά πλήγματα.

«Καταφέραμε λόγω της παρουσίας μας σε πολλούς κλάδους και αγορές, αλλά και εξ’ αιτίας της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων μας, αφ’ ενός να περιορίσουμε δραστικά τις επιπτώσεις της πανδημίας και αφ’ ετέρου να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το επενδυτικό μας πρόγραμμα. Εμείς λειτουργούμε με μακροπρόθεσμα κριτήρια και τα αναπτυξιακά μας σχέδια δεν εμποδίζονται από μια συγκυρία. Η διεθνής αγορά για παράδειγμα μας ζητά καθαρά και ποιοτικά προϊόντα αλουμινίου και εμείς θα πρέπει να ανταποκριθούμε» δηλώνουν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στον εισηγμένο όμιλο, συμπληρώνοντας:

«Σημειώσαμε στο πρώτο εξάμηνο ζημίες προ φόρων 7,4 εκατ. ευρώ, όταν ταυτόχρονα ο μη λειτουργικός αρνητικός επηρεασμός από τα αποτελέσματα των μετάλλων προσέγγισε τα 20 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού, καταφέραμε σε πολλές αγορές να διευρύνουμε τα μερίδιά μας και όλα αυτά σε μια περίοδο κρίσης».

Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του ομίλου, προκύπτει ότι:

Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 2,21 στο 1,875 εκατ. ευρώ, πτώση που οφείλεται κατά ένα τμήμα στις μειωμένες τιμές των μετάλλων.

Από τους κλάδους δραστηριοποίησης αυτοί του αλουμινίου, του χαλκού και των καλωδίων ήταν κερδοφόροι, ενώ ζημία κατέγραψαν οι αντίστοιχοι του χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ -23,5 εκατ.), των σωλήνων χάλυβα (Σωληνουργεία Κορίνθου -2,07 εκατ.), ενώ οριακά κινήθηκε ο κλάδος των ακινήτων (-0,2 εκατ. ευρώ). Η δραστηριότητα που «έκλεψε την παράσταση» στο συγκεκριμένο εξάμηνο ήταν αυτή των έργων καλωδίων η οποία βελτίωσε κατά πολύ τις οικονομικές της επιδόσεις.

Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε από το 1,61 στο 1,72 δις ευρώ, πλην όμως κατά την ίδια περίοδο μειώθηκε το χρηματοοικονομικό κόστος από τα 51 στα 46,7 εκατ. ευρώ.

Στον κλάδο ακινήτων εντάχθηκαν προς εκμετάλλευση επιπλέον ακίνητα, χωρίς η διοίκηση της ViohalcoΒΙΟ 0,00% να ανοίγει τα χαρτιά της για το timing εισόδου της θυγατρικής της Noval ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι προοπτικές

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το μέλλον -ιδιαίτερα στο τρέχον ιδιαίτερα ευμετάβλητο περιβάλλον- σε κύκλους της αγοράς επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς θα κινηθεί καλύτερα από το πρώτο για τον εισηγμένο όμιλο.

Η αισιοδοξία αυτή βασίζεται:

- Στη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας που παρατηρείται από τον Ιούνιο στις διεθνείς αγορές (πράγμα που αντανακλάται και ως ένα βαθμό στις τιμές και στα περιθώρια κάποιων μετάλλων).

- Στη ροή των υπογεγραμμένων συμβάσεων της Cenergy, με την εισηγμένη να έχει αυξήσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο.

- Στο ότι καλύτερα (μικρότερες ζημίες) φαίνεται να κινείται ο κλάδος χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ), όπου παρατηρείται διεύρυνση περιθωρίων τόσο στην εγχώρια, όσο και στις διεθνείς αγορές.

Το Euro2day.gr έχει αναφερθεί σε προηγούμενα δημοσιεύματά του για τις προοπτικές τόσο της Cenergy, όσο και της ElvalHalcor, ενώ για την περίπτωση της δραστηριότητας του χάλυβα, η διοίκηση της Viohalco αναφέρει ότι: «Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η ζήτηση για προϊόντα χάλυβα προβλέπεται να ανακάμψει, ως επακόλουθο της αυξημένης εμπορικής δραστηριότητας στην τοπική και τις περιφερειακές αγορές. Στην ελληνική αγορά, λόγω των σημαντικών έργων που είχαν ήδη αναγγελθεί, ο όγκος πωλήσεων για χάλυβα οπλισμού και πλέγματα αναμένεται να βελτιωθεί, ενώ οι τιμές πώλησης για τους ειδικούς χάλυβες και τα πλατέα προϊόντα χάλυβα αναμένεται να ανακάμψουν σταδιακά από τα χαμηλά επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2020, μετά τη βαθμιαία ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας και του κλάδου παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ευρώπη».

 

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text