Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Από την κεντρική τράπεζα, παρά τις εντολές Ερντογάν: Απεγνωσμένη αύξηση επιτοκίων για να σωθεί η λίρα

Από την κεντρική τράπεζα, παρά τις εντολές Ερντογάν: Απεγνωσμένη αύξηση επιτοκίων για να σωθεί η λίρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Από την κεντρική τράπεζα, παρά τις εντολές Ερντογάν: Απεγνωσμένη αύξηση επιτοκίων για να σωθεί η λίρα

Καθώς επι μήνες και σε καθημερινή βάση η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρωτοφανή και ανεξέλεγκτη κατρακύλα της λίρας, αναγκάστηκε τελικώς σήμερα, να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της.

Η κίνηση αυτή θα πρέπει να σημειωθεί ότι έγινε κόντρα στις επιταγές του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη η νομισματική πολιτική να παραμείνει διευκολυντική σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η  τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε σήμερα απρόσμενα τα επιτόκια κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (200 μονάδες βάσης) στο 10,25%, για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, μετά τα αλλεπάλληλα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ που κατέγραφε η λίρα και τη διατήρηση του πληθωρισμού σε διψήφια ποσοστά, μεταδίδει το Reuters.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για μια επεκτατική νομισματική πολιτική η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 να μειώνει το βασικό της επιτόκιο, “κόβοντας” συνολικά 1.575 μονάδες βάσης μέχρι τον περασμένο Μάιο όταν το οδήγησε στο 8,25%. Στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς οι ισχυρές πιέσεις στο νόμισμα δεν άφηναν περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της.

Η λίρα έχει υποχωρήσει 23% έναντι του δολαρίου φέτος, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας, των υψηλού κόστους κρατικών παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος και της αύξησης της ζήτησης σκληρών νομισμάτων από τους Τούρκους.

Η κεντρική τράπεζα – η οποία αναμενόταν ευρύτερα να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της – ανέφερε ότι η γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας από το αρχικό σοκ του κορωναϊού κρατά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

«Ο πληθωρισμός ακολούθησε μία υψηλότερη από την προβλεπόμενη διαδρομή», σημείωσε. «Τα μέτρα σύσφιξης που λαμβάνονται από τον Αύγουστο πρέπει να ενισχυθούν για να περιορίσουν τις πληθωριστικές προσδοκίες (και) να αποκαταστήσουν τη διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού», πρόσθεσε, υπονοώντας τις πρόσφατες κινήσεις της για σύσφιξη της προσφοράς χρήματος «από την πίσω πόρτα».

Μόνο τρεις από τους 17 οικονομολόγους που είχαν ρωτηθεί από το Reuters είχαν προβλέψει ότι η κεντρική τράπεζα θα αύξανε το βασικό επιτόκιό της σήμερα, εν μέρει λόγω της αισθανόμενης πίεσης από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στήριξη της οικονομίας.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ενισχύθηκε έως το επίπεδο των 7,56 λιρών ανά δολάριο μετά την ανακοίνωση για την αύξηση του επιτοκίου από περίπου 7,71 λίρες πριν, ενώ στις 14.15 (ώρα Ελλάδας) διαμορφωνόταν στις 7,6350 λίρες, κάνοντας το ισχυρότερο ενδοσυνεδριακό ράλι εδώ και περίπου ένα μήνα.

Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας παραμένει χαμηλότερο από τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο 11,77% τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα τα πραγματικά επιτόκια (μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού) να είναι αρνητικά για τις καταθέσεις σε λίρα.

Καθώς η λίρα υποχωρούσε τους δύο τελευταίους μήνες, η τράπεζα κατέφυγε σε μέτρα «από την πίσω πόρτα» που αύξησαν το σταθμισμένο μέσο κόστος χρηματοδότησης στο 10,65% την Τετάρτη από το χαμηλό επίπεδο του 7,34% στις 16 Ιουλίου.

 

Πηγή: hellasjournal.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text