Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει ισορροπήσει

Η οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει ισορροπήσει

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει ισορροπήσει

Η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει ανομοιογένεια. Ο δείκτης διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) του Σεπτεμβρίου φανερώνει ξεκάθαρα ότι διαφορετικά πορεύεται ο κλάδος παροχής υπηρεσιών και διαφορετικά η μεταποίηση. Εκεί όπου η αύξηση των νέων κρουσμάτων και τα παρεπόμενα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του ιού επηρεάζουν τις υπηρεσίες διαπροσωπικής επικοινωνίας με τους καταναλωτές, η μεταποίηση φαίνεται πως ανακάμπτει με στέρεο και σταθερό βήμα. Αν και τα στοιχεία του δείκτη διευθυντών προμηθειών σήμερα δεν θεωρούνται πολύ αξιόπιστο βαρόμετρο της οικονομικής δραστηριότητας όσο προ κορωνοϊού, τα επιμέρους δεδομένα των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών φανερώνουν ότι η ανάκαμψη χάνει τον ρυθμό της. Θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα ευρύτερων και λεπτομερέστερων ερευνών από το έγκριτο ινστιτούτο Ifo στη Γερμανία, καθώς και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το γενικότερο κλίμα, ώστε να αποτιμήσουμε μέχρι ποιου βαθμού έχει επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Στη Βρετανία τα αντίστοιχα στοιχεία δείχνουν σταθερή πορεία, ενώ ανάλογη ήταν και η εικόνα του καλοκαιριού. Το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της χώρας υπέστη τη βαρύτερη ύφεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά ανέκαμψε δυναμικά το τρίτο τρίμηνο. Εντούτοις, μετά την ανακοίνωση ότι θα επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, η ανάκαμψη στη Βρετανία θα ανασχεθεί δραστικά τους επόμενους μήνες εξαιτίας των κινδύνων που συνδέονται με την έξοδό της από την Ε.Ε. Σε μια συνολικότερη θεώρηση, τα στοιχεία του δείκτη διευθυντών προμηθειών δύσκολα ερμηνεύονται αυτήν την περίοδο της πανδημίας.

Οσοι συμμετέχουν στην έρευνα, από την οποία αυτά συνάγονται, ίσως να αναφέρουν την κατάσταση της παραγωγής και της ροής των παραγγελιών σε συσχετισμό με το τι συνέβαινε σε κανονικές εποχές και όχι να απαντούν πραγματικά στην ερώτηση αν ο τρέχων μήνας είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον προηγούμενο. Εάν αντιπαραθέσουμε στον ευμετάβλητο ΡΜΙ μια σειρά ερευνών και δεδομένων, θα δούμε ότι προκύπτει μια σταθερότερη αν και ηπιότερη ανάκαμψη, ενώ την άνοιξη διαπιστώναμε δριμεία ύφεση. Στον κλάδο των υπηρεσιών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΡΜΙ, τον μήνα Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε η ταχύτερη συρρίκνωση από τον Μάιο. Ωστόσο, άλλα λιγότερα ευμετάβλητα στοιχεία δείχνουν την παραγωγή του κλάδου των υπηρεσιών τον Μάιο να έχει ανακάμψει ρωμαλέα από τον Απρίλιο.

Συν τω χρόνω, πάντως, οι γενικοί και κλαδικοί δείκτες διευθυντών προμηθειών ενδεχομένως να καταστούν και πάλι πιο υπολογίσιμοι ως προς τη μηνιαία μεταβολή στην παραγωγή. Αλλά, προς το παρόν, θα πρέπει να τους μελετάμε με προσοχή. Λόγου χάριν, η δραστική ανατροπή στον δείκτη διευθυντών προμηθειών της Γαλλίας από τα απροσδόκητα υψηλά επίπεδα των 57,3 μονάδων τον Ιούλιο στα χαμηλά των 48,5 μονάδων τον Σεπτέμβριο ίσως και να αποτυπώνει μια σοβαρή αλλαγή στο κλίμα και όχι στην παραγωγή αυτή καθεαυτήν.

* Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text