Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Διαβάσαμε - Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι κυβερνήσεις φοβούνται τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις από ένα νέο «απαγορευτικό». Το στοίχημα, όπως τονίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, είναι η προσωπική ευθύνη, κάτι άλλωστε που ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Βαθύτερη οικονομική ύφεση και κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις είναι οι επιπτώσεις που φοβούνται οι πολιτικές ηγεσίες από ενδεχόμενο δεύτερο lockdown. Ενα δεύτερο lockdown θα έχει μεγάλο κόστος, θα βαθύνει περισσότερο την ύφεση αλλά και την ψυχολογία της οικονομίας. Ωστόσο, η ανθρώπινη ζωή και η οικονομία στις δυτικές κοινωνίες είναι δύο αλληλένδετα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας αποδώσουν, το lockdown στην παρούσα φάση θα αποτραπεί, διαφορετικά η κατάσταση τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία θα λάβει απρόσμενες διαστάσεις. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η Αττική, που συμμετέχει με ποσοστό 50% στο ΑΕΠ της χώρας, με τα κρούσματα να αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Εφόσον δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, οι υπολογισμοί από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ κάθε χώρας. Ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έκθεση που εξέταζε και το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας, προειδοποιούσε πως νέα γενικευμένα lockdowns θα οδηγούσαν το παγκόσμιο ΑΕΠ σε συρρίκνωση έως και 7,8% φέτος, με τους ρυθμούς ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς να περιορίζονται στο 2,8%. Για την Ευρωζώνη νέο σκληρό κύμα πανδημίας και γενικευμένο lockdown θα έφερναν βουτιά του ΑΕΠ έως και 12% το 2020 και ανάπτυξη χαμηλότερα του 5% το 2021. (εδώ)

Ανθεκτικότητα δείχνουν στην κρίση της COVID-19 βασικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο βιομηχανικός και ο εξαγωγικός. Μετά την πτώση κατά σχεδόν 10% που κατέγραψε σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, ανέκαμψε σταδιακά από τον Μάιο και τον Ιούλιο είχε φθάσει περίπου στα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2019. Η πορεία της βιομηχανίας στην κρίση ήταν καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη στην Ευρωζώνη, όπου, παρά την ανάκαμψη μετά την άρση των μέτρων καραντίνας, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 7,7% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι ελληνικές εξαγωγές άρχισαν να βελτιώνονται από τον Ιούνιο, μετά τη βουτιά πάνω από 30% που έκαναν τον Απρίλιο και τον Μάιο λόγω της πτώσης του παγκόσμιου εμπορίου που προκάλεσε η πανδημία. Τον Ιούλιο οι εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 10,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, αλλά αν εξαιρεθούν τα καύσιμα παρουσίασαν μία σημαντική αύξηση 9,2% που δείχνει και τον δυναμισμό του τομέα αυτού. Παράλληλα, οι εισαγωγές παρουσιάζουν μεγαλύτερη πτώση στη διάρκεια της κρίσης, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, που αποτελεί έναν από τους προσδιοριστικούς παράγοντες του ΑΕΠ, να έχει μειωθεί κατά 17,1% τον Ιούλιο και κατά 19,5% στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου. Οι εξελίξεις αυτές, στις οποίες συνέβαλαν σημαντικά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πήρε η κυβέρνηση, αμβλύνουν τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία η πτώση του τουρισμού και ορισμένων άλλων κλάδων, όπως αυτός της εστίασης. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας, ότι με τα σημερινά δεδομένα η ύφεση φέτος θα είναι περίπου στο 8%, ενώ πρόσθεσε ότι λόγω της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας η πρόβλεψη αυτή μπορεί να αλλάξει. (εδώ)

Η ΑΟΖ του Καστελόριζου πιθανότατα θα διαμοιραστεί Τουρκία 60%, Ελλάδα 40%. Η Τουρκία θα αποδεχθεί το status quo στο Αιγαίο και ειδικά την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία νησιά και στις γκρίζες ζώνες. Πέραν αυτών έχει ενδιαφέρον να τονιστεί ότι στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει καμία οικονομική κύρωση κατά της Τουρκίας, κανένα μέτρο που θα τινάξει στον αέρα τον διάλογο. Επίσης το Oruc Reis το οποίο ερεύνησε 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας, μπορεί να επανέλθει στην Ανατολική Μεσόγειο, άπαξ και έφυγε από την Αττάλεια... αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αιτία θερμού επεισοδίου. Η επικοινωνιακή καταιγίδα Ελλάδος και Τουρκίας, η εμπλοκή της Γαλλίας με την Pax Mediterranea, τα παιχνίδια πολέμου με το Oruc Reis, τις φρεγάτες και όλο το σκηνικό πολέμου που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Ανατολικό Αιγαίο… είναι σικέ... είναι στημένο παιχνίδι με ένα στόχο να γίνει η μοιρασιά και να νομιμοποιηθεί η μοιρασιά. Σικέ - στα Γαλλικά chiqué - σημαίνει προσυμφωνημένο αποτέλεσμα και ο εκπρόσωπος του Erdogan του Προέδρου της Τουρκίας Ibrahim Kalin έκανε μια μεγάλη αποκάλυψη… την οποία ο Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός έως σήμερα δεν έχει τολμήσει να αποκαλύψει…Τι είπε ο εκπρόσωπος του Erdogan; Αποκάλυψε τι συμπεριλάμβανε η έγγραφη συμφωνία την οποία σε άρθρο του είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης…Ενώ Ελλάδα και Τουρκία πουλούσαν παραμύθια σε έλληνες και τούρκους ότι οι δύο χώρες πάνε σε πόλεμο, ότι το ναυτικό των δύο χωρών προετοιμάζεται για σύρραξη και θερμό επεισόδιο…. Erdogan και Μητσοτάκης πριν 1,5 μήνα είχαν συμφωνήσει όχι μόνο την έναρξη του διαλόγου αλλά και το πλαίσιο του διαλόγου. Διαβάστε την συνέχεια εδώ.

Η ΑΝΕΚ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της περιόδου από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2020. Η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 τους πρώτους μήνες του 2020 επέφερε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας, η πανδημία το α’ εξάμηνο του 2020 επέφερε σημαντική μείωση σε όλες τις κατηγορίες του μεταφορικού έργου. Οι αυστηροί περιορισμοί και απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στη μετακίνηση των επιβατών από και προς την Ιταλία και τα νησιά, οδήγησαν σε κάθετη πτώση στην επιβατική κίνηση τόσο στις γραμμές της Αδριατικής όσο και στην ακτοπλοΐα. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου μειώθηκε κατά 24% το α’ εξάμηνο του 2020 ενώ τα μικτά ενοποιημένα κέρδη ανήλθαν σε ευρώ 1,5 εκατ. έναντι ευρώ 8,8 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2019. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου του α’ εξαμήνου 2020 διαμορφώθηκαν σε ζημιές ευρώ 2,3 εκατ. Έναντι κερδών ευρώ 3,2 εκατ. Τέλος, τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για α’ εξάμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν σε ζημιές ευρώ 13,2 εκατ. έναντι ευρώ 7,9 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2019. (εδώ)

Από τους κερδισμένους της πανδημίας, η αγορά αλλαντικών, "είδε” το πρώτο εξάμηνο τις πωλήσεις της σε όγκο να αυξάνονται 5,8% και 12,6% σε αξία, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πριν. Ανοδική τάση που αποτυπώθηκε και στα μεγέθη της Νίκας. Η αλλαντοβιομηχανία, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η GIVENRISE INVESTMENTS LIMITED (θυγατρική της Chipita), αύξησε το μερίδιό της σε όγκο κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες, από 17,6% που ήταν το α’ εξάμηνο του 2019 σε 21,07% το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Με τις συνολικές πωλήσεις της να ανέρχονται στα 28,26 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 43,45% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Η αύξηση του τζίρου είχε θετική επίδραση στα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων τα οποία ανήλθαν σε 897 χιλ. ευρώ έναντι 7 χιλ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου σε 780 χιλ. ευρώ έναντι ζημίας 65 χιλ. ευρώ, ενώ οι ζημιές μετά από φόρους περιορίσθηκαν σε επίπεδο ομίλου στις 674.502 ευρώ και στις 583.155 ευρώ στη μητρική, έναντι ζημιών 1,7 εκατ. ευρώ και 1,562 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και την εταιρία αντίστοιχα. Στη βελτίωση της εικόνας του ισολογισμού της Νίκας συνέβαλε και η μείωση του περιθωρίου στο επιτόκιο δανεισμού, από 4% σε 3%, για τα δάνεια (εκτός του μετατρέψιμου ομολογιακού) με ισχύ από 19/5/2020. (εδώ) Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της εταιρίας εδώ.

Αυξημένη αξία πωλήσεων σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό (+8,0%), στα € 148,6 εκ. από € 137,5 εκ., βασισμένη στη μεγέθυνση των πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος παρουσίασε το Πλαίσιο στην ενδιάμεση οικονομική έκθεση του 2020. Η σταθεροποίηση του EBITDA σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα (+1,5%) και πάνω από τα €5 εκ., κυρίως ως συνέπεια της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων καθώς και η σημαντική ανάκαμψη της καθαρής κερδοφορίας στα € 0,3 εκ.(+85,5%) αποτελούν θετικές ειδήσεις. Μάλιστα, τα ιδία κεφάλαια βρίσκονται πλεον των € 93εκ., δηλαδή 1,5 φορα της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του εξαμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Πλαίσιο, κ. Γεώργιος Γεράρδος, ανέφερε τα εξής: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που σε μια περίοδο που η υγειονομική κρίση προκάλεσε ισχυρή υποχώρηση στα μακροοικονομικά δεδομένα και αβεβαιότητα, ο Όμιλος επέτυχε καθαρή μεγέθυνση των εργασιών του. Το αποτέλεσμα αυτό επήλθε παρά το υποχρεωτικό κλείσιμο των Καταστημάτων μας (που το 2019 συνεισέφεραν σχεδόν το 70% των πωλήσεων του Ομίλου) για σχεδόν 2 μήνες. Η εξαιρετική αυτή πορεία των εργασιών αποδίδεται στην στρατηγική ανάπτυξης που ακολουθούμε στο Πλαίσιο και ιστορικά έχει αποδειχτεί πιο αποτελεσματική, εμφατικά δε επιβεβαιώθηκε αυτή την περίοδο. (εδώ)

Κέρδη εμφάνισε το πρώτο φετινό εξάμηνο για την Κτήμα Λαζαρίδη, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, οι οποίες επηρέασαν πτωτικά τη ζήτηση. Ειδικότερα, η εισηγμένη σημείωσε κύκλο εργασιών 5,44 εκατ. έναντι 6,38 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και καθαρά κέρδη 690 χιλ. έναντι 754 χιλ. ευρώ. Να σημειωθεί πως τα περυσινά αποτελέσματα είχαν επιβαρυνθεί από έκτακτες ζημίες. Τα ίδια κεφάλαια (30/6/2020) βρίσκονται στα 26,74 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός 6,72 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το β’ φετινό εξάμηνο, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας σημειώνει: «Οι συνέπειες της πανδημίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές και έχουν επιφέρει τεράστιες πιέσεις στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού. Παρ' όλ' αυτά η διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα αφού υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας ως προς το δεύτερο κύμα της πανδημίας και πόσο αυτό θα επηρεάσει κυρίως τον κλάδο της εστίασης και κατά συνέπεια τα έσοδα του Ομίλου. Η υψηλή όμως ρευστότητα του Ομίλου, η υγιή χρηματοοικονομική του θέση και το πακέτο μέτρων στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης για τις εταιρίες που πλήττονται από τον κορωνοϊό δημιουργούν την ασφάλεια ότι θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία και το δεύτερο κύμα. Εξάλλου η διοίκηση του Ομίλου έχει κατορθώσει και στο παρελθόν να ξεπεράσει με επιτυχία τις σημαντικές προκλήσεις της ελληνικής κρίσης». (εδώ)

Υποχώρηση στις πωλήσεις και στα λειτουργικά αποτελέσματα εντός του αναμενόμενου, ανακοίνωσε η Intracom Holdings για το α’ εξάμηνο του 2020 εμφανίζοντας σημαντική αύξηση του ανεκτέλεστου συμβάσεων, κέρδη μετά φόρων για τους μετόχους της μητρικής ως αποτέλεσμα της πώλησης της K-WIND. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου το α’ εξάμηνο που σηματοδοτήθηκε από την επέλευση της πανδημίας του Covid-19, η οποία επηρέασε την άσκηση της επιχειρηματικότητας στο σύνολο των εταιριών και θα έχει περιορισμένες και ανακτήσιμες επιπτώσεις στα βασικά μεγέθη του ομίλου. Η υποχώρηση των ενοποιημένων πωλήσεων και της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατά 5,5% και 7,5% αντίστοιχα στο α’ εξάμηνο εντάσσεται στο παραπάνω πλαίσιο και είναι πλήρως ελεγχόμενη και εντός των αναμενόμενων, επισημαίνει η εταιρία. Οι ενοποιημένες πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανέρχονται σε 216,6 εκατ. ευρώ έναντι 229,2 εκατ. ευρώ αναμορφωμένων πωλήσεων, το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα 12,6 εκατ. ευρώ έναντι 13,7 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και το αποτέλεσμα προ φόρων διαμορφώθηκε σε -2,3 εκατ. ευρώ έναντι -1,4 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα. Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το Η12020, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intracom Δημήτρης Κλώνης ανέφερε: «Τα αποτελέσματα του Ομίλου Intracom για το πρώτο εξάμηνο του 2020, που σας παρουσιάζουμε, είναι προϊόν σκληρής και συντονισμένης δουλειάς σε απαιτητικό και αβέβαιο περιβάλλον, αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί όχι μόνο αντιμετωπίσαμε τα περιοριστικά μέτρα με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες για τον Όμιλο, αλλά με νέες συμβάσεις € 570 εκατ. εξασφαλίζουμε ισχυρή προοπτική ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Τέλος, στην εκπνοή του εξαμήνου ολοκληρώσαμε την πώληση της K-WIND, δημιουργώντας άμεσα αξία για την Εταιρία και τους μετόχους μας. Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, δουλεύουμε εστιασμένοι στη συγκράτηση των βασικών μας μεγεθών σήμερα και ενισχύουμε την υποδομή για ισχυρή ανάπτυξη στο μέλλον». (εδώ)

Η AEGEAN ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το Δεύτερο Τρίμηνο του 2020. Η πανδημία προκάλεσε πρωτόγνωρες συνθήκες στον κλάδο των αερομεταφορών στην Ευρώπη στο δεύτερο τρίμηνο. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που υπεβλήθησαν μεταξύ χωρών, αλλά ακόμη και στο εσωτερικό, οδήγησαν στη σχεδόν καθολική αναγκαστική ακύρωση του πτητικού έργου της Εταιρίας. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν μειώθηκε κατά 82% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 (με μείωση 95% και 92% τον Απρίλιο και τον Μάιο αντίστοιχα), ενώ η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 92%. Ο κύκλος εργασιών κατά το δεύτερο τρίμηνο ανήλθε μόλις σε €40,4 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση 88% συγκριτικά με το 2019, ήτοι μείωση κατά €307 εκ. Οι καθαρές ζημιές προ φόρων (εξαιρουμένων των έκτακτων αποτελεσμάτων) ανήλθαν σε €58,7 από κέρδη €31,5 εκ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Με την επίδραση και του δεύτερου τριμήνου, το πρώτο εξάμηνο ο κύκλος εργασιών κατέγραψε μείωση 64% και ανήλθε σε €187,4 εκ., ενώ το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα προ φόρων ανήλθε σε ζημιές 132,3 εκ.1 Το αποτέλεσμα της Εταιρίας επιβαρύνθηκε με επιπλέον έκτακτες ζημιές €68,5 εκ. από παράγωγα αντιστάθμισης κινδύνου, κυρίως ποσότητες καυσίμου, που λόγω του περιορισμένου έργου δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν. Συνολικά το καθαρό αποτέλεσμα για το πρώτο εξάμηνο, μετά από φόρους ανήλθε σε ζημιές ύψους €158,8 εκ., έναντι ζημιών ύψους €13 εκ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. (εδώ)

Αυτή την εβδομάδα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιεί την πρώτη εικονική συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών. Η εκδήλωση ήταν περίπλοκη για την Ουάσιγκτον. Στην μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε αυστηρά την Κίνα για την αποτυχία της να περιορίσει την διάδοση του νέου κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Αλλά οι ανεπάρκειες της απάντησης της δικής του διοίκησης επισκίασαν το μήνυμά του. Η κυβέρνηση Τραμπ έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες εσωστρεφείς και σε υποχώρηση από τον ΟΗΕ, πρόσφατα αποχωρώντας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κατά την διάρκεια της πανδημίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσημα την αποχώρησή τους από τον ΠΟΥ τον Ιούλιο του 2020 και, με αυτόν τον τρόπο, ενδυνάμωναν περαιτέρω την Κίνα και ενίσχυσαν την αυταρχική επιρροή της. Η Κίνα ανακοίνωσε αμέσως ότι θα δωρίσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στον ΟΗΕ για την καταπολέμηση του COVID-19, διαλαλώντας τον ρόλο της ως «υπερασπιστή της διεθνούς τάξης». Ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, δήλωσε ότι η Κίνα συνέβαλε στην «παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της δημόσιας υγείας ως υπεύθυνη μεγάλη χώρα», ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες «παρακάμπτουν τις δικές τους ευθύνες και υπονομεύουν την παγκόσμια αλληλεγγύη στην καταπολέμηση του ιού». Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσφέρουν στους οργανισμούς του ΟΗΕ μια ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι των αυταρχικών αξιών και ηγεσίας, εάν επιθυμούν [οι οργανισμοί αυτοί] να είναι πιο αποτελεσματικοί και καλύτερα ευθυγραμμισμένοι με την ατζέντα τους. Τα θετικά οικονομικά κίνητρα είναι πιο πιθανό να ενθαρρύνουν τις μεταρρυθμίσεις από όσο τα σκληρά τελεσίγραφα, ειδικά δεδομένου ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να γεμίσει τα ταμεία που αφήνουν άδεια οι Ηνωμένες Πολιτείες. (εδώ)

Το παγκόσμιο εργατικό εισόδημα υποχώρησε κατά 10,7%, ή 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του διεθνούς οργανισμού, η οποία είναι μία από τις πρώτες μετρήσεις για την ποσοτικοποίηση των βαθιών οικονομικών πληγών της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται κρατικές ενισχύσεις για την απώλεια εσόδων και ωρών εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έκθεση, με τίτλο «ILO Monitor: COVID-19 and the world of work», σημειώνει πώς οι παγκόσμιες απώλειες ωρών εργασίας τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 ήταν «σημαντικά μεγαλύτερες» από την εκτίμηση της προηγούμενης έκθεσης που εκδόθηκε στα τέλη Ιουνίου. Η έκθεση διαπιστώνει ότι η μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος ήταν κυρίως στις χώρες με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα, όπου οι απώλειες εισοδήματος εργασίας έφτασαν το 15,1% «Τα lockdowns σε χώρους απασχόλησης συνεχίζουν να διαταράσσουν τις αγορές εργασίας παγκοσμίως οδηγώντας σε απώλειες ωρών εργασίας που είναι υψηλότερες από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως», εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. (εδώ)

Σε μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης προς την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η FTSE Russell ανακοίνωσε ότι θα εντάξει τα κινεζικά κρατικά ομόλογα στον βασικό ομολογιακό δείκτη της World Government Bond Index από τον Οκτώβριο του 2021. Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία αναμένεται να χαρίσει πλούσιες εισροές κεφαλαίων στην Κίνα. Η προσθήκη αυτή θα είναι η τρίτη των κινεζικών ομολόγων σε μεγάλο παγκόσμιο δείκτη και έρχεται σε μάι περίοδο κατά την οποία οι επενδυτές κυνηγούν τις αποδόσεις σε ένα περιβάλλον μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων. Σύμφωνα με το CNBC επενδυτές και αναλυτές υπολογίζουν ότι το ντεμπούτο στον FTSE Russell θα φέρει εισροές τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων στην Κίνα. Πρόκειται ουσιαστικά για ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του Πεκίνου για διεθνοποίηση των τοπικών χρηματοοικονομικών αγορών του. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text