Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | "Ξεπούλησαν" οι Μύλοι Λούλη …αλλά

"Ξεπούλησαν" οι Μύλοι Λούλη …αλλά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Ξεπούλησαν" οι Μύλοι Λούλη …αλλά

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Βαρόμετρο για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά και των χονδρικών πωλήσεων, εν μέσω της ύφεσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, αποτελεί η πορεία των οικονομικών μεγεθών της Μύλοι Λούλη για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της, που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη στο Χρηματιστήριο, οι πωλήσεις σε επίπεδο ομίλου ενισχύθηκαν 7,94% στα 54,52 εκατ. ευρώ, και της μητρικής κατά 3,05% αγγίζοντας τα 48,01 εκατ. ευρώ.

Ας δούμε όμως από πού προήλθε η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο. Οι πωλούμενες ποσότητες της κατηγορίας "Καταναλωτικά Προϊόντα Αλευρόμυλου & Μείγματα Αρτοποιίας & Ζαχ/κής", αυξήθηκαν κατά 66,27%  στους 14,3 χιλ. τόνους. Η αύξηση αυτή επηρέασε και τις πωλήσεις της κατηγορίας, καθώς εμφάνισαν άνοδο 59,37%.

Αντιθέτως οι πωλούμενες ποσότητες της κατηγορίας "Επαγγελματικά Προϊόντα Αλευρόμυλου" στον όμιλο, μετά και την έναρξη λειτουργίας παραγωγής του νέου αλευρόμυλου στη Βουλγαρία στις αρχές του 2020, μειώθηκαν έστω και οριακά 1,12% στους 114 χιλ. τόνους, ενώ οι πωλούμενες ποσότητες της κατηγορίας σε επίπεδο μητρικής μειώθηκαν 9,63% στους 104 χιλ. τόνους.

Αποτέλεσμα οι πωλήσεις της κατηγορίας να διαμορφωθούν σε 39,01 εκατ. ευρώ και 36,29 εκατ. ευρώ στον όμιλο και στην εταιρεία αντίστοιχα, παρουσιάζοντας μείωση 3,65% και 10,80%. Ενώ οι πωλήσεις της κατηγορίας "Μείγματα & Αϋλες για την Αρτοποιία & Ζαχ/κή", προς τρίτους, αυτές μειώθηκαν 5,85% στα 3,86 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα EBITDA αυτά σε ενοποιημένο επίπεδο το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν στα 5,15 εκατ. ευρώ και στα 4,84 εκατ. ευρώ στη μητρική, αυξημένα κατά 3,93% και 6,26% αντίστοιχα. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 0,95 εκατ. ευρώ από 1,03 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και της μητρικής στα  1,12 εκατ. ευρώ από 1,06 εκατ. ευρώ.

"Μικρό καλάθι” για το μέλλον

Παρά την καλή πορεία στο πρώτο εξάμηνο, κυρίως στο κομμάτι της λιανικής - σούπερ μάρκετ, η διοίκηση του ομίλου κρατά "μικρό καλάθι” για το μέλλον. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας στις δραστηριότητες του ομίλου την προσεχή περίοδο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις μελλοντικές εξελίξεις και τα μέτρα της κυβέρνησης.

Επισημαίνεται δε πως η πιθανότητα υιοθέτησης νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις του, μειώνοντας τον κύκλο εργασιών, περιορίζοντας προσωρινά τη δυνατότητα είσπραξης των απαιτήσεων και επηρεάζοντας την εφοδιαστική αλυσίδα. Ειδικότερα αναμένεται να ενταθούν οι αρνητικές επιδράσεις, κυρίως στις κατηγορίες εσόδων από "Επαγγελματικά Προϊόντα Αλευρόμυλου" και "Μείγματα & Αϋλες για την Αρτοποιία & Ζαχαροπλαστική".

Για το σύνολο της χρήσης η διοίκηση εκτιμά πως οι συνολικές πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 104 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου -πέρυσι ήταν 107,73 εκατ. ευρώ- και στα 92 εκατ. ευρώ στη μητρική από 100,58 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Τα κέρδη προ φόρων εκτιμάται ότι θα αγγίξουν εφέτος τα 2,3 εκατ. ευρώ και 2,5 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και την εταιρεία αντίστοιχα, και το EBITDA θα αποτελέσει το 9%-9,5% των πωλήσεων.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Μύλοι Λούλη, προχώρησε από τις 13 Ιουλίου έως και τις 26 Αυγούστου στην έκδοση τριών κοινών ομολογιακών δανείων, συνολικού ύψους 46 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης. Το πρώτο δάνειο ύψους 6 εκατ. ευρώ, με την Εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ, έχει πενταετή διάρκεια και η έκδοση του έγινε σε συνεργασία με την Eurobank.

Στις 31 Ιουλίου υπέγραψε σύμβαση Κοινού Εμπραγμάτως Εξασφαλισμένου Ομολογιακού Δανείου, 34 εκατ. ευρώ με συντονίστρια και διαχειρίστρια την Eurobank.

Επίσης στις 26 Αυγούστου προχώρησε στην έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου με την Εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 ύψους 6 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας και η έκδοση έγινε σε συνεργασία με την Alpha.

Την 30η Ιουνίου ο συνολικός καθαρός δανεισμός του ομίλου άγγιζε τα 39,18 εκατ. ευρώ, τα δε Χρηματοοικονομικά έξοδα σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν σε 1,35 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22,02%.

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text