Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η πανδημία εκτροχιάζει την ισπανική οικονομία

Η πανδημία εκτροχιάζει την ισπανική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η πανδημία εκτροχιάζει την ισπανική οικονομία

Ανησυχητικά “μαντάτα” έρχονται από την Ισπανία, η οικονομία της οποίας έχει παρόμοια εξάρτηση από τον τουρισμό με την ελληνική οικονομία. Η υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μαρία Μοντέρο, παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο ζοφερές προβλέψεις για το 2020. Η ύφεση στην Ισπανία προβλέπεται να ξεπεράσει το 10%, φτάνοντας το -11,2% και το δημόσιο χρέος θα αγγίξει το ποσοστό ρεκόρ του 118%.

Η μακροοικονομική εικόνα είναι σαφώς χειρότερη σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις, καθώς πριν λίγους μήνες το ΑΕΠ δεν αναμενόταν να χάσει πάνω από 9,2 ποσοστιαίες μονάδες. Το μοναδικό στοιχείο στο οποίο γίνεται καλύτερη πρόβλεψη είναι η ανεργία, η οποία αναμένεται να “κλείσει” φέτος με 17,1% έναντι 19% που προέβλεπε το ισπανικό επιτελείο, τον περασμένο Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες, η Καλβίνιο διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να διευρύνει το δανεισμό του Δημοσίου, ενώ το “ταβάνι” δαπανών θα φτάσει τα 196 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μεταβολή 53,7% σε σχέση με πέρυσι, και περιλαμβάνει 32 δισ. σε πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες και κονδύλια για τις αυτόνομες περιφέρειες.

Μίλησε, επίσης, για έκτακτες συνθήκες που δεν επιτρέπουν σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Γι’ αυτό και επιβεβαίωσε το “πάγωμα” των δημοσιονομικών κανόνων στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Ήδη, το ισπανικό έλλειμμα για το 2020 προβλέπεται να φτάσει το 11,3% και 7,7% για το 2021. Όμως, είναι αναγκαίο να διοχετευθούν όσο το δυνατό περισσότερες δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας και «την αντιμετώπιση της ανισότητας, ώστε κανένας να μη μείνει πίσω», τόνισε, κατά το μότο της κυβέρνησης.

Αναμένοντας την ευρωπαϊκή βοήθεια

Πάντως η Μαδρίτη προσδοκεί ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2021, με μεταβολή 7,2% του ΑΕΠ, αλλά η ανεργία θα έχει ισχνή υποχώρηση στο 16,9%. Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα, όπως είπε η υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, είναι ακόμα ρευστά, με αποτέλεσμα κάθε πρόβλεψη να είναι επισφαλής.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ σχεδιάζει να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο ανάκαμψης για την Ισπανία, λαμβάνοντας υπόψη και τα κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο σκιαγράφεται κι ένα “θετικό” σενάριο υπό το οποίο η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να φτάσει το 9,8%.

Αν όλα πάνε “κατ’ ευχήν”, ανέφερε η Καλβίνιο, το 2022 είναι εφικτή «η επαναφορά στα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας», επικαλούμενη την ασυμμετρική πορεία της οικονομίας τύπου “V”. Τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς επισκιάζει μόνο η πρόβλεψη του ΔΝΤ, το οποίο έχει κάνει λόγο για 12,8% πτώση του ΑΕΠ το 2020 και μόλις 6,3 ανάκαμψη το 2021.

Αλλά και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Ερνάντεθ ντι Κος, κατά την τοποθέτησή του ενώπιον επιτροπής της Βουλής, δεν απέκλεισε την επιδείνωση της ζημιάς που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στον παραγωγικό ιστό της χώρας και ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία είναι μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν. Τέλος, σχολίασε ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να εξισορροπήσουν αυτή την επιδείνωση μόνο στο βαθμό που θα αξιοποιηθούν γρήγορα και επαρκώς.

 

Πηγή: slpress.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text