Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Πενς κατά Χάρις: Πολιτισμένο αλλά σκληρό debate

Πενς κατά Χάρις: Πολιτισμένο αλλά σκληρό debate

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πενς κατά Χάρις: Πολιτισμένο αλλά σκληρό debate

Αυτή τη φορά οι δύο ανταπαιτητές της αμερικανικής αντιπροεδρίας κάθονταν σε μεγαλύτερη απόσταση και τους χώριζε ένα διπλό τζάμι από πλεξιγκλάς, ενώ το ακροατήριο φορούσε μάσκα. Η δημοσιογράφος που διεύθυνε το debate, η Σούζαν Πέιτζ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας USA Today στη Ουάσιγκτον, κατάφερε σε αντίθεση με τον Κρις Γουάλας πριν από μια εβδομάδα, να κρατήσει τον έλεγχο της συζήτησης μέχρι τέλους. Αλλά και ο αντιπρόεδρος Πενς και η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις κράτησαν το επίπεδο, αλλά δεν χαρίστηκαν ο ένας στον άλλο.

Στην επίθεση η Χάρις

Η πρώην γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία ήδη από την αρχή, και κοιτώντας προς τον τηλεοπτικό φακό, κατήγγειλε ότι η διοίκηση Τραμπ γνώριζε ήδη από τέλος Ιανουαρίου για τον ιό, αλλά απέκρυψε τις πραγματικές διαστάσεις του κινδύνου. «Ο αμερικανικός λαός έγινε μάρτυρας της μεγαλύτερης αποτυχίας κάθε προηγούμενης αμερικανική διοίκησης στην ιστορία της χώρας μας. Και εδώ είναι τα δεδομένα: 210.000 νεκροί στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Πάνω από 7 εκ. άνθρωποι κρούσματα του ιού και μια στις 5 επιχειρήσεις κλειστές». Απέναντι σε ένα τέτοιο «κατηγορώ» ο Μάικ Πένς δεν είχε να αντιτείνει ισχυρά επιχειρήματα. Προτίμησε να αποπροσανατολίσει το κοινό μιλώντας για το εμβόλιο.

«Σταματήστε να παίζετε πολιτικά με ανθρώπινες ζωές», είπε ο αμερικανός αντιπρόεδρος. «Η πραγματικότητα είναι ότι θα έχουμε εμβόλιο, ελπίζουμε πριν το τέλος αυτού του χρόνου και θα έχουμε τη δυνατότητα να σώσουμε αμέτρητες ζωές Αμερικανών. Οι προσπάθειές σας να υπονομεύσετε την εμπιστοσύνη σε ένα εμβόλιο είναι απαράδεκτη».  Διακοπές υπήρξαν ελάχιστες. Όχι διότι ο Πενς δεν επιχείρησε να το κάνει, αλλά γιατί η Καμάλα Χάρις δεν το έβαλε κάτω, σε μια στιγμή μάλιστα είπε «τώρα κύριε Αντιπρόεδρε μιλώ εγώ». Εντύπωση προκάλεσε το ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος από την πλευρά του αγνοούσε τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου και έλεγε αυτά που αυτός ήθελε να πει. Για παράδειγμα, σε μια ερώτηση για τις αμβλώσεις συνέχισε να μιλά και να λέει πως η κυβέρνηση Τραμπ σκότωσε με πυραυλική επίθεση τον ιρανό στρατηγό Γκασέμ Σουλεϊμανί.

Απρόσκλητη μια …μύγα στο debate

Και οι δύο υποψήφιοι απέφυγαν να απαντήσουν εάν υπάρχουν συμφωνίες για τη διαδοχή εξουσίας, ένα πολύ σημαντικό σημείο, διότι ο Τραμπ είναι 74 χρονών και ασθενής του Covid-19 και ο Μπάιντεν είναι 77. Και οι δύο τον Ιανουάριο του 2021 θα είναι, ανεξαρτήτως ποιος κερδίσει, οι πιο ηλικιωμένοι πρόεδροι  στην ιστορία των ΗΠΑ. Αλλά και η Χάρις απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα, εάν σε περίπτωση νίκης Μπάιντεν, θα αυξήσουν τον αριθμό των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ειδάλλως σε γενικές γραμμές οι δύο υποψήφιοι άφησαν καλές εντυπώσεις στα ακροατήριά τους. Ο Πενς στον χριστιανικό συντηρητικό πατριωτικό πυρήνα των Ρεπουμπλικανών, που απορρίπτει τις αμβλώσεις και τον γάμο των ομοφυλοφίλων και η Χάρις, παιδί μεταναστών από τη Τζαμάικα και τις Ινδίες, στους φιλελεύθερους πολίτες αυτής της χώρας, μαύρους, φτωχούς και καταπιεσμένους και όσους θέλουν να φύγει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Χαριτωμένη πινελιά μια ….μύγα, που επί δύο λεπτά κάθονταν στην λευκή κώμη του Πενς και ήταν απολύτως ορατή από τους τηλεοπτικούς δέκτες. «Εντάξει, ήταν σημαντικό debate, αλλά κανείς δεν θα θυμάται κάτι από το περιεχόμενο εκτός από τη μύγα» σχολίασε κάποιος στο twitter στο λογαριασμό με το όνομα MikePenseFly και με δεκάδες χιλιάδες Followers.

 

Ειρήνη Αναστασοπούλου /dpa/reuters/Welt/Spiegel

 

Πηγή: dw.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text