Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 221 | MARFIN INVESTMENT GROUP: Λίγο πριν από το τέλος;

MARFIN INVESTMENT GROUP: Λίγο πριν από το τέλος;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
MARFIN INVESTMENT GROUP: Λίγο πριν από το τέλος;

Πρόταση εξαγοράς της Vivartia (που κατέχει τις παλαιότερα εισηγμένες ΔΕΛΤΑ, Goody’s, Everest, Μπάμπα Στάθης και τις θυγατρικές τους) κατέθεσε η CVC Capital Partners προς την “παραπαίουσα” MIG (εδώ). Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι της προσφοράς, πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι δεν περιλαμβάνει κάποιο “κούρεμα” για τα τραπεζικά δάνεια της Vivartia,που ανέρχονται σε € 425 εκατομμύρια. Το 2019 ο όμιλος τροφίμων πραγματοποίησε πωλήσεις € 622 εκατ. από € 606 εκατ., το 2018 και EBIDTA € 68,7 εκατ. από € 59,1 εκατ. (δείτε σελ. 10 έως 14 του οικονομικού δελτίο - εδώ).

Η εκτίμηση είναι ότι, καθώς η MIG δεν έχει πλέον επιλογές, θα αναγκαστεί να πουλήσει το κυριότερο περιουσιακό της στοιχείο, ενώ είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα (Attica, Singular Logic και JSC Robne Kuce Beograd - RKB), έως ότου αυτό το αλλόκοτο και αποτυχημένο σχήμα παύσει να υφίσταται, έχοντας, κατά τη διάρκεια του βίου του, αναστατώσει μεγάλο μέρος της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, εκτρέψει πολλές εταιρίες από μία καλή πορεία που ακολουθούσαν έως τότε και προκαλέσει ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων στις τράπεζες και δισεκατομμυρίων ευρώ στους επενδυτές.

Από την άλλη πλευρά, εφ’ όσον η πώληση τελεσφορήσει, θα ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά, ένας άλλος φορέας, η CVC Capital Partners, ο οποίος επεκτείνεται με επιθετικότητα σε διεθνές επίπεδο. Η CVC αποτελεί μία εταιρεία συμβούλων ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων. Ιδρύθηκε το 1981 και σήμερα διαθέτει ένα δίκτυο 23 γραφείων και περισσότερους από 550 υπαλλήλους σε Ευρώπη, Ασία και Η.Π.Α. Έχει εξασφαλίσει έως τώρα συμφωνίες άνω των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κορυφαίους επενδυτές μετοχικού και πιστωτικού κεφαλαίου διεθνώς,αναλαμβάνοντας την στρατηγική τους.

Συνολικά, η CVC διαχειρίζεται επί του παρόντος περίπου 105 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων. Σήμερα, διεθνή funds που έχουν συνάψει συνεργασία με την CVC στον τομέα της διοίκησης και συμβουλευτικής, επενδύουν σε περισσότερες από 80 εταιρίες παγκοσμίως, με περισσότερους από 400.000 εργαζομένους σε πολλές χώρες. Στο σύνολό τους αυτές οι εταιρίες έχουν επιτύχει ετήσιες πωλήσεις περίπου 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δείτε το site της CVC - εδώ, δείτε τη σελίδα στη Wikipedia - εδώ.

Κατά το α’ εξάμηνο, οι εταιρίες του Ομίλου MIG κατέγραψαν πωλήσεις ύψους € 380,0 εκατομμυρίων, μειωμένες κατά 16,1% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019. Καταγράφηκε λειτουργική ζημιά € 26,6 εκατομμυρίων (έναντι € 6,6 εκατ. κατά το 2019) και ζημιές ύψους € 97,8 εκατομμυρίων, έναντι ζημιών € 36,0 εκατ. κατά το 2019. Ο Όμιλος έχει συσσωρευμένες ζημιές ύψους € 4,1 δισεκατομμυρίων, υποχρεώσεις ύψους € 2.012,7 εκατομμυρίων, από τις οποίες οι € 1.446 εκατομμύρια είναι δάνεια. Η χρηματιστηριακή αξία του Ομίλου (με τιμή € 0,0304 την 9/10/2020) είναι μόλις € 28,5 εκατομμύρια ευρώ.  Προφανώς, η κατάληξη αυτού του εγχειρήματος του Ανδρέα Βγενόπουλου, είναι πλέον σαφής.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text