Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 221 | Απόλυτο Σύστημα: Πότε θα συναντηθούν οι καμπύλες του ΓΔ και του ΚΜΟ-200;

Απόλυτο Σύστημα: Πότε θα συναντηθούν οι καμπύλες του ΓΔ και του ΚΜΟ-200;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το παρόν αποτελεί τμήμα της ύλης του τεύχους 221 (Οκτώβριος 2020) το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

 

Η καμπύλη του Γενικού Δείκτη “κατακρημνίστηκε” το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όταν από τα επίπεδα των 900 μονάδων, βρέθηκε ακόμη και κάτω από τις 500 μονάδες. Από τότε, έχει πετύχει μία ανοδική κίνηση, η οποία όμως έχει “βαλτώσει” στο εύρος των 620 - 650 μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά το διάστημα των τελευταίων 4 μηνών (από τις αρχές Ιουνίου έως και σήμερα), η μέση τιμή του Γενικού Δείκτη βρίσκεται στις 640,05 μονάδες.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Η καμπύλη του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών (ΚΜΟ-200), ξεκίνησε την πτωτική της πορεία, λίγες μέρες μετά την έναρξη της πτώσης του Γενικού Δείκτη. Κατά την ανοδική της κίνηση που ξεκίνησε την άνοιξη του 2019 (24/5/2019), έφθασε στην ανώτερη τιμή της, την 5/3/2020, στις 866,29 μονάδες. Από τότε εισήλθε σε μια πτωτική τροχιά, με ρυθμό πτώσης που κυμάνθηκε από 0,8 έως 1,4 μονάδες την ημέρα (ο ρυθμός μεταβολής εξαρτάται από τις τιμές των προηγούμενων 200 ημερών). Η πτωτική πορεία δεν έχει ακόμη εξαντληθεί. Σήμερα (8/10/2020) η τιμή της καμπύλης του ΚΜΟ-200 ημερών βρίσκεται στις 694,9 μονάδες. Γενικότερα, όλη την τρέχουσα περίοδο, ο ρυθμός πτώσης της καμπύλης του ΚΜΟ-200, βρίσκεται στις 1,2 μονάδες την ημέρα, περίπου. Καθώς οι, προ 200 ημερών τιμές (δηλαδή της περιόδου του περυσινού Δεκεμβρίου, βρίσκονταν πάνω από τις 900 μονάδες, αναμένεται ότι ο ρυθμός της πτώσης θα διατηρηθεί υψηλός (πάνω από μία μονάδα την  ημέρα) για αρκετό ακόμη διάστημα (περίπου διάστημα 30 συνεδριάσεων, ή 1,5 ημερολογιακού μήνα).

Συνεπώς, από τη μία πλευρά έχουμε την καμπύλη του ΓΔ που δείχνει να έχει μία ελαφρά ανοδική τάση και που βρίσκεται στις 845 περίπου μονάδες (ακόμη δεν γνωρίζουμε την τιμή κλεισίματος) και από την άλλη, την καμπύλη του ΚΜΟ-200 που έχει μία σταθερά πτωτική τάση και που βρίσκεται στις 695 περίπου μονάδες. Η μεταξύ τους απόσταση είναι 7,7% (με βάση την τιμή της καμπύλης του ΓΔ) και είναι η μικρότερη απόσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την έναρξη της πτωτικής πορείας του Φεβρουαρίου.

Αναπόφευκτα, οι δύο καμπύλες θα συναντηθούν. Πότε θα συμβεί αυτό; 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, είχαμε διατυπώσει την πρόβλεψη ότι, η ανοδική διάσπαση της καμπύλης του ΚΜΟ-200 από την καμπύλη του ΓΔ, θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές Οκτωβρίου, γύρω στα επίπεδα των 700 μονάδων. Δηλαδή, είχαμε προβλέψει ορθά την εξέλιξη της καμπύλης του ΚΜΟ-200, όμως εκτιμούσαμε ότι η ανοδική κίνηση του ΓΔ θα ήταν ταχύτερη (την περίοδο εκείνη κυριαρχούσε η άποψη ότι θα υπήρχε μία ανάκαμψη τύπου V).

 

Αργότερα, μέσα στο καλοκαίρι, διατυπώσαμε την άποψη ότι η “διάσπαση” θα καθυστερούσε και ότι θα σημειώνονταν σε χαμηλότερο επίπεδο.

Στο τεύχος 220 (Σεπτέμβριος 2020) του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ διατυπώσαμε νεότερη άποψη, που ανέφερε ότι η ανοδική διάσπαση θα μπορούσε να γίνει μετά τις 15 Νοεμβρίου. Αν διατηρηθεί η στασιμότητα του ΓΔ, τότε θα υπάρξει διάσπαση λόγω της πτωτικής πορείας της καμπύλης του ΚΜΟ-200 και όχι λόγω ανοδικότητας του Γενικού Δείκτη. Η διάσπαση αυτή δεν είναι τόσο “υγιής” και μπορεί να οδηγήσει σε μία ακολουθία διασπάσεων που ταλαιπωρεί τους επενδυτές που χρησιμοποιούν τον ΚΜΟ-200 ως “σηματοδότη” δείκτη.

Προτιμούμε τις διασπάσεις όπου ο ΓΔ διασπά, από κάτω προς τα πάνω, την καμπύλη του ΚΜΟ-200, αφού αυτές υποδηλώνουν μεγαλύτερη δυναμική της αγοράς. Αυτό που πάει να συμβεί σ’ αυτή τη φάση, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη “ταλαιπωρία” -λόγω του κορωνοϊού και της κατάστασης της οικονομίας- των συντελεστών παραγωγής, μπορεί να διατηρήσουν το Γενικό Δείκτη σε τιμές κάτω από τις 700 μονάδες, για αρκετά μεγάλο ακόμη διάστημα.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: