Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 221 | Στιγμές του Αθηναϊκού Χρηματιστηρίου

Στιγμές του Αθηναϊκού Χρηματιστηρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στιγμές του Αθηναϊκού Χρηματιστηρίου

Η συνεδρίαση της Ολυμπιάδας - 18 Σεπτεμβρίου 1990

 

Λίγοι θυμούνται πλέον τη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου 1990. Και όμως, ήταν μία από τις πιο παράξενες -ίσως και τραγελαφικές- συνεδριάσεις που έχουν υπάρξει στην ιστορία των 140 ετών του θεσμού.

 

Την ημέρα εκείνη, στο Τόκιο, θα γινόταν η ψηφοφορία για την πόλη που θα αναλάμβανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Η Ελλάδα, μέσω της υποψηφιότητας της Αθήνας, είχε ποντάρει πολλά στην ανάληψη αυτής της Ολυμπιάδας.

 

Το Χρηματιστήριο διένυε τον 6ο μήνα ανόδου του. Επί μήνες, η υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, θεωρούνταν ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που δικαιολογούσε την άνοδό του. Η οποία όμως,  ήταν υπερβολική. Από τις 672 μονάδες που βρισκόταν την παραμονή των εκλογών της 9ης Απριλίου 1990 (από τις οποίες σχηματίστηκε η κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη), την παραμονή της ψηφοφορίας, είχε φθάσει στις 1.302 μονάδες, σε μία περίοδο μάλιστα που οι διεθνείς αγορές υποχωρούσαν λόγω της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ.

 

Την περίοδο εκείνη, πολλές απεργίες ταλαιπωρούσαν τους Αθηναίους. Το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου, ένα τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας στο Χρηματιστήριο, απείλησε να μη γίνει η  συνεδρίαση. Όμως, η μέρα εκείνη ήταν κρίσιμη, οι εντολές αγοράς και πώλησης ήταν πολλές και έτσι, τελικά, αποφασίστηκε η πραγματοποίησή της. Μετά την έναρξη διεκόπη το ρεύμα, λόγω της απεργίας της ΔΕΗ εκείνη την περίοδο. Τα κεριά έκαναν την εμφάνισή τους -ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου.

 

Η απόφαση για την Ολυμπιάδα θα ανακοινώνονταν  λίγο μετά τις 2:00 μμ, ώρα Ελλάδας. Στις 2:00 μμ, έκλεισε και το Χρηματιστήριο, μετά και τις παρατάσεις που είχε πάρει, λόγω της καθυστερημένης έναρξης. Όταν έκλεισε, δεν είχαν φθάσει ακόμη τα νέα από το Τόκιο. Έτσι, η ιστορία έγραψε ότι την ημέρα εκείνη, το Χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.344 μονάδες. Οι χρηματιστές πήγαν στα γραφεία τους για να ανακοινώσουν τις πράξεις της ημέρας στους πελάτες τους.

 

Όταν λίγο πριν τις 2:30 μμ, ανακοινώθηκε η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ατλάντα (των ΗΠΑ) πάγωσαν όλοι. Στα χρηματιστηριακά γραφεία επικράτησε πανικός. Όλοι γνώριζαν πως την επόμενη μέρα οι τιμές θα κατέρρεαν. Οι εντολές και οι πράξεις, έπρεπε να αλλάξουν!

 

Την εποχή εκείνη, δεν υπήρχε το σημερινό αυτόματο σύστημα συναλλαγών. Οι χρηματιστές μαζεύονταν γύρω από ένα κυκλικό κάγκελο και αγόραζαν ή πουλούσαν μετοχές, σημειώνοντας τις πράξεις και τους αντισυμβαλλόμενους σε ένα μπλοκάκι. Το απόγευμα, αφού έκαναν την εκκαθάρισή τους, τηλεφωνούσαν στους πελάτες τους και τους ανακοίνωναν τις πράξεις τους. Συχνά, οι πράξεις μεταξύ των χρηματιστών γίνονταν -μέσω του τηλεφώνου- και μετά το κλείσιμο της αγοράς, στην τιμή κλεισίματος. Το να αλλάξει το όνομα του εντολέα, ήταν κάτι πολύ απλό -και για πολλά χρηματιστηριακά γραφεία, ήταν και σύνηθες.

 

Όπως τελικά προέκυψε, εκείνη τη μέρα, πούλησαν οι φίλοι και οι “καλοί πελάτες”. Οι εντολές των υπολοίπων έμειναν ανεκτέλεστες. Και βέβαια, όποιος είχε δώσει εντολή αγοράς το πρωί, πήρε τις μετοχές που ζήτησε. Όλες οι εντολές αγοράς εκτελέστηκαν -κάτι που ήταν ασύνηθες. Δυστυχώς, έτσι λειτουργούσε η χρηματιστηριακή αγορά, πριν εγκατασταθούν σ’ αυτή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο το κόσμο.

 

Τις επόμενες μέρες της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο δε λειτούργησε. Λειτούργησε και πάλι τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, και ο δείκτης κατέγραψε πτώση -7,84%. Στις 25/9/1990 κατέγραψε νέα πτώση -7,11%. Διέκοψε και πάλι τη λειτουργία του έως την 1η Οκτωβρίου, οπότε και υποχώρησε ακόμη 5,90%. Χρειάστηκαν επτά χρόνια, έως την 5 Σεπτεμβρίου 1997, για να ξαναφτάσει ο Γενικός Δείκτης στις 1.344 μονάδες που βρισκόταν την ημέρα της ανάθεσης της Ολυμπιάδας.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text