Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 221 | Ελλάδα, 2020: Η δημογραφική κατάρρευσή μας

Ελλάδα, 2020: Η δημογραφική κατάρρευσή μας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ελλάδα, 2020: Η δημογραφική κατάρρευσή μας

Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι, η ευαισθησία και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουμε για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, είναι υπερβολική, αν λάβουμε υπόψη ότι είμαστε ένα χρηματιστηριακό περιοδικό. Όμως, δεν είναι έτσι ακριβώς. Όντως, δείχνουμε μία έντονη ευαισθησία για το ζήτημα, όμως, μέσα από τη δική μας οπτική, όπως την αναπτύξαμε επί δεκαετίες -και μας δικαιώνει διαρκώς- το πρόβλημα της Ελλάδας είναι δημογραφικό, όσο είναι και οικονομικό ή δημοσιονομικό. Αυτό το καταλαβαίνουμε πιο εύκολα αν σκεφτούμε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα φτάνει στα 7,5 εκατομμύρια το 2060 -το 2060 δεν είναι μακριά. Άλλωστε πολλά ομόλογα του δημοσίου που κυκλοφορούν σήμερα, λήγουν μετά το έτος αυτό. Το 2060 θα έχουμε λιγότερους καταναλωτές, πάρα πολλούς συνταξιούχους, πολύ λίγους εργαζόμενους και ακόμη λιγότερους στρατιώτες. Και αν η συμπεριφορά της γειτονικής Τουρκίας συνεχίσει να είναι η ίδια με τη σημερινή, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμη και η επιβίωσή μας ως κράτος, τίθεται σε αμφισβήτηση.

Πρώτα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αντιληφθούμε πώς ακριβώς έχει το πρόβλημα. Με αριθμούς και όχι με γενικότητες. Και στη συνέχεια πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε. Ώστε να απαιτήσουμε την επίλυσή του. Επειδή, όσο δύσκολο και αν είναι το πρόβλημα, μπορεί να επιλυθεί, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

Γεννήσεις - Θάνατοι - Απόλυτη διαφορά

Δείχνει τη χρονική εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο ξεκινά από τη δεκαετία του 1980. Οι θάνατοι, για πρώτη φορά, ξεπέρασαν τις γεννήσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, η διαφορά γίνεται εφιαλτική.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ

Δείκτης γονιμότητας

Δείχνει τον αριθμό των παιδιών που γεννά η κάθε γυναίκα. Για την απλή αναπαραγωγή του πληθυσμού, ο δείκτης πρέπει να ισούται με περίπου 2,10. Κάτω από το δείκτη αυτόν ο πληθυσμός συρρικνώνεται.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ

Κατηγορίες ηλικιακών ομάδων

Δείχνει την τεράστια μεταβολή των ηλικιακών ομάδων μέσα στο χρόνο. Σταδιακή κατάρρευση των ομάδων των νέων και ταχύτατη αύξηση των ομάδων των ηλικιωμένων. Η επέκταση αυτών των καμπυλών για τα επόμενα 30 χρόνια, μας δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ

Σύνολο εξερχόμενων μεταναστών

Η μετανάστευση των νέων -και μάλιστα αυτών με την καλύτερη εκπαίδευση- έρχεται να επιδεινώσει τα ήδη ζοφερά δημογραφικά μας στοιχεία. Περισσότεροι από 100.000 νέοι εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τη χώρα.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text